ENR listesi tartışılıyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Dünyanın en büyük şirketleri, en zengin işadamları için Forbes ve Fortune’un açıkladığı rakamlar her yıl ilgi ve merakla beklenir. Öyle önemlidir ki bu liste, bazen sıralamada alt sıralara inenler basın toplantıları düzenler, mal varlıklarının arttığını ispatlamaya çalışır.

Dünyanın en saygın yayınlarıdır bu konuda ABD’li Forbes ve Fortune. İşte bu saygın ve güvenilir yayınların sektörel versiyonları da dikkat çekiyor son dönemde…

Örneğin New York merkezli Engineering News Record; yani kısaca ENR…

ABD’li ENR’nin açıkladığı “En büyük 250 inşaat şirketi” küresel açıdan en fazla beklenen yayınlardan biridir. Her yıl ağustos ayında açıklanan en büyükler listesi cuma günü tüm dünyada yayınlandı.

Listede 46 Türk şirketi var

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk şirketler araştırmaya damga vurdu.

65 şirketle birinci olan Çin’in ardından Türk şirketleri bu yıl da ikinci sırada yer aldı. Geçen yıl 40 olan listedeki Türk müteahhit sayısı bu yıl 46’ya çıktı.

Kimler yok ki listede...

Rönesans, Polimeks, ENKA, TAV, Alarko, Yapı Merkezi, Gap, NATA, Ant, Çalık, Tekfen, Sembol, Doğuş, Nurol, Kuzu, Gama, STFA, Tepe, Esta, IC İÇTAŞ, Yenigün, Cengiz, Kolin... Daha niceleri...

Ama nedense 2015’in “Çılgın Türk’ü” yoktu listede...

Hani 2015’te dünya devlerini geride bırakarak listeye 18’inci sıradan giren Öztürk İnşaat’tan bahsediyorum...

2015’te listeye aniden giren Öztürk İnşaat’ın 2016’da sıralamada olmamasını Dünya Gazetesi’nde yazmıştık...

Ancak ne ENR’den ne de Ekonomi Bakanlığı’ndan bu Türk şirketinin neden listede yer almadığına dair bir açıklama yapılmadı.

Tek açıklama şirketin bağlı bulunduğu Öztürk Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ten geldi.

Geçen yıl çıkan yazımızın ardından bir ekonomi dergisine röportaj verdi.

Dubai’den de listeye girmedi

Yusuf Öztürk, o röportajda şirketinin Türkiye değil, Dubai merkezli olduğunu anlatmış. Hissedarlık yapısında ise yüzde 80’inin kendisine ait olduğunu, geri kalan yüzde 20’sinin ise Dubai Emiri El Maktum’un kardeşine ait olduğunu ifade etmiş.

Maldivler’den Afrika’ya bir çok ülkede proje ürettiğini, 3 milyar doları aşan iş hacmine ulaştıklarını dile getirmiş...

Bir de eklemiş “Bizim şu an imzalanmış projelerimizin toplamı 57 milyar dolar. Sekiz yılda yerine getireceğimiz işler bunlar. Öztürk İnşaat adına dönen 32 milyar dolarlık bir fon var. Türkiye’ye bunu bildirmiyoruz, çünkü Dubai merkezliyiz ve bu rakamlar yurtdışındaki işlerimizden kaynaklanan tutarlar. Kimseyi kızdırmak istemiyoruz…”

2017’de listedeyim demişti

Yusuf Öztürk, 2015’te 18’inci oldukları listede neden 2016’da olmadıklarını ise şu sözlerle anlatmış: “Listeye girdikten sonra ciddi sıkıntılar yaşadık. Tehdit aldık. Kasım 2016’da listeyi hazırlayan ENR’den aradılar. Merkezlerine gittik. Listeye girdiğimiz için başımıza gelmeyen kalmadı. Listede bir hata yaptılar. Holding merkezinin Dubai olmasına rağmen İstanbul yazdılar. Biz bu yıl (2016) listeye giremedik. Eğer girseydik sanırım 12’nci sırada yer alacaktık. Ama önümüzdeki yıl (2017) listede Dubai merkezli olarak yer alacağız…”

Cuma günü açıklanan listeye baktım.

Dubai merkezli tanıdık firmalar dışında Öztürk İnşaat’a rastlamadım…

Listede bu yıl da yoktu…

Eğer tehdit edildiyse; başta hükümet olmak üzere birilerinin Yusuf Öztürk’ü dinlemesi, sahip çıkması gerekir.

Eğer ENR bir yanlışlık yaptıysa; 2016 ve 2017’yi düzeltmesi, tüm dünyadaki müteahhitlerden özür dilemesi gerekir.

Eğer yanlışlık 2015’teki listeye Öztürk İnşaat’ın aniden 18’inci sıradan girmesiyse; hem Öztürk’ün hem de dünyaca ünlü ENR’nin çıkıp bir açıklama yapması gerekir.


Kayserili Gyan, 18 şirketinde 1.000 kişiye istihdam sağlıyor

Dünya futbolunun yıldız isimleri için en zor dönem emekliliğin başladığı günlerdir. Bir çoğu jübilelerini yaptıktan sonra medyada yorumculuk yaparken bazıları da kulübede oturacağı ve yöneteceği takım arayışı içinde olur. Kısacası yeşil sahalardan ayrılmak biraz zor oluyor...

Ancak son dönemde özellikle futbolun merkezi İngiltere’deki gibi yıldızlar bir yandan oynadığı takımın formasını terletirken diğer yandan takım elbiselerini giyip, ekonomi dünyasına el atıyor.

Kısa süren futbol hayatı sonrası 35’ini doldurmadan başlıyor artık yıldızlar işadamlığına. Özellikle dijital aleme...

Brezilyalı Ronaldinho’yu hatırlayın; kurduğu Zoome TV ile önemli bir platform oluşturmuştu. Robaldinho’nun izinden giden Luis Figo, Dream Football projesiyle gündeme gelmişti. David Beckham, kurduğu Periscope benzeri uygulama olan MyEye ile dijital dünyaya adım atarken onu Sunderland’in yıldız ismi Ryan Bertrand izledi.

Türk futbolcular parasını gayrimenkule yatırıyor

Türkiye’de ise formalı işadamı bulmak zor. Genelde futbolcular paralarını gayrimenkule yatırmayı tercih ediyor. Ev veya arsa alıyor; bir kısmı benzin istasyonları açıyor.

Ancak öyle bir isim var ki...

İstihdam konusunda bırakın Türkiye’yi, Avrupa’da bir çoğu eline su dökemez...

Kayserispor’un temmuz ayında kadrosuna kattığı Asamoah Gyan’dan bahsediyorum...

Henüz 31 yaşında olan Gyan’ın 18 şirketi var. Tamamı ülkesi Gana’da...

Eğlenceden madenciliğe, eğitimden konaklamaya, içme suyundan gıdaya tamı tamına 18 şirket...

Bu şirketlerde şu anda 1.000’den fazla kişi çalışıyor.

200 kişiyi daha işe alacak

Listeyi geçen hafta genişleten Gyan, bu şirketlere geçen hafta lojistiği de ekledi ve JetLink Company adlı taşımacılık firmasını kurdu. Bu şirketiyle Gyan, 200 kişiyi daha iş sahibi yapmayı planlıyor. İşsizliğin yüzde 12’ye ulaştığı Gana’da Gyan, kısa sürede 1.200 çalışanlı bir patrona dönüşecek.

Gyan’ın, ticaretteki başarısıyla tanınan Kayseri’ye transfer olması bir şans değil bence...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar