Kesişen iki karar ve Aralık’ta “dolar fırtınası” beklentisi...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Dış Haberler yöneticimiz Evrim Küçük, FED’in  27-28 Ekim toplantısı öncesi yedi yabancı kaynaktaki değerlendirmeleri içeren bir araştırma haber yapmış. Habere göre Ekim sonu toplantısında FED’in faiz artırma olasılığı yüzde 5 görülüyor. Merrill Lynch Küresel Araştırma Baş stratejisti Michael Hartnett’e göre ise “Yatırımcılar faiz artışının zamanlamasını tartışırken, 2016’da ABD, Avrupa ve Japonya parasal genişemeden mali teşvike doğru ciddi bir politik dağişiklik yaşanabileceğini göz önünde bulundurmalıdır” beklentisini ortaya koyuyor.

Haberde Ekim ayında Wall Street Journal anketine katılan 64 ekonomistin biri Ekim’de artış betklerken diğerleri 15-16 Aralık toplantısında FED’in faiz artışına başlayacağını ve 2016’da artışa devam edeceğini belirtiyorlar.

Avrupa Merkez Bankası ECB başkanı Mario Dragi’nin Aralık ayında daha fazla genişlemeye gitmesi ve FED’in faiz artırmak için Aralık ayını seçmesiyle kesişen bu iki karara bağlı olarak uzmanlar “Aralık’ta dolar güçlenerek dolar fırtınası” yaratacağı yorumunu yapıyorlar. ECB’nin Perşembe günü yaptığı açıklama sonrasında euro’nun 16 önemli para birimi karşısında değer kaybettiğini belirten uzmanlar, Dolar karşısında 1.1030 seviyesine kadar geriledikten sonra 1.11 seviyesinde tuktunmaya çalıştığını açıklıyorlar. Uzmanlara göre, FED’in faiz artırma hareketinin başlamasıyla birlikte doların euro karşısında değer kazanması sürecek. Buna bağlı olarak yaptığı değerlendirmesinde Credit Suisse, “Yakın vadede dolara güç veren faktörler azalsa da, dünya genelinde merkez bankalarının faiz indirmeye ya da parasal genişlemeye devam edeceğini düşünüyoruz” yorumunu yapıyor. Banka euro dolar paritesinin üç ay sonra 1.10, bir yıl sonra 1.00 seviyesinde olacağı beklentisine de değerlendirmesinde yer veriyor.Merrill Lynch ise FED’in 2016 ve 2017’de dört kez faiz artırmasını beklediklerini, buna bağlı olarak dolar üzerinde yakın zamanda oluşmuş baskıların hafifleyeceğine inancını dile getiriyor.

Evrim Küçük’ün haberinden bütün önemli dünya finans gruplarının FED’in muhtemel kararları ve ona bağlı yorumlar yaptıklarını görüyoruz.

Biz, yurt içinde yeni bir seçimle meşgulüz ve 1 Kasım sonrası yeni bir iktidar oluşturacağız. 

Sanırım, bu dönemde Merkez Bankası uzmanları FED’in muhtemel kararları üzerine dünyadaki değerlendirmeleri de ele alarak pro aktif eylemler konusunda çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmalarının sonuçlarını yeni oluşacak Hüümetin önüne vakit kaybetmeden koyacaklardır.Beklentim bu yöndedir.

Yeni Hükümetin de Merkez Bankası bağımsızlığına saygı duyarak önlerine konulan bu değerlendirmeye bağlı olarak dünya uzmanlarının bir bölümünün ‘Aralıkta dolar fırtınası” beklentisini düşünerek, iktidara gelir gelmez Merkez Bankası’nın bu konuda önlem içeren kararlar almasına imkan verebilmelidir. 

Doğaldır ki onun ardından gündeme gelmesi gereken, “Türkiye için yeni ilgi uyandırıcı bin hikaye için çok yönlü reformların sıralanması” olacaktır. 1 Kasım sonrası seçimlere paydos diyerek, “Reformlar dönamine girmemiz” gerekir...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar