KDV tevkifatı hakkında tebliğ taslağı
Osman COŞKUN
Bilindiği üzere, 03.07.2005 tarihinde yayınlanan 95 seri numaralı KDV Genel Tebliği ile Hisse Senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote edilmiş şirketler, "yapım işleri", temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri", "özel güvenlik hizmetleri" ile "yemek servis hizmetleri" ne ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaktaydılar.
Buna göre, halka açık şirketler, kendilerine düzenlenen, yukarıda belirtilen hizmetlere ait faturalarda yer alan katma değer vergisinin bir kısmını satıcıya ödemekte, bir kısmını ise sorumlu sıfatıyla vergi dairesine ödemektedirler. Kısmı tevkifat olarak adlandırılan bu durumda, halka açık şirketin ne kadarlık kısmını satıcıya ödeyeceği, ne kadarlık kısmını ise sorumlu sıfatıyla vergi dairesine doğrudan ödeyeceği, Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan tebliğlerle belirlenmekteydi.
Maliye Bakanlığı tarafından, bakanlığın internet sitesi ile www.gib.gov.tr adresinde geçmişte yayınlanan tevkifatla ilgili tüm tebliğleri bir araya toplayan ve bazı eklemelerinde bulunduğu tebliğ taslağı tartışılmak üzere geçen günlerde yayınlandı. Bu yazımızda, bahsi geçen tebliğ taslağında nelerin değiştirildiği veya yeni neler eklendiğinden bahsedilecektir.
Bahsi geçen tebliğ taslağında, kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler iki gruba ayrılmıştır. Birinci grupta tüm KDV mükellefleri, ikinci grupta ise "Belirlenmiş Alıcılar" olarak adlandırılan kurum ve kuruluşlar sayılmıştır. Kamu kurum ve kuruluşları gibi kuruluşların yer aldığı belirenmiş alıcılar grubuna, halka açık şirketlerin yanı sıra Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı mükelleflerde dahil edilmiştir. Buna göre, bu tebliğin yayınlandığı tarihten itibaren, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı mükelleflerde aşağıda sayılan hizmetlere ait faturalarda yer alan KDV'sini tevkifata tabi tutmak zorunda kalacaklardır. Taslağa göre, tevikata tabi hizmetler ise aşağıda ki gibidir.
1. Yapım işleri ile bu işlerle birlikte ifa edilen mühendislik, mimarlık ve etüt-proje hizmetleri (Tevkifat Oranı: 2/10),
2. Etüd, plan-proje, danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler (Tevkifat oranı: 9/10),
3. Makina, techizat, demirbaş ve taşıtlara ait tadil, bakım ve onarım hizmetleri (Tevikat Oranı: 5/10),
4. Yemek servis ve organizasyon hizmetleri (Tevikat Oranı: 5/10),
5. İşgücü temin hizmetleri (Tevikat Oranı: 9/10)
6. Yapı denetim hizmetleri (Tevikat Oranı: 9/10),
7. Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işleri, çanta ve ayakkabı dikim işleri ve bu işlere aracılık hizmetleri (Tevikat Oranı: 5/10)
8. Spor klüplerinin yayın, reklam ve isim hakkı gelirlerine konu işlemler (Tevifat Oranı: 9/10),
9. Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri (Tevkifat Oranı: 7/10),
10. Servis taşımacılığı hizmeti (Tevkifat Oranı: 5/10),
11. Her türlü baskı ve basım hizmetleri (Tevkifat Oranı: 5/10),
Daha önceki tebliğlerde olduğu gibi, belirlenmiş alıcılarının birbirlerine karşı yaptıkları teslim ve hizmetlerde (şirketleşmiş profesyonel spor kulüplerince yapılanlar hariç), KDV tevkifatı uygulanmayacaktır. Bunun yanı sıra, belirlenmiş alıcılar tarafından gerçekleştirilen kısmı tevkifat kapsamında ki teslim ve hizmetlerde, alıcıların durumuna bakılmaksızın tevkifata tabi tutulmayacaktır. Dolayısıyla, yukarıda belirlenmiş alıcı grubu içerisinde yer alan Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı mükelleflerin birbirleriyle yaptıkları teslim ve hizmetler tevkifat kapsamına alınmış olsa bile tevkifata tabi tutulmayacağı gibi, bunların yaptıkları teslim ve hizmetlerde alıcılar tarafından tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Sonuç itibariyle, bu uygulamanın, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı mükelleflere ilave finansman yükü getireceği kesin görünüyor. Bunu yanı sıra, bu mükellefler tarafından yapılan hizmet ve teslimlerin tevkifat tabi tutulmaması KDV iadesi işlemlerine muhatap tutulmamalarını da sağlayacaktır. Böylelikle, tevkifata tabi tutulan KDV'lerini iade alma yükünden de kurtulacaklardır.