Keynes'in güzellik yarışması
Standard and Poors'un(S&P) ABD'nin görünümünü negatife çevirmesi konuşulan tek konu olsa da, haftanın en önemli gelişmesinin Financial Times(FT) gazetesinin haberi olduğunu düşünüyorum. Bu haber deyim yerindeyse güme gitti. Dünyanın en iyi gazetesi olan FT, Fed'in gevşek para politikasını sonlandıracağını manşetine taşıdı. Bu durumda 27 Nisan'daki Fed toplantısı önem kazanıyor. Gevşek para politikasının biteceğine dair bir sinyal verirlerse; borsaların düşmesi, tahvillerin yükselmesi, Dolar'ın ralli yapması önümüzdeki dönemin genel trendi olabilir. Bu hafta yaşanan piyasa hareketleri, ABD'nin görünümünün negatife çevrilmesinden çok, tahvil alımlarının sonlandırılmasıyla ilişkilendirilebilir. Yorumcular; 'S&P haberinin ardından yaşananlar normal' diyor. S&P'nin dediği gibi ABD'nin borçları tehlike arz ediyorsa, Dolar niçin yükseliyor? ABD tahvilleri niçin ralli yapıyor? Sorunlu ülkenin parasına, tahvillerine alım gelir mi?
FT'nin haberi doğruysa, aşırı oynaklığa yatırımcıların hazır olması gerekiyor. Haziran yaklaştıkça, piyasanın vereceği tepkiler çok daha sert olabilir. Bu ortamda, korunma amaçlı olarak ABD tahvilleri ve altın(gümüş) düşünülebilir. ABD'deki deflasyon tehlikesi, hiperenflasyon tehlikesinden daha fazla olduğu için tahvil bulundurulabilir. Herkes ona sahip olmak istediği için altın bulundurulabilir. Bunu Keynes'in güzellik yarışması gibi düşünebilirsiniz. Sizin ne düşündüğünüz önemli değil, piyasanın yarışmacılar hakkında ne düşündüğü önemli. Altın ne kadar çirkin olursa olsun(aşırı talep), herkes ona ulaşmak istiyor. O zaman portföyde yer alabilir.
S&P'nin raporunu ciddiye almıyorum. Kredi derecelendirme kurumlarının kredibilite sorunu var. S&P kararını açıkladıktan birkaç saat sonra, Moodys, ABD'nin pozitif görünümünü teyit etti. Hangisine inanacaksınız? Ben olsam, rezerv paraya sahip olan ABD'ye not bile vermem. Bu kurumlar finansal ürünler satarak para kazanıyorlar. S&P, ABD'nin kredi durumu ile ilgili araştırmayı pazarlıyor. Oysa bu raporun hiçbir faydası yok. Tabii bu raporlara binlerce dolar ödeyen yatırımcılar varken, S&P mutlulukla işini yapıyor. Bu durum finans dünyasındaki saçmalıkların bir sürümü olarak düşünülebilir.
ABD, borçlarını ödeyememe durumuna düşmez (bu noktada bir pozisyon tavsiyesi vereyim; ABD'nin CDS primi ne zaman yükselirse satış yapın, para kazanırsınız). ABD'nin yabancı para cinsinden borcu yok. İstediği zaman, istediği kadar Dolar yaratabilir. Dalgalı kur sisteminde böyle bir güce sahipken, borcunu ödeyememe durumu(default) söz konusu bile olamaz. Bütçe problemi varsa, daha fazla para yaratır. Bilgisayarın bir tuşuna basarak, sihirli parayı hesaplara aktarır. Yaratılan para, özel sektör borçlanmadığı sürece, enflasyona yol açmaz. Zaten enflasyon beklentisi olsa, 10 yıllık tahvil faizi bugün yüzde 3,3 değil, yüzde 6 olurdu. Basılan para sadece bankacılık sektörünün kaynaklarını artırıyor. S&P, ABD bütçesinin durumunu hane halkının bütçesine benzetiyor. ABD hükümetini, bir eyaletle ya da hane halkı ile kıyaslayamazsınız. ABD'yi, aşırı borçlu Yunanistan'a da benzetemezsiniz. Yunanistan kendi parasını basamaz, ABD basar. Yapısal sorunların para basılarak çözülebileceğini söylemiyorum. Aksine, artan bütçe açığı ve borçlar uzun dönemde işleri daha karmaşık hale getirebilir. Ben ABD'nin kesinlikle 'default' etmeyeceğini vurguluyorum. Özellikle; ABD'de para politikasını yöneten kişinin en büyük hobisi bilgisayar tuşuna basarak para yaratmaksa, bu ihtimal dışıdır.