Kentlerdeki 2.5 milyar insan küresel ısınmayı artıracak

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Schneider Electric, 40 ülkeden basın, kamu ve özel sektör temsilcisi bine yakın fikir önderinin katılımıyla Paris’te düzenlediği İnovasyon Zirvesi’nde enerji verimliliği ile ilgili mevcut ve gelecek teknolojileri tanıttı. 

Zirvede konuşan şirketin global CEO’su Jean-Pascal Tricoire, 2050’de şehirlerde 2.5 milyar insanın yaşıyor olacağını vurgulayarak, karbonu kentlerde yakalama konusunda çözüm üretmek için insanlığın elini çabuk tutması gerektiğini kaydetti. Tricoire, Fransa dahil birçok ülkede binaların yüzde 50’si kadarının kamu mülkiyetinde olduğunu belirterek, “Bu bina parkının enerji tüketimi ve yönetimi konusunda çok verimli olduğunu söyleyemem. Kamu yönetimleri önce kendi binalarını dönüştürerek, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusunda örnek olmalılar” diye konuştu.

Politik ve irade meselesi

Küresel ısınmanın önüne geçmek için karbonun fiyatlanması talebinin ciddi boyutlara tırmandığının altını çizen Tricoire, hükümetlerin bunu çok akılcı çözümlerle sağlaması gerektiğini, zira bu sorunun çözümüne ilişkin iradenin ekonomik değil, politik bir mesele olduğunu söyledi. Enerji verimliliğini sağlayarak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı (COP 21) taahhütlerini yerine getirmenin aslında mevcut teknolojilerle bugünden mümkün olduğunu hatırlatan Tricoire, ancak bu potansiyelin yüzde 60’ının henüz atıl olduğunu söyledi. 

İki derecelik fark için!

Küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutabilmek istiyorsak, enerjiyi bugünkünden 3 kat daha verimli kullanmanın gerekliliğine dikkat çekiyor Tricoire… Fakat bunu ulaşılmaz bir hedef olarak görmediklerinin de altını çiziyor. Bunu kendi şirketlerinde başardıklarını söylüyor. Schneider Electric’in Global CEO’su Jean-Pascal Tricoire, “Bunun sonucunda enerji harcamalarımızı 4'te 1'ine indirdik, yatırımımızı ise 3 yılda amorti ettik. Enerji verimliliği alanında inovasyona odaklanarak 10 yıl içinde 3 katı büyüklüğe ve 26.6 milyar euroluk bir ciroya eriştik. Bizim başarı hikayemiz enerji verimliliği çözümlerine ve tasarrufa olan ihtiyacın ve talebin bir kanıtı” diyor. 

Rakamlarla enerjinin portresi 

Schneider Electric’in Global CEO’su Jean-Pascal Tricoire’nin konuşmasında ortaya koyduğu ve geleceğe yönelik tahmin ve enerji verimliliği ihtiyaç listesi ise şöyle oluşuyor: 

1.2 milyar: Halen elektriksiz yaşayan dünya nüfusu

1 milyar: Halen sürdürülebilir bir enerji kaynağına erişimi olmayan dünya nüfusu

2.5 milyar: 2050’de şehirlerde yaşayacak dünya nüfusu

7 Paris: Önümüzdeki 30 yıl boyunca her yıl şehirlere eklenecek nüfus büyüklüğü

40 yıl: Tarihin başlangıcından bu yana yarattığımız şehirli nüfus kadar nüfusu şehirlere yerleştireceğimiz gelecek zaman zarfı

1.5 kat: Dünya enerji tüketiminin gelecek 40 yıl içindeki toplam artışı

Yüzde 50: Sanayinin kullandığı enerjinin gelecek 35 yıl içindeki artış oranı

Yüzde 70: Yenilenebilir kaynaklardan gelecek enerji üretiminin gelecek 15-20 yıl içinde yeni eklenecek toplam enerji kaynağına oranı

600 bin: Sadece Fransa’da 1 yılda elektrik kaynaklı yaşanan kaza adedi

1.5 milyar euro: ABD’de her yıl elektrik kaynaklı meydana gelen 50 bin adet orman yangınının yarattığı maddi zarar

Yüzde 82: Yarının binalarının enerji verimliliği bakımından yakalaması gereken oran

Schneider Electric’in bugünü

20 bin: Schneider Electric’in 170 yıl önce kurulduğu ilk günden bu yana enerji verimliliği çözümleri üretmek için aldığı patent sayısı

500: Firmanın her yıl yaptığı patent başvurusu sayısı

1.2 milyar euro: Schneider Electric’in yıllık AR&GE bütçesi

720: İşi sadece “çığır açıcı inovasyon” geliştirmek olan “Edison Uzmanı” mühendis sayısı

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar