Kentlerimizi geliştiriyor muyuz?

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ [email protected]

Çok değil 63 yıl önce yaşadığımız dünyada 2 milyar 500 milyon insan yaşıyordu. Avrupa ülkeleri bu nüfusun yüzde 22'sine sahipti. Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa dünyanın en kalabalık 12 ülkesi arasındaydı. Bugün Asya ülkelerindeki ve Afrika'daki gelişmeler bu dengeleri değiştiriyor.

 

Eğilimler uzun dönemde ortaya çıkar; tıpkı zamanı durdurmak mümkün olmadığı gibi, eğilimlerin yönünü, hızını  ve etkilerini kısa dönemlerde değiştirmek mümkün değil. Nüfus hareketlerinde bugün yaşanan eğilimler de, orta ve uzun dönemde bizi etkileyecek önemli gelişmelerden biri.
 

Birleşmiş Milletler'in yaptığı tahminlere göre bugün 7 milyar 200 milyon dolaylarında olan dünya nüfusu yaklaşık 40 yıl sonra  9 milyar 200 milyona çıkacak. Ortalama insan ömrünün yarısı kadar bir zaman kesitinde 2 milyar 500 milyon insan dünyaya gelecek.
 

Dünya nüfusundaki bu eğilimin yarattığı önemli gelişmelerden biri de kentleşme.
The  New York Times'ın aktardığı bilgilere göre bugünün 26 büyük kenti nüfus büyüklüklerine göre şöyle sıralanıyor:
 

Kent   Nüfus (milyon)
Tokyo   37.0   
New York  20.1  
Mexico City  20.1 
Sao Paulo  19.6 
Buonos Aires  13.4 
Los Angeles  13.2 
Manilla  11.7 
Moskova  11.7 
İstanbul  11.0 
Paris   10.5 
Chicago    9.5 
Londra     8.9 
Madrid     6.4 
Miami     6.0 
Philademfia    5.8 
Barselona    5.6 
Toronto    5.5 
Dallas     5.1 
Boston     4.8 
Sydney    4.5 
Monteral    3.8 
Berlin     3.5 
Cape Town    3.5 
Atina     3.4 
Seatle     3.3 
Roma     3.3 
 

Bu   uzun listeyi paylaşmamın bir tek nedeni var: Diyorum ki  kentleşme çağımızın temel eğilimidir; çok sayıda düşünürün belirttiği gibi mega kentleri, mega bölgeleri ve mega koridorları iyi yöneten toplumlar  geleceği kazan toplumlar olacaktır.
 

Kentlerimizin sağlıklı gelişmesi için ülkemizde  kent sorunlarının tartışılması daha yoğunlaşmalı ve derinleşmelidir. Bu konuda  kamu birimlerinin, girişimcilerin, sivil toplum örgütlerinin özellikle de üniversitelerin ilgi alanında hak ettiği yeri almalıdır.
 

Katılmayabilirsiniz ama ben, ülkemizin bu çok önemli sorununun yeterince tartışılmadığını, kamuoyu bilincinin istenen düzeye yükseltilemediğini düşünenlerdenim.
 

Kentlerimizi geliştirerek gelişmiş toplumlar kervanına katılabilmemiz için daha çok tartışalım, bilgilerimizi artıralım ve netleştirelim ki yaratmak istediğimiz sonuçlara yaklaşmamız kolay olsun.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar