Kendini koruyan kentler

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Sivil toplum kuruluşları çalışma alanlarında çok yönlü, yoğun bilgi birikimine sahip, derin kazıcı kuruluşlar olduğu için, ülkelerin demokratik, kültürel ve sosyal yaşamına katkıda bulunurlar. Bu özellikleriyle demokrasiyi geliştiren önemli yapı taşları içersinde yer alırlar.

Çevre Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ÇEKÜL, alanında önemli hizmetler veren, 1990’dan bu yana şaklaşık çeyrek yüzyıldır faaliyet gösteren, ülkemizdeki önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından biridir. Çeşitli holdinglerin destekleriyle yürüttüğü “7Ağaç Ormanı” kampanyalarıyla, milyonun üstünde ağaç dikimini gerçekleştirmesinin yanı sıra, birçok tarihi eserin yenilenlmesiyle, ayağa kaldırılmasını sağladı. Kayseri., Sivas gibi kentlerin meydanlarını  yerel yönetimlerle elbirliyle güzelleştirmenin yanı sıra,  Safranbolu’dan başlamak üzere, bir çok ilçede de tarihi canlandırarak turistik değer kattı...

Çekül 1990 yılında Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığında 27 aydın-entellektüel tarafından kuruldu. On yıl sonra 2000 yılında Çekül, yerel yönetimlerin kentlerini korumaları çalışmalarına destek olmak ve yerel katılımla görev alanında daha başarılı olmak için, aralarında 52 kent yönetiminin yer aldığı 398 belediyenin katılımıyla Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasına öncülük etti. Tarihi Kentler Birliği  üyeleri arasında siyasi yelpaze içersinde yer alan bütün partilerin belediye başkanları yer alıyor. Parti kimliklerini dışarda tutarak birbirleriyle dayanışma içersinde ortak akla dayalı projeleri birlikte geliştiriyorlar. Birbirlerine destek oluyorlar.

ÇEKÜL’ün 7 Ağaç Ormanları ülkemiz fertlerinin her yıl kağıt, kalem, mobilya ve yakacak için 7 Ağaca ihtiyacı olmasından kaynaklanan bir kampanya. 1994 yılından bu yana ÇEKÜL, bu projeyi kendisine destek veren kuruluşlarla yürütüyor. Hem fidan ekim kampanyaları yapılıyor, hem de fidanlar ağaç olana kadar korunuyor.

ÇEKÜL ilki Gaziantep üzerine “Kendini koruyan kentler” kitaplar dizisinde altı kent çalışmasını yayınladı. Gaziantep kitabını, sırasıyla Birgi, Sivas, Madin, Bursa ve Edirne kitapları izledi.

Prof. Sözen bu kitap çalışmalarının amacını ortaya koyarken şöyle diyor:

“Kentlerin sürüp gitmekte olan koruma öykülerine sınırlı bir başlangıç, sınırlı bir katkının ürünü olan ‘Kendini Koruyan Kentlar’ diziside, ‘ortak aklın, emeğin ve gücün’  unutulmaması, öncelikli hedef. Üretirken sağladığımız birlikteliği sürekli kılar, bunu geleneğe dönüştürebilirsek, tüm bu varlıkları bizlere armağan edenleri ve bugün tarih olanları yaşatmış oluruz. Unutulanları da zaman içinde ekleyerek, ortak emeği bütünleştirmek, geliştirmek hepimizin görevi olsun. Nice kalıcı birlikteliklere...”

ÇEKÜL yaptıklarıyla başta belirttiğim demokrasiye katkı sağlayan sivil toplum kuruluşu tanımına uyuyor. Yolları açık olsun... Birinci sayfa özeti:Sivil toplum kuruluşları, çalışmaalanlarında yoğun bilgileri olan, derin kazıcılar olarak demokrasiye katkıda bulunurlar. ÇEKÜL 24 yıllık bir çevre ve kültürel değerleri koruyan, bunu yerel yönetimlerle birliktegerçekleştiren bir STK olarak bu tannıma uyan bir kuruluş.           

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar