Keşke ileri teknolojiyi ve girişimciliği konuşabilsek
Maillerimi kontrol ederken, Türkiye Genç İşadamları Derneği’nden gelen maili gördüm, konu ilgimi de çekince sonuna kadar okudum. TÜGİAD’ın yaptığı araştırmadan söz ediliyordu ve bir analiz yapılıyordu. TÜGİAD sosyal medyada 1 aylık sürede ekonomi yönetiminde sorumluluk üstlenen 4 bakanın mesajlarını ve o mesajlardan hareketle gerçekleşen paylaşımları analiz etmiş. Araştırmaya 113 bin 105 adet paylaşım dahil edilmiş.Ve görülmüş ki, paylaşımların yüzde 94’ü faiz, enfl asyon, kredi derecelendirme, büyüme ve milli gelirden oluşurken, sadece yüzde 6’sı Ar-Ge, KOBİ ve girişimcilik ile ilgili. Yüksek teknoloji ise hiç konuşulmamış.
TÜGİAD, elde ettikleri sonuçların ekonominin geleceği için parlak bir perspektif çizmediğini düşünüyor. “Tüm Dünya inovasyonu, KOBİ’leri, istihdamı, ileri teknolojiyi konuşuyor. Sayısal sonuçlar gösteriyor ki, biz bu platformlarda bile, tartışmaktan bıkmadığımız faiz, enfl asyon, büyüme konularını paylaşıyoruz“ diyor ve ekliyor, “Ekonomi gündemine ilişkin bu tablo derhal değiştirilmelidir. Özellikle medyada girişimcilik, inovasyon ve KOBİ kavramlarının payı artmalıdır. Siyasetin ve vatandaşın gündeminde, KOBİ, girişimcilik, yüksek teknoloji konuları faiz, enfl asyon gibi makro kavramlar ile karşılaştırıldığında oldukça geri planda kalıyor. İhtiyacımız olan, reel ekonominin gereksinimlerinin de gündemde gereken yeri almasıdır. Biz ne zaman ki faizi, enflasyonu konuşmayı bırakıp, reel ekonominin konularını gündeme alırız, o zaman gerçek bir dünya ekonomisi olabiliriz.”
TÜGİAD’ın önceliklerini girişimcilik, inovasyon, ileri teknoloji ve KOBİ’ler oluşturuyor. Haliyle bu konuların konuşulmasını istemesi çok normal. Ama çarşıdaki esnafın, pazardaki vatandaşın ilgilendiği konular yaşamını direkt etkileyen, faiz , döviz kuru ve enfl asyon. Bırakın onları konusu üretim olan sanayiciler bile yüksek teknolojiyi, Ar-Ge’yi, inovasyonu konuşamıyor. Çünkü döviz kuru, enfl asyon ve faizler üretimin çok önüne geçmiş durumda.
TÜGİAD üzülecek ama Eskişehir’deki sanayici ve işadamlarıyla biz de maalesef sohbetlerimizi faiz-döviz kuru-enfl asyon üzerinden sürdürüyoruz. Keşke ileri teknolojiye, girişimciliğe geçebilsek.