Kıbrıs Yatırım Forumu

Murat YÜLEK
Murat YÜLEK KÜRESEL BAKIŞ [email protected]

 

Geçen hafta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir uluslararası yatırım forumu düzenlendi. Forumun katılımcıları Körfez bölgesi ve Türkiye'den yatırımcılar ve kuruluşlardı. Forumu merkezi Cidde'de bulunan İslam Kalkınma Bankası düzenledi. Türkiye'den Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ise destekledi. İslam Kalkınma Bankası Başkanı Dr. Ahmet Muhammed Ali ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, forumla şahsen ilgilendiler.

TOBB, Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığını yaptığı İslam Ticaret Odaları Birliği'nin  (ICCI) yıllık toplantısının İstanbul'da ev sahipliğini yapıyordu.  Hisarcıklıoğlu, aldığı inisiyatifle, ICCI toplantısına katılan temsilcileri Kuzey Kıbrıs'taki foruma sevketti.

Kuzey Kıbrıs ilk defa bir uluslararası yatırım forumuna ev sahipliği yaptı. KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Yatırım destek ajansı (YAGA) organizasyonda faal rol oynadılar. Bu sayede forum hem Kıbrıs özel sektörü hem de kamu kesimi  açısından bir "öğrenme süreci" oldu. 

Bu tür yatırım konferanslarını sık sık katılıyorum. Bazı ülkelerde yapılanların ise içeriğinde ve organizasyonunda katkım oluyor. Benim gördüğüm şey, bu tür forumların bir ülkenin yatırımcının "radar ekranına" girmesine yardımcı olduğu.

Amerika'dan Çin'e dünyanın her ülkesinin yatırım çekmeye çalıştığı bir ortamda ilk yapmanız gereken yatırımcının "aklına gelmek." Zira ister Pazar, ister üretim açısından yatırım kararı aşamasında olan bir şirket dünya atlasını açıp, her ülkeyi sırasıyla analiz etmiyor. Yatırım yeri seçimi, çoğu zaman oldukça enformel bir alternatif destinasyon listesinden seçiliyor.

1956'da bağımsızlığını kazandıktan sonra, işsizlik sorununu çözmek için yabancı yatırımcı kartını oynamak isteyen o dönemin bilinmeyen adası Singapur'u düşünün. Dönemin kırkına varmamış genç başbakanı Lee Kuan Yew elinde çantası Avrupa ve Kuzey Amerika şirketlerini dolaşmak zorunda kalmıştı. Muhtemelen elinde de adanın adını dahi duymamış olan potansiyel yatırımcılara yerini anlatabilmek için büyük ölçekli bölge haritaları taşıyordu.

Bugün de aynı yarış devam ediyor. Ülkeler de ister turizm ister yatırımcı "avlama" sürecinde çeşitli yollarla insanların aklında yer etmeye çalışıyor. Bu yolların arasında Hollywood filmlerine konu olmak ya da çok satan romanlar yazdırmak dahi yer alıyor.  Yatırım konferansları bu yöntemler arasında biraz daha formel ve teknik olanlar arasında yer alıyor.

Kuzey Kıbrıs'da bir ilk olan yatırım forumu işte bu açıdan önemliydi. Devamının gelmesi gerekiyor. Zira boğulmaya çalışılan ada ekonomisinin canlanmasını sağlayacak şeylerden birisi yatırımlar.
Yakında "yatırımcı konferanslarını" Türkiye'deki şehirlerde de görebiliriz: "Kırşehir Yatırım Forumu" gibi. Zira özellikle son teşvik kanunundan sonra iç yatırımcıların hareketlenmesini bekliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Chief Sustainability Officer 06 Ağustos 2018