Kıbrıs krizine Yunanistan seyirci kaldı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Kıbrıs krizinde Yunanistan seyirci  kaldı. Yunanistan'ın sesi çıkmadı.
 
Denilebilir ki, "Kendi muhtaç bir dede, kime himmet ede".
 
Öyle ama, (1) Kuzey Kıbrıs nasıl bizim bebeğimiz ise, Güney de Yunanistan'ın bebeği. (2) G.Kıbrıs'a kurtarma paketini hazırlayan sadece Almanya değil, tüm AB Topluluğu. Yunanistan da bu topluluğun yetkili organlarında diğer üyelerle eşit oya sahip bir ülke.
 
Dahası var. Şimdilerde açıklıkla ortaya çıkıyor ki, Yunanistan'ın  iflası söz konusu olduğunda G.Kıbrıs Yunanistan'a finansal destek vermiş.
Yunanistan bonoları traşlanırken, G.Kıbrıs bankalarının da alacakları traşlanmış.
 
Bugüne kadar  G.Kıbrıs devamlı olarak Yunanistan ile aynı pakette  ele alındı. G.kıbrıs'ın AB üyeliği Yunanistan sayesinde oldu.
 
AB'nin Eurostat diye bir  istatistik birimi var. Bu birim  gelişmelerle ilgili rakamları muntazam derliyor. Kıbrıs'ın borçları bir günde artmadı. Kıbrıs bankalarındaki yabancı mevduatı bir günde çoğalmadı.
 
Geçmiş rakamlara bakıldığında görülüyor ki, Kıbrıs ile Yunanistan  krize benzer büyüklüklerle girmiş.
 
Gelelim Güneyde bunlar olurken Kuzey Kıbrıs'da olan bitene.
Bugüne kadar üzüldüğümüz Kuzey Kıbrıs'ın Güney kadar gelişememesi idi. Fakat görüldü ki Güney'in gelişmesi büyük bir "balon oluşumu" sonucu. Balonu şişiren AB üyeliği. Balonun içini dolduran AB fonları ile Rus paraları.
Ve bütün bunlar olurken, Yunanistan'ın ve AB otoritelerinin ilgisizliği.
Güney Krize girerken Kuzey neden girmedi?  Önce Kuzey Kıbrıs banka sistemi sağlam. Türkiye Cumhuriyeti nasıl ki kendi bankalarının denetimine özen gösteriyor ise aynı özenin Kuzey Kıbrıs'da gösterilmesini de sağlıyor.
Kuzey Kıbrıs'ın  açıkları  disiplin altında ve de açıkların kapatılmasına Türkiye Cumhuriyeti yardım ediyor.
İlginç olan bugünkü durumun AB otoritelerince değerlendirilememesi. Annan Planını red eden, AB üyesi olan Güney batarken, Kuzey'de neden sorun yok? Bunun birileri tarafından takdir edilmesi gerekir.
Neden Güney'de bugüne kadarkine ek mali destek sağlanırken, Güney'in borçları silinirken. Kuzey'de ekonomiyi yavaş da olsa sorunsuz götürenler takdir edilmiyor?
Bu çok önemli bir gerçek. Aynı adada, çizginin bir yanındaki ekonomi batıyor. Uzun süre toparlanması imkansız. Çizginin öbür yanında istikrar sürüyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018