Kazaları sigortacılar önler

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN [email protected]

 

 

Türkiye'nin gündemini yıllarca meşgul eden trafik kazaları ile ilgili bugüne kadar birçok araştırma yapılmıştır. Her yıl binlerce insanımızı ya trafik kazalarında yitiriyoruz ya da sakat kaldığını duyuyoruz. Bunun yanında trafik kazalarında milli servetimizi de yitiriyoruz. Can kaybı, pek tabii ki önemli olanı. Güvenliği artırılmış otomobiller ve son yıllarda artan duble yolların, trafik kazalarında her yıl artan grafiği hiç olmazsa biraz engellediği söylenebilir.

İtfaiye Teşkilatı'nın yangınların çıkmasını engelleyecek önlemler konusunda araştırmalar yapması hepimize ilginç gelebilir. Felaket denildiğinde nasıl sigorta şirketleri ilk akla geliyorsa, bu felaketlerin önüne geçilmesi konusunda araştırmalar yapılmasının, çeşitli önlemlerin alınmasına öncülük etmesinin sigorta şirketlerinin önemli görevlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz aylarda Boston'da Liberty Mutual Güvenlik Enstitüsü'nü bir grup gazeteci ile ziyaret etmiştik. Orada bu tür olumsuz durumlarla karşılaşılmaması ı için bilim adamlarınca araştırmalar yapıldığını yine bu köşeden sizlerle paylaşmıştım. Bu araştırmaların sonuçlarının ise tüm kamuoyu ile paylaşılıyor olması, işin ayrı bir özelliği. Yani, sigortacılar bunu sadece kendisi için yapmıyor.

Önemli bir araştırma
Geçtiğimiz hafta içerisinde Liberty Sigorta'nın Türkiye'de yaptığı araştırma kamuoyu ile paylaşıldı. Öncelikle teşekkür etmek lazım, gerçekten ilginç bir araştırma. Her ne kadar sonuçlar bizi şaşırtmasa da bu konuya dikkat çekilmesi açısından çok değerli. 81ilin trafik risk haritası çıkarıldı. Emniyet kemeri takmadığımız ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarında gelişmiş bölgelerde emniyet kemerinin takılma oranının arttığını görüyoruz. Birçok sürücünün otomobil kullandığı sırada cep telefonu ile konuştuğu saptanmış ki, bu da pek şaşırtıcı gelmedi banaÖ Hız limitini aşan sürücü sayısının da neredeyse yüzde 30'larda olduğu ortaya çıkmış.
Yeni model araçlarda emniyet kemerinin takılmasını teşvik etmek için her türlü uyarı mekanizmalarının olduğunu biliyoruz. Buna rağmen takmamak için çeşitli mekanizmaları da bizim icat ettiğimizde ortadadır. Aslına bakarsanız, emniyet kemerini takmak çok daha kolay... Emniyet kemerinin kazalarda hayat kurtardığını biliyoruz. O halde hala takılmaması ilginç. Biraz bu konuda denetimlerin artırılması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde bunun cezası ne ise bizde de en az o kadar olmalı diye düşünüyorum.

Kazalar sigortacılardan sorulur!
Sigortacılar, riskleri önceden tespit etmeli ve bu konuda kamuoyunu uyarma görevi üstlenmeli. Geçtiğimiz senelerde AXA Sigorta, arka koltukta oturmuş ve emniyet kemerini takmış çocuklara top hediye etmişti. Sigorta şirketleri zaten yapıyorlar, ama daha da çok kaza olmaması için önlemler konusunda kamuoyunda farkındalık yaratmalı. Liberty Sigorta'nın dediği gibi "Siz risklere karşı önleminizi alın, yine başınıza bir şey geliyorsa biz buradayız."

Bunları sigortacılar istiyor diye değil, ama mutlaka yapın...
- Emniyet kemerinizi takın,
- Trafikte hız limitini aşmayın,
- Otomobil kullanırken dikkatinizi dağıtacak davranışlardan, mesela cep telefonu ile konuşmaktan vazgeçin,
- Araç muayenenizi zamanında yaptırın,
- Fren mekanizmalarınızı kontrol ettirin,
- Ve bence en önemlisi, lastik diş derinliğini ölçün ve kabak lastiklerle trafiğe çıkmayın.

Evinizde ise hiç olmazsa musluk bağlantılarındaki çelik hasır boruları belirli periyotlarda değiştirin. Ve evde bir yangın söndürme cihazının olmasını sağlayın. Sağlam bir kapı ile hırsızlıklara önlem alabilirsiniz. İşletmelerde ve fabrikalarda ise risk analizinizi ya kendiniz ya da sigortacınıza mutlaka, düzenli olarak yaptırın derim. Kazasız nice günler dilerimÖ

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar