Kesintisiz çalışma iddiasının tetkiki

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI aliyuksel@aliyuksel-hilmiozalp.av.tr

Av. Cihan AVCI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/ 34772 E. 2008/ 34278 K. Ve 19.12.2008 tarihli kararında davalı işyerinde kesintisiz şekilde çalıştığını iddia eden ancak sigorta kayıtlarında başka işverenlerce de prim ödemesi bulunan bir işçinin kesintisiz çalışma iddiasının ne suretle tetkik edileceğini ortaya koymuştur. Bu neviden iddialar uygulamada hatalı biçimde yalnızca tanık beyanlarına dayanılarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmaktadır. Ancak incelememize konu Yargıtay kararında bulunan çözüm hakikate ve hakkaniyete uygun tarzda olmuştur.

İncelememize konu kararda, davacı iş sözleşmesinin ekonomik kriz nedeniyle feshedildiğini belirterek kıdem, ihbar tazminatı ve bazı işçilik alacakları isteğinde bulunmuştur. Davalı işten kendinin ayrıldığını daha sonra belirli sürelerde çalışıldığını savunmuştur. Mahkemece davacının kesintisiz çalıştığı kabul edilerek hüküm kurulmuştur.

Yargıtay ise öncelikle davacının hizmet dökümünde birden çok işveren tarafından prim ödemesi olduğuna dikkat çekmiş ve davacı yanca ortaya atılan kesintisiz çalışma olgusunun prim ödemesi yapan işyerleri ile davalı şirket arasında bağlantı olup olmadığı araştırılmadan karara varılmasını bozma nedeni saymıştır. Şu halde yapılması gereken davacının hizmet döküm listesinde kodu geçen işyerlerinin unvan, adres ve ortak bilgilerinin celbi ile bu şirketler ile davalı şirket arasında bağlantı olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu durumda kesintisiz çalışma iddiası tartışılabilecektir.

Bu karar esasında hem sadece tanık beyanları ile kesintisiz çalışma iddialarının çözüme kavuşturulması yanlışından dönmeyi sağlamakta hem de işverenlere yönelik bir öğüt vermektedir. Gerçekten de işverenlerin işçilerini sadece kıdem veya işe iade kapsamı dışında bırakmak için değişik şirketlerde göstermeleri şeklindeki uygulamaları hiçbir sonuç vermeyecektir. Çünkü bu şekilde çalıştırılan işçilerin sigorta kayıtlarındaki işyerlerinin davalı şirketle alakası bulunması halinde işçinin çalışmasının kesintisiz olduğu ortaya konulabilmektedir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014