‘Kayserili işini bilir’ imajı yeniden tanımlanmaya ihtiyaç duyuyor
Kayserili girişimcidir, Kayserili uyanıktır, Kayserili işini bilir. Kayserili ticaretteki maharetleriyle önemli bir figür haline gelmiştir. Hayırseverdir. Sıralayabileceğimiz bir çok nedenle Kayseri, Kayserililer ile kendi kendine kalkınma modelini oluşturan nadir kentlerdendir.
Bunlar geçmişten günümüze kent adına iş insanlarına söylenen ve benimsetilen duruşlardan bazıları. Tabii ki iş insanlarının girişimcilikleri, hayırseverlikleri, kendi kendine kalkınma modelini oluşturmaları ile ön plana çıkması son derece gurur verici. Fakat kent adına avantaj olması gereken bu sıfatlar maalesef zamanla kentin teşviklerden alması gereken payın önüne geçiyor. Bu nedenle son dönemlerde Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası ve Organize Sanayi Bölgesi’nde katıldığımız toplantılarda ortak bir dil ile ‘Kayserili işini bilir’ imajından sıyrılmak istiyoruz mesajları veriliyor.
Büyük ölçekli yatırımların artması, devlet teşviklerini de daha önemli hale getirdi. Bugün itibarıyla kademeli teşvik bölgesi kapsamında 2. Bölge'de yer alan Kayseri’nin daha iyi teşvik şartlarından faydalanması adına iş dünyası bir dizi çalışma yürütüyor. Bu çalışmalardan birini de kendi kendine yetip, işini bilir denilerek istemeyen değil, gelişimine katkı sağlamak için ‘isteyen’ bir Kayseri modeline geçmek oluşturuyor. Bu konuda Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy şöyle diyor; “Kayserili işini bilir diyorlar ancak biz de artık ekonomik teşviklerden daha fazla pay almak istiyoruz. Gelişmişliğimiz teşviklerden yararlanmamızın önünde engel olmamalı. Dünya’da en çok Türkiye, Türkiye’de en çok Kayseri hedefi ile marka değerimizi artırmak istiyoruz.”
Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Çok ağlamayı sevmeyen bir kentiz. Yine ağlamayacağız ama bazı şeyleri rakamlarla ortaya koyacağız. Kayseri’nin söz konusu memleket ve ülke olunca ortak paydada buluşma gibi bir özelliği var. Bizim topraklarımız verimsiz. Yapacağımız tek şey sanayi açısından yükseliş sağlayabilmemiz” diyor.
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, “Yıllarca ‘Kayserili işini bilir’ deyip kenara çekilmek gibi bir yanlış algının içerisindeyiz” diyor. Ve şöyle devam ediyor, “Herkesin kendi sorunlarına odaklandığı süreçleri yerinde ve zamanında değerlendirmeliyiz. Bir ülkeyi güçlü yapan üretim gücüdür. Yani daha güçlü, daha müreffeh bir Türkiye için yeni başarı hikayeleri yazmak, vites yükseltmek için; devlet hibe, destek ve teşviklerinden ilimizin de hak ettiği ölçüde yararlanması iş dünyası olarak en önemli beklentimizdir.”
İş dünyası temsilcilerinden kısa kısa mesajları vermeye çalıştım. Şu bir gerçek ki; Kayserili işadamları işini bilir tanımlamasında en başta bahsettiğim sıfatların üzerine yeni iyi sıfatlar eklemeye çalışıyor. Kayserililer bunu yaparken Kayseri’nin daha gelişmiş, atılımlar yapan, üretimini, istihdamını, ihracatını artıran bir kent olması amacını güdüyorlar. Kayseri’ye atılım yapma fırsatlarının daha çok verilmesini ümit ediyoruz.