Kentlerde yaşayanlar tasarruf edemiyor
Sabancı Üniversitesi, ING Bank için her 3 ayda bir tasarruf araştırması yapıyor. 2014 yılının ilk 3 aylık döneminde yapılan araştırmanın bulgularına göre, kentlerde yaşayan nüfusun sadece yüzde 15.1’i tasarruf sahibi. Nüfusun yüzde15’i tasarruf sahibi ama onlar da düzenli tasarruf yapamıyor. Bu yüzde 15’in sadece yüzde 67’si devamlı tasarruf yapabilenler.
Çocuklu ailelerde tasarruf oranı düşük. Çocuksuz aile üyelerinin yüzde 18’inin birikimi varken, çocuğu olanlarda bu oran yüzde 14’e geriliyor.
Yakın gelecekte tasarrufunuz olur mu? Birikiminiz olur mu? sorusuna, çocuk sahibi olanların yüzde 36’sı, çocuk sahibi olmayanların yüzde 44’ü olumlu cevap veriyor.
Kentlerde yaşayanlardan tasarruf sahibi olanların oranı yıllar itibariyle dalgalanıyor. 2012 ‘de yüzde 10.2 oranında idi. 2013 yılında yüzde 9.7’ye geriledikten sonra yüzde 15.7’ye yükselmesi olumlu bir değişimi gösteriyor.
Kentlerde yaşayanlara neden tasarrufl arı olmadığı sorulduğunda, yüzde 53’ü tasarruf edecek ölçüde gelirim yok diyor. Yüzde 21’i borçluyum, borç ödüyorum diyor. Yüzde 10’u kira ödemelerim ağır diyor.
Kentlerde yaşayanlar tasarruf yaparken, öncelikle çocuklarının geleceğini düşündüklerini söylüyorlar.
Tasarruf yapanların yüzde 34’ü çocukları için, yüzde 32’si yatırım olarak gelir beklentisiyle, yüzde 11’i konut satın almak için tasarruf yapıyor.
Kentlerde yaşayanlar tasarrufl arını nereye yatırıyor? Yılın ilk 3 ayındaki belirlemelere göre, kentlerde yaşayanların yüzde 40’ı tasarrufl arını bankalarda değerlendiriyor. Yastık altında döviz ve TL nakit saklayanların oranı yüzde 14, bankalarda altın hesabım var diyenlerin oranı yüzde 14 olarak belirlenmiş. Bireysel emeklilik fonlarını tercih edenlerin oranı da yüzde 14. Bu oranlar tasarruf miktarının dağılımını göstermiyor. Tasarruf edenlerin tercihlerini yansıtıyor.