KDV iadesi kaldırılacak mı?

Ferit Barış PARLAK
Ferit Barış PARLAK AYRINTI [email protected]

 

Başbakan Erdoğan, bankaları zor dönemde sermaye ihtiyacı bulunan reel sektörü desteklemediği için eleştiriyor.

Reel sektörü temsil eden sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de bu konuda yanında görmek istiyor.

 * * *

Üretim, ihracat, istihdam ve rekabet için reel sektörün finans ve kredi sıkıntısı çektiğini bilen Başbakan, iç talepteki daralma nedeniyle yüzünü dünya pazarlarına dönen ve üretimini devam ettirmek amacıyla düşük kârlarla ihracat yapan sanayiciye can suyu olan KDV iadelerinin durdurulduğunu biliyor mu acaba?

İadeleri alamayan sanayicilerin açığı kapatmak adına yüksek faizle borçlanmaya itildiğinin farkında mı acaba?  

 * * *

Doğrudur, son yıllarda ihracat artış oranlarından fazla, KDV iade oranlarında artış olmuştur.

Doğrudur yolsuzluğun, usulsüzlüğün, sahtekârlığın bu kadar fazla olduğu bir ülkede muhakkak tedbir almak gerekir.

Ancak, KDV'deki kayıp ve kaçağı kesintiye tabi tutarak sorumluluğunu yerine getiren idare, indirimli olan KDV iadelerini geri ödemekte nazlanmamalıdır.

İhracattaki kâr marjı yüzde 3-5'ler seviyelerine gerilediğinden KDV iadelerinin firmaların can simidi olduğu bilinmelidir.

Vergi daireleri KDV iadelerini 'ulufe' dağıtıyor gibi görmemeli, yaşla kuruyu ayırt edebilmelidir.

Gerçek ihracatçıları ve iyi niyetli mükellefleri canından bezdirmenin Türkiye'yi üretimden uzaklaştırmak ve Türk ekonomisini uçuruma sürüklemek anlamına geldiği unutulmamalıdır.

 * * *

Ekonomik sorunlara ve çözüm yollarına vakıf olan ve Kahramanmaraş'ta binlerce kişiye istihdam sağlayan Ticaret Borsası Başkanı Mahmut Arıkan'a iadelerle ilgili gelişmeleri sorunca, "Devreden KDV iadesi tutarı sadece ilimizde 200 milyon doları aştı. Sırf üretimi devam ettirmek adına maliyetine, kazanmadan sattığımız malların KDV iadesini de alamayınca açığı kapatmak için bankalardan faizle kredi çekiyoruz. Devreden KDV'yi tahsil etmek için Maliye, SSK ve devlete verilecek vergilerden mahsup imkânı getirilebilir" diyerek, çözüm için öneride de bulunuyor.

 * * *

Son söz: KDV mevzuatı uyarınca; mal ve hizmetler üzerindeki katma değer vergisinin, ihracatçıya iade edilmesi sağlanarak, ihraç malının KDV yükünden arındırılması amaçlanmıştı.

Ancak KDV iade işlemlerinde son aylarda yaşanan gecikmeler bir yandan gerçek ve iyi niyetli ihracatçıları mağdur etmekte, bir yandan da her gün artan iade dosyaları nedeniyle vergi dairelerini içinden çıkılmaz bir duruma doğru sürüklemektedir.

Filmin sonu vergi iade fişlerinin finali gibi mi olacak acaba?

Vergi iade fişlerinde de önce geçen geçmeyen fişler ayrıldı, daha sonra kullanan kesim kısıtlandı ve en sonunda da toptan kaldırıldı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Refleks (2) 27 Ağustos 2024
Refleks 26 Ağustos 2024
“Durduk yere” mi oldu? 21 Ağustos 2024