Kesimlik hayvan desteği kalktı, kıyı balıkçılığına destek geldi

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN [email protected]

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nun belirlediği ve Bakanlar Kurulu Kararı olarak Resmi Gazete'de yayınlanması beklenen 2017 Yılı Tarım Destekleri Kararnamesi'nde iki sürpriz karar var. Birincisi, geçen yıl hayvan başına 200 lira olan besilik dana kesim desteğinin kaldırılması. İkincisi, ilk kez geleneksel kıyı balıkçılığının destekleme kapsamına alınması. Bu uygulama ile küçük balıkçılar kayıt altına alınarak desteklenecek.

İlk kez DÜNYA'nın yayınladığı 2017 tarım destekleri kararnamesi kapsamında besilik hayvan kesim desteği kaldırıldı. 2016 Yılında Yapılacak Desteklemelere İlişkin Karar'da yer alan: "Bakanlık kayıt sistemlerinde kayıtlı, yurt içinde doğmuş besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil)mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren,sözleşmeli besicilik yapan yetiştiricilere 1-300 baş arası kestirdikleri hayvan başına 200 TL destekleme ödemesi yapılır" düzenlemesine 2017 kararnamesinde yer verilmeyerek besilik dana kesim desteği kaldırıldı.

Tarım desteklerini DÜNYA'dan öğrenen besiciler, 2017 tarım desteklerinde besilik dana kesim desteğinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Üreticiler, "Türkiye, kesimlik,besilik hayvan ithal ederken yerli besiciliği geliştirecek dana kesim desteğini neden kaldırılıyor. yerli üretime destek böyle mi olur? Eğer, karkas et fiyatı yüksek diye destek kaldırıldıysa yarın fiyat düşünce ne olacak? Destek geri gelecek mi? Üretim değil, ithalat destekleniyor"diyerek tepkilerini dile getirdi.

Aşı ve atık desteğinde artış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için hayvan sahiplerine destek veriliyor. Bu kapsamda büyükbaş hayvan atıkları için aşılamadan sonra hayvan başına geçen yıl 400 lira olan destek 600 liraya çıkarıldı. Küçükbaş hayvan atıkları için ödenen destek ise 100 liradan 125 liraya yükseltildi. Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde ,bakanlıkça belirlenen programlı aşılamalar için uygulayıcılara ödenecek aşı desteğinde de bazı düzenlemeler yapıldı. Buna göre geçen yıl büyükbaş şap aşısı için hayvan başına 75 kuruş olan destek 1 liraya çıkarıldı.Küçükbaş şap aşısı desteği geçen yıl olduğu gibi hayvan başına 50 kuruş olacak. Burucellosis aşısı desteği büyükbaş hayvanlar için 1.5 liradan 2 liraya çıkarılırken, küçükbaş için destek değişmedi,yine 50 kuruş olacak.Bu yıl ilk kez büyükbaş sığırlarda Nodüler Ekzantemi için hayvan başına 1 lira destek verilecek. Küpe uygulama desteği ise 1 lira olarak devam edecek.

Hayvan gen kaynaklarının korunması

Hayvan gen kaynaklarının korunmasına ilişkin desteklerde ise 2016 yılına göre hiç bir değişiklik yapılmadı. Büyükbaş hayvan korumada hayvan başına 550 lira, küçükbaş hayvan korumaya 80 lira, Sığır pedigrili korumaya hayvan başına 800 lira, arı korumaya kovan başına 40 lira destek verilecek. Islah programındaki; koyun/ keçi ve yavrularına halk elinde ıslah desteği elit sürüde hayvan başına 70 lira, taban sürüde 40 lira olarak uygulanacak. Halk elinde manda ıslahında manda başına 850 lira, damızlığa ayrılan manda (düve/tosun) başına 200 lira, damızlık erkek materyal (koç-Teke) hayvan başına 200 lira destek ödenecek.

Geleneksel kıyı balıkçılığına destek

Bu yıl ilk kez geleneksel kıyı balıkçılığı da destekleme kapsamına alındı.Geleneksel kıyı balıkçılığı devamlılığının sağlanması ve bakanlıkça belirlenen verilerin toplanması, kayıt altına alınması karşılığında; iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde faaliyet gösteren 10 metreden küçük boylardaki balıkçı gemilerine destek verilecek. Buna göre, 0-4.9 metre deniz ve iç su balıkçı gemileri için gemi başına 500 lira, 5-7.9 metre olanlara gemi başına 750 lira, 8- 9.99 metre boyundaki gemiler için 1000 lira destek ödemesi yapılacak.

Alabalık desteği artırıldı

Mevcut su kaynaklarından maksimum şekilde yararlanmak için suyun sınırlı olduğu yerlerde su ürünlerinin ve farklı balık türlerinin üretimini sağlamak amacı ile kapalı sistem üretim yapanlara sağlanan destekler kapsamında yer alan alabalık desteği artırıldı. Geçen yıl 250 bin kilograma kadar kilogram başına 65 kuruş olan destek bu yıl 75 kuruşa çıkarıldı. 2016'da 250 bin kilo ile 500 bin kilo arasında kilogram başına 325 kuruş olan destek bu yıl 375 kuruş olarak uygulanacak.yeni türler için bu destek 250 bin kilograma kadar 1 lira, 250 bin kilo ile 500 bin kilo arasında ise kilo başına 50 kuruş olacak. Midye desteği kilobaşına 5 kuruş, kapalı sistem üretim desteği kilo başına 50 kuruş olarak uygulanacak. Bu yıl ilk kez kilogram üstü alabalık üretiminde kilo başına 25 kuruş ve balık etiketlemeye adet başına 2 kuruş destek verilecek.

Çiftlik muhasebe veri ağı ve ÇATAK desteği

Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesi beklenen 2017 tarım destekleri kapsamında, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi 81 ilde uygulanmaya devam edilecek. 2016 yılında kayıt altına alınan 6 bin işletmede işletme başına 500 lira destek ödenecek. Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin Korunması (ÇATAK) Projesinin yürütüldüğü 56 ile Yalova'nın da eklenmesi ile 57 ilde birime destek miktarı 1. kategori için dekara 30 lira, ikinci kategori için dekara 60 lira ve üçüncü kategori için dekar başına 135 lira destek ödenecek.

Aşı ve atık desteğinde artış

2017 yılı destekleme kararnamesinde hayvan hastalıkları konusuna ayrı bir önem verilmesi dikkat çekiyor. Aşı uygulamaları sonrası oluşan atıklar için hayvan sahiplerine ödenen atık desteği artırılırken ayrıca büyükbaş hayvan aşı desteklerinde de artışlar sağlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar