Kazandığını, Ar-Ge’ye , inovasyon’a ve insana yatırabilenlere ne mutlu
Ar-Ge Merkezleri; Ar-Ge, yenilik ve tasarım yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, teknoloji yoğun üretim, girişimcilik ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile Ar-Ge’ye, yeniliğe ve tasarıma yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge ve tasarım personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmek amacıyla 2008 yılında 5746 sayılı Araştırma Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Kanunu kapsamında kurulmakta.
Ar-Ge merkezi açılabilmesi için Ar-Ge merkezlerinin Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu'na göre oluşturulan bölgelerde kurulması, en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam etmesi, kanun kapsamındaki Ar-Ge faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleştirilmesi, işletmenin yeterli Ar-Ge yönetimiyle teknolojik varlıklar, Ar-Ge insan kaynakları, fikri hakları, proje ve bilgi kaynakları yönetim yeteneği ve kapasitesinin bulunması gibi koşulların yerine getirilmesi gerekiyor.
Ar-Ge Merkezi kuran firmalara,
- Ar-Ge harcamalarında %100 kurumlar vergisi muafiyeti,
- Ar-Ge Merkezi personelinin ücretlerinde % 80 gelir vergisi stopaj indirimi,
- Ar-Ge Merkezi personeli ücretlerinde % 50 sgk işveren hissesi indirimi,
teşvikleri sağlanmakta.
Ankara Anadolu OSB'deki 46 bin metrekarelik alanda 500 kişi ile üretim yapılan fabrikalarını nisan ayında gezme fırsatını bulduğum Berk Tünel ve Zemin Teknolojileri Şirketi (E-BERK) 5 Temmuz günü Ar-Ge merkezini hizmete soktu. İTÜ Metalürji mezunu olan E-BERK Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Özgür Savaş Özüdoğru, Anadolu OSB Yönetim Kurulu ile Ankara Sanayi Odası meclis üyeliklerinin yanı sıra Galatasaray Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliğini de başarıyla sürdürmekte. Ar-Ge merkezine ilişkin bilgi verirken Özgür beyin, "mayıs ayında yitirdikleri genel koordinatör Ömer Gündüz’ün adını buraya verdik" derken duygulandığına tanık oldum.
Özgür Bey, anlatıma şu sözleriyle başladı; “İlk yerli tünel açma makinesini üreten E-BERK, 2018 yılı içerisinde ülkemizin '1000 Ar-Ge merkezine' ulaşma hedefi yolunda Türkiye’nin onaylı 862. “E-BERK Ömer Gündüz Ar-Ge merkezinin” açılışını gerçekleştirdik. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 2. OSB Başkanı, ASO Yönetim Kurulu üyeleri ile rahmetli genel koordinatör Ömer Gündüz’ün ailesi ve sevenlerinin katılımıyla gerçekleşen açılışta kurdele kesme töreninde duygusal anlar yaşandı. İlk yerli tünel açma makinesinin üretilmesinde ve sahaya inmesinde en büyük rolü oynayan rahmetli genel koordinatör Ömer Gündüz’ün adını verdiğimiz Ar-Ge Merkezi, bünyesinde 50’den fazla mühendis ve uzman barındırmakta.
Türkiye, dünyada tünel açma makinesi üreten 8 ülkeden biri. Türk mühendis, teknisyen ve işcilerin bilgi, birikim ve emeğiyle üretilen tüm Türkiye’nin gurur duyacağı, dünyada Türk sanayisinin önemini üst noktalara taşıyan ilk yerli tünel açma makinası TBM (Tunnel Boring Machine) ile 1 mt çaptan 20 mt çapa kadar tünel açma makinalarında kullanılan 12'den 21′e kadar kesici disklerin tungsten carbur’lü ripper’ların, scraper’ların cutting knife’ların ve diğer yedek parçaların imalatı yapılmakta. Ar-Ge çalışmalarına önem veren firmamız tünel açma çalışmasının yapılacağı zeminin jeolojik koşullarına (killi, alüvyonlu, granit, dolamit, bazalt, kalker vb.) göre bünyesinde bulundurduğu ısıl işlem tesisinin avantajını, yıllardır sektörde edindiği tecrübe ile birleştirerek üretime devam etmektedir.
Üretimi yapılmakta olan TBM yedek parçalarının, mekanik özelliklerini geliştirmek amacı ile mukavemet, darbe dayanımı ve teknik özelliklerini geliştirici çalışmalarını kendi bünyesindeki ısıl işlem tesislerinde yapmaktadır.
E-BERK Makine ailesinin gelişmesinde bilgi, birikim, tecrübe ve emekleriyle en büyük desteği sağlayan, Türk Mühendis ve Teknisyenlerine olan inancıyla her zaman onlara önderlik eden, 'ilk'leri ve 'en'leri başaran rahmetli Ömer Gündüz bize gelip ‘yerli tünel açma makinesi üreteceğiz ve ben son nefesimi verene kadar bu makineyi ortaya koyarak tüm dünyaya göstereceğiz’ diyen insanın adıdır. Ömer Gündüz, bu firmada var olan ve benim de tanımaktan keyif aldığım 450 personelin en az 350’sini firmamızı kazandıran insanın adıdır. Nur içinde yatsın. Hepimiz Hak’tan geldik, Hakk’a gideceğiz. Adını Türkiye’nin onaylı 862. Ar-Ge merkezimiz ile sonsuza dek yaşatacağız” sözleriyle sonlandırdı.
Değerli kardeşim Özgür Savaş Özüdoğru'yu ve merkezin kurulmasında emeği geçenleri kutlarken kazandığını Ar-Ge' ye , inovasyon'a ve insana yatırabilenlere ne mutlu diyorum...