Kazanmak yetecek mi?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’de son haftaya şampiyon ve düşen takımların belli olduğu bir atmosferde giriliyor. Rekabetin sürdüğü tek alan olarak Avrupa Kupaları’na katılım mücadelesi görülüyor ki, mevcut tablo itibariyle Beşiktaş’ın ikincilik için bir çeşit “mucize” bekleyeceği bir hafta yaşayacağız. Galatasaray’ın geçtiğimiz hafta Trabzonspor’u farklı yenmesi ve Kayseri Erciyesspor’un da kümede kalmayı garantilemesi, siyah-beyazlılar ile sarı-kırmızılılar arasındaki yarışa biraz “formalite” gözüyle bakmamıza neden oluyor. Tüm bunlara rağmen Beşiktaş’a düşen maçını kazanıp, diğer karşılaşmanın skorunu beklemek. Açıkçası iplerin Beşiktaş’ın değil Galatasaray’ın elinde olması moral açıdan siyah-beyazlıları etkileyebilir. Öte yandan Gençlerbirliği’nin de ne aşağıyla ne de yukarıyla ilgili herhangi bir iddiasının kalmadığını belirtmek gerekiyor. 

Siyah-beyazlı takımda Manuel Fernandes, Ersan Gülüm, Necip Uysal, Julien Escude, Muhammed Demirci ve Filip Holosko’nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Mustafa Pektemek ise kart cezası nedeniyle bu karşılaşmada forma giyemeyecek. Son maçlarında sakat ve cezalı oyuncularının çokluğu dolayısıyla sıkıntı yaşayan başkent temsilcisinde ise Kaleci Ramazan, Özgür, Stancu, Jimmy, Ferhat Görgülü ve Zec’in tedavilerine devam ediliyor. Bilhassa Stancu ve Zec’in sakatlanmalarından sonra kırmızı-siyahlı ekibin girdiği pozisyonları gole çevirme konusunda ciddi sıkıntı çektiği dikkatlerden kaçmamıştı. Bu durum Beşiktaş açısından bir avantaja dönecek mi, bunu hep birlikte maçta göreceğiz. Bu sezon sahasında 16 maça çıkan Beşiktaş; 10 kez kazanıp, 5 beraberlik alırken sadece bir mağlubiyet yaşamıştı. Slaven Bilic’in öğrencileri bu maçlarda rakip filelere 25 gol gönderirlerken, kalelerinde ise 11 gol gördüler. Buna mukabil Gençlerbirliği’nin dış sahada zaman zaman sıkıntı yaşadığını görüyoruz. 16 maçta 5 galibiyet alan kırmızı-siyahlılar, 10 maçı ise mağlubiyetle kapatmışlardı. Gençlerbirliği’nin deplasmanda yendiği takımlar şunlar: Elazığspor, Antalyaspor, Kasımpaşa, Eskişehirspor ve Gaziantepspor. İlginç bir veri olarak, Mehmet Özdilek’in talebelerinin bu maçların tümünü tek farklı kazandıklarını belirtmek yerinde olur.

Bahsettiğimiz bu maçlarda Zec ve Stancu’nun performansları da galibiyeti getiren önemli faktörler arasındaydı. Hafta sonu izleyeceğimiz maçta Mehmet Özdilek büyük ihtimalle önceliği savunma güvenliğine verecektir. Golsüz geçen her dakika, Galatasaray maçında ortaya çıkacak sonuca da bağlı olarak Beşiktaş’ın daha fazla risk alması söz konusu olabilir. Bu da Gençlerbirliği’nin iyi yaptığı işlerden biri olan hızlı hücumları, etkili bir silah haline getirebilir. Tabi bu noktada tedavisi süren Jimmy Durmaz’ın da karşılaşmaya yetişip yetişemeyeceği önem kazanıyor. Beşiktaş, son haftalarda klasikleşen on birini bu maçta da sahaya sürecekmiş gibi görünüyor. Böylesi bir durumda Olcay ve Almeida’nın uzun zamandır devam eden formsuzluklarını dikkate alarak, yine bütün yükün Veli, Oğuzhan ve Gökhan Töre’nin üzerine bineceğini öngörebiliriz. Başkent temsilcisi orta alanda kalabalıklaşarak bu futbolcuların etkinliğini minimize etmeyi deneyecektir fakat dar alanda becerili Gökhan ve Oğuzhan’ın yine de siyah-beyazlılar adına önemli pozisyonlar üretebileceklerini düşünüyorum. Gerek motivasyon, gerek kadro, gerekse de iç saha/deplasman verilerinin ışığında Beşiktaş’ın bu maçta 3 puana daha yakın olduğunu söyleyebiliriz. Peki, 3 puan Beşiktaş’a yetecek mi? İşte bu noktada siyah-beyazlılar için umutlu konuşmak zor.

 

BU MAÇ KAÇMAZ! / MP Antalyaspor – Trabzonspor

Küme düşmesi kesinleşen Antalyaspor, tecrübeli oyunculardan kurulu bir kadro. 33. haftada oynanan maç gösterdi ki, kırmızı-beyazlı takım üzerindeki baskıyı bir şekilde atınca meziyetlerini daha net biçimde göstermeye başladı. Bunun adına ister psikolojik rahatlama ister transfer dönemi için kendini gösterme deyin Antalyaspor’un bu maçta da etkili bir futbol oynaması kuvvetle muhtemel. Ev sahibinde Joseph Boum ve Serkan Balcı kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Hakan Arıkan, Koray, Insa ve Enoh’un tedavilerine devam ediliyor. Galatasaray karşısında ne form durumuna ne de hedeflerine yakışmayan bir mağlubiyet alan Trabzonspor ise hem dördüncülüğü kovalamak hem de beşinciliği kaybetmemek için bu maçta mutlak 3 puanı hedefliyor. Cezalı Onur Kıvrak karşılaşmada kaleyi koruyamayacak. Çeşitli rahatsızlıkları bulunan Bosingwa, Aykut Demir, Yusuf Erdoğan ve Özer Hurmacı için sağlık ekibi tedavi sürecini devam ettiriyor. Sahasında pek de parlak sonuçlar alamayan Antalyaspor’un içeride sadece 2 galibiyeti var. Trabzonspor ise dış saha maçlarında 3 galibiyet ve 7 beraberlikle 16 puan toplamıştı. Son beş maçından dördü 3 veya daha fazla gole sahne olan Antalyaspor, yukarıda değindiğimiz psikolojik rahatlığın etkisiyle etkili hücumlar yapabilir. Geçtiğimiz hafta kazanmalarına rağmen kalelerinde verdikleri çok sayıda gol pozisyonu ile de dikkat çekmişlerdi. Genç kaleci Ozan Özenç yaptığı başarılı kurtarışlarla takımına 3 puanı getiren isimlerden biri olmayı başarmıştı. Trabzonspor’un da bu maçtaki hedefi ve gol silahları hepimizin malumu. Bordo-mavililer, konuk oldukları deplasman maçlarında 23 gol atıp kalelerinde 22 gol görmüşlerdi. Dolayısıyla seyir zevki vaat eden bu karşılaşmadan gollü bir sonuç çıkması beni şaşırtmayacak.

37. HAFTANIN SEYRİ

Galatasaray – K.Erciyesspor

Lig ikinciliği için avantajı elinde bulunduran Galatasaray, herhangi bir sürprize mahal vermeden 3 puanı almak isteyecektir. Sarı-kırmızılılarda Aydın Yılmaz ve Didier Drogba’nın sakatlıkları sürüyor. Kümede kalmayı başararak rahatlayan Erciyesspor’da Mandjeck cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Numan, Yasin ve Azofeifa’nın tedavilerine devam ediliyor. Türk Telekom Arena’da maç başına 2.38 puan toplayan sarı-kırmızılıların, rahatlayan rakiplerine karşı maçın ciddi favorisi olduklarını düşünüyorum. Her ne kadar profesyonelliğe vurgu yapsak da Erciyesspor’un bu maça motive olması çok kolay görünmüyor.

Kayserispor – Fenerbahçe

Birinciyle sonuncunun mücadelesi. Süper Lig’e veda maçını oynayacak Kayserispor’da Sefa Yılmaz cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Zurab ve Bobo’nun sakatlıkları var. Sarı-lacivertlilerde ise Caner Erkin sarı kart cezalısı. Egemen ve Hasan Ali’nin sakatlıkları bulunuyor. Her iki takımın da maçla ilgili nihai bir hedefinin olmaması öngörüde bulunmayı güçleştiriyor. Sarı-kırmızılılar iç sahada oynadıkları 16 maçta sadece 12 gol bulabilmişlerdi. Fenerbahçe ise 16 deplasmanda 26 gol buldu. Sarı-lacivertli takım oyun disiplinine sadık kalacak olursa galibiyete yakın olan taraf. Bu karşılaşmada Kayserispor’un skor üretme ihtimali düşük görünüyor. Dolayısıyla karşılıklı gol izleme şansımız da pek yüksek değil gibi.

Eskişehirspor – Torku Konyaspor

Her iki takım da 41 puanda ve rahat konumda. Ev sahibinde Diego ve Onur’un sakatlıkları sürüyor. Konuk takımda ise Mehmet Güven kart cezalısı, Ali Turan’ın sakatlığı var. Kırmızı-siyahlıların bu sezon en büyük handikabı gol yollarında yaşadıkları sıkıntı oldu. 33 maçta 32 golleri var. Buna mukabil Konyaspor etkili hücum gücü ve kaliteli gol ayakları sayesinde lig tutunmayı başarabilmiş bir takım. Her ne kadar deplasman maçlarında defansif açıdan sıkıntı çekseler de bu karşılaşmadan puan çıkarma şanslarının olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla karşılaşma için “sürprize açık” yorumu yapılabilir.

Çaykur Rizespor – Elazığspor

Çaykur Rizespor 39 puanla 13.sırada, Elazığspor ise Beşiktaş’a kaybederek Süper Lig’e veda etmişti. Karadeniz temsilcisinde Sercan Kaya ve Görkem Görk’ün sakatlıkları sürüyor. Elazığspor’da ise kaleci Ivesa, Deniz Yılmaz ve İbrahim Kaş kart cezaları nedeniyle forma giyemeyecekler. Pape Sow’un tedavisine devam ediliyor. İç sahada başarılı sonuçlar alan Çaykur Rizespor, taraftarı önünde sezonu galibiyetle kapatmak isteyecektir. 16 deplasman maçında kalesinde 40 gol gören Elazığspor’un eksiklerinden doğan bir handikap yaşayabileceğini düşünüyorum. Ev sahibini 3 puan için biraz daha önde görmek gerek.

Bursaspor – Gaziantepspor

Bu sezon bekleneni veremeyen Bursaspor, sahasında düşme korkusunu üzerinden atmış Gaziantepspor’u konuk ediyor. Yeşil-beyazlılarda Sestak, Belluschi, Serdar Aziz ve Şamil Cinaz kart cezalısı. Civelli, Basser ve Ferhat Kiraz’ın sakatlıkları var. Konuk takımın sakat isimleri ise Erman Bulucu, Birol Hikmet ve Muhammet Demir. Genel tabloya bakılacak olursak, Gaziantepspor’un dış sahada epey zorlandığını görüyoruz ancak Bursaspor’un bu karşılaşma öncesinde çok ciddi eksikleri olduğunu da göz ardı etmemek gerek. Karşılaşmada toplam gol sayısı üçün altında kalabilir. Kırmızı-siyahlılar rakibinin eksiklerini değerlendirebilirse sürpriz bir sonuca imza atabilirler.

Akhisar Bld. Spor – Kasımpaşa

Akhisar Belediyespor 33.haftada önemli futbolcularının eksikliğini fazlasıyla hissetmişti. Bu maça cezalı Wato Kuate ve sakatlığı süren Mehmet Akyüz dışında ideale daha yakın bir tertiple çıkma şansına sahipler. Beşincilik iddiasını sürdüren Kasımpaşa, kart cezalısı Andre Castro’dan bu maçta yararlanamayacak. Orhan Şam’ın sakatlığı devam ediyor. Hızlı hücuma yatkın Akhisar Belediyespor, Kasımpaşa’nın oyunu riske etmesi durumunda skor üretebilir. Kasımpaşa’nın da bu maçta genel deplasman anlayışından farklı bir kimliğe bürünebileceğini düşünüyorum. Bu gerçekleşirse iki takımın da gol atması muhtemel.

KDÇ Karabükspor – Sivasspor

Geçtiğimiz haftayı hayal kırıklığı ile kapatan Karabükspor’da genel anlamda bir düşüşten söz edilebilir. Karadeniz temsilcisi, son beş haftada sadece bir kez galip gelebildi. Takımda Hakan Özmert dışında önemli bir eksik yok. Elde ettiği dördüncülüğü korumak isteyen Sivasspor’da ise Ümit Kurt ve Aydın Karabulut kart cezalısı. Kaleci Korcan’ın sakatlığı sürüyor. Kırmızı-beyazlıların bu maçtaki handikabı kolay pozisyon veren savunması olacak. Karabükspor, rakibine oranla çok daha etkin bir takım savunmasına sahip. Taraflar maça temkinli başlayabilirler ancak ilerleyen dakikalarda Karabükspor’un kontratakları çok tehlikeli olacaktır.

MAÇ PROGRAMI

16 Mayıs 2014 Cuma
20.00    Eskişehirspor – Torku Konyaspor 
20.00    Kayserispor – Fenerbahçe 

17 Mayıs 2014 Cumartesi
13.30    Çaykur Rizespor – Elazığspor 
16.00    Bursaspor – Gaziantepspor 
19.00    Beşiktaş – Gençlerbirliği 
19.00    Galatasaray – K.Erciyesspor

18 Mayıs 2014 Pazar
19.00    MP Antalyaspor – Trabzonspor 
19.00    Akhisar Bld. Spor – Kasımpaşa 
19.00    KDÇ Karabükspor – Sivasspor 

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Mehmet Güven (T. Konyaspor), Caner Erkin (Fenerbahçe), Stanislav Sestak (Bursaspor), Fernando Belluschi (Bursaspor), Georges Mandjeck (K. Erciyesspor), Mustafa Pektemek (Beşiktaş), Vanja Ivesa (Elazığspor), Deniz Yılmaz (Elazığspor), Ümit Kurt (Sivasspor), Aydın Karabulut (Sivasspor), Joseph Boum (MP Antalyaspor), Serkan Balcı (MP Antalyaspor), Andre Castro (Kasımpaşa), Onur Kıvrak (Trabzonspor)
Kırmızı Kart Cezalıları: Sefa Yılmaz (Kayserispor), Şamil Cinaz (Bursaspor), Serdar Aziz (Bursaspor), İbrahim Kaş (Elazığspor), Wato Kuate (Akhisar Bld. Spor) 

HAFTANIN KARŞILAŞMASI

Beşiktaş – Gençlerbirliği
Tarih: 17.05.2014 Saat: 19.00
Stat: Olimpiyat Stadı 
Maç günü hava: Açık, 21°C
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016