Kaza sonrası araçlar "muayene istasyonları"na gitmeli mi?

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Geçtiğimiz hafta sohbet esnasında bir kaza ile ilgili bilgiye ulaştım çok tedirgin oldum. Olay şöyle; araç bir trafik kazası yapıyor direksiyon kutusu zarar görüyor. Araç sigortalı öncelikle onu belirteyim. Sigortalımız aracını servise götürüyor ve diğer hasarlı bölgeler onarıldıktan sonra direksiyon kutusunun bir parçasına da kaynak yapılıyor, tamir sona eriyor. Ve sonrasında araç sigortalıya teslim ediliyor. Aradan bir süre geçtikten sonra aynı araç bir ikinci kaza yapıyor. Bu sefer araç içerisindeki beş kişi yani bir aile hayatını kaybediyor. Eksperin araçta yaptığı inceleme sonrasında direksiyon kutusundaki parçaya yapılan kaynağın kazaya neden olduğu ortaya çıkıyor. Çünkü o metal kaynak tutmazmış. Şimdi sonuç bir aile yok oluyor. Suçlu kim? Servisteki yetkin olmayan ustalar mı? Sigorta şirketi mi? Eksper mi? Vefat eden sürücü mü?

Bu tür olayların önüne geçilmesi için birtakım önlemlerin alınabileceğini öğrendim. Ankara'da görev yapan eksper Mustafa Nazlıer, bu konuda bir çalışma yapmış ve gerekli yerlere bu projesini anlatmış. Olayın özeti; Benim aracım mekanik ve elektrik bölümü ile ilgili bir kazaya uğradığında ve hasar 2000 TL'nin üzerindeyse hasar onarıldıktan sonra muayene istasyonuna gidip aracının kontrolünü yaptırması istenecek. Öncelikle muayene ücreti uygun tespit edilmesi ve muayenenin hızlı yapılması gerekiyor. Muayene istasyonunda kontrolü yapılan araç sigortalıya teslim edildikten sonra;  sigortalı, sigorta şirketi, eksper, servis yetkilisi sorumluluktan kurtulacak ve rahat edecek.

Bunun kime ne faydası olacak derseniz?

Sigortalıya; Meydana gelen kazaların sonucunda, sigorta kapsamında sigorta şirketlerinin bir çok farklı uygulaması var. Sigortalı bu durumdan etkilenmemesi, oluşan kaza sonucu yapılan ekspertiz veya tespitlere bağlı olarak onarımların layığı ile yapıldığının kontrol edilmesi bu sayede mümkün olacaktır. Hasarı giderilen aracın, onarım yönteminin ve kullanılan malzemelerinin denetlenmesiyle yanlış, usulsüz, haksız veya olumsuz diğer tüm faktörlerden arındırılmasını sağlayabilir.

Ekspere; Eksperlerin tüm dünyada, araçların marka bazında ihtisaslaşarak çalıştıkları bilinmektedir. Bu yönü ile herhangi bir markanın tüm bilgilerine sahip olmayan eksperin, onarım esnasında yöntem ile ilgili yönlendirme yaptığı biliniyor. Eksperin yaptığı yönlendirmeye bağlı olarak, onarım esnasındaki aşamalarını kontrol etmeleri sigorta şirketleri tarafından isteniyor. Her ne kadar eksper tarafından bir inceleme yapılsa da, zaman zaman usulsüz işlemlere açık olan hasar sürecinin genel ve son kontrolünün bağımsız-tarafsız bir kuruluş tarafından muayenesinin yapılacak olması ilgili eksperin sorumluluk yükünü azaltacağı kesindir.

Sigorta şirketlerine; Gerçek hasarın, doğru tespiti ve doğru maliyet ile gereği şekilde yapılmasını sağlayacağından, tazminat karşılığında teminatı devam eden varlığın güvencesi sağlanabilir. Onarımı üstlenen tedarikçilerin yapacağı tüm usulsüz ve yanlış uygulamaları ortadan kaldıracağından hasar maliyetlerinin doğru olmasını sağlamakla birlikte, sigortalıları adına tazmin ettikleri hasarların gereği şekilde yerine getirilmesi de sağlamış olur.

Bunun yanında Hasar Takip Merkezi ve araç kimliği de oluşturulacağından sonrasında taraflara bir avantaj sağlayacağı kesin. Araçların bu kontrolleri sonrasında trafik kazalarında bir azalma olması beklenebilir. Araçlarını muayene istasyonlarına götürdüklerinde zorunlu trafik sigortalarının da yapılıp yapılmadığı kontrol edilebilir. Muayene sürecini o tarihten öteye uzatma şansı doğabilir. Muayene ücreti ne kadar olabilir bilmiyorum ama, bu sigorta şirketleri tarafından üstlenilenecek bir rakamsa, bunu sağlayan sigorta şirketinin müşteri memnuniyeti açısından bir adım önde olacağını düşünüyorum. Bu konu ilk etapta belki zorunlu kılınamayabilir ama sigorta şirketleri bunu ekstra fayda unsuru şeklinde sigortalılarına sunabilir.

Bana ilginç geldi proje, eksper Mustafa Nazlıer'in ayrıntılı bir raporu var elimde. Kendisi bu raporu gerekli kurumlarla da paylaşmış. Ben de çağdaş bir ülke projesi olarak sizlerle paylaştım. 

AÇIKLAMALAR VE EKLERİ :

· Taslak bir araç kimliği soft ortamda hazırlanarak, başlangıç versiyonu olmak üzere bilgi ve görüşlerinize sunulacaktır.

· Eksperin etkinleştiği konuların tasarı ile bütünleştiğinin anlaşılması üzere, yakın tarihte düzenlenmiş olan Alman eksper raporu ekte sunulmaktadır. Mevcut eksper raporunun bire bir tercümesi de yapılarak sunulmakta olup, rapor incelendiğinde Almanya'da eksperlerin, egzoz muayeneleri, araç muayeneleri ve araç lastikleri açısından mutlak inceleme yaptıkları görülecektir.

· Tasarının belirtilen hususları dışında çok farklı ve fazla katkıları olacak yönleri bulunmaktadır. Bir çalışma grubunda muhatapları ile değerlendirilmesiyle genişletileceği yönleri bulunduğundan, tasarının ana hatları dikkate alınarak açıklama yapılmıştır. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar