Kayserili bir işadamının çok yerde duyduğum şikayeti...
Anadolu’nun önemli üretim merkezleri olan kentlerde son zamanlarda işadamlarının sık dile getirdikleri bir şikayet, “Yüksek işsizlik olan kentimizde çalıştıracak işçi bulamıyoruz” cümlesiyle dile getiriliyor. Bu şikayetin, yakınmanın benzerini Denizlili, Gaziantepli, Adanalı, Konyalı, Eskişehirli, Kocaelili, Bursalı işadamlarından da benzeri cümlelerle duyuyoruz.
Ben, bu konudaki şikayetini e-posta mesajıyla bana ileten, Kayserili bir işadamı dostumun düşüncelerini aktararak, sizinle paylaşmak istiyorum:
“Kayseri’de üretim yapıp dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyoruz. Ancak, ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Orta Anadolu’da, Kayseri’de de üretim yapmak, günden güne zorlaşıyor. Nedenine gelince çalışma yasaları ve birtakım karşılıksız yardım, hatta yeşil kart insanları sanayide çalışmaktan uzaklaştırırken, iş bulursa birinci tercih, kamu olmazsa değişik hizmet sektörleri tercih edilmekte bunda da kısmen başarılı olunmaktadır. Şimdilerde yeni bir sorunla karşı karşıyayız. Bu da KPSS sınavları. Üniversite bitiren gençleri alıp, işimize uygun eğitiyoruz. Yurt içi, yurt dışı fuarlara gönderiyoruz . Belli bir yetkinliğe ulaştıklarında bakıyoruz arkadaş KPSS’ye girip devlet memuru olmaya hak kazanmış, ertesi gün işi bırakıyor. Yani devlet sanayici ile rekabet ediyor. Gittiklerinde üretken olurlarsa ona saygı duyarız. Ama kamu kurumlarının üretkenliği hepimizin malumu.
Belki aklınıza şu soru gelebilir, ‘Ücret azlığından mı ayrılıyorlar? ’Ben ayrılanlara bunu sorduğumda ‘Hayır’ diyorlar. Kamuda işlerin hafifliği, ağırlıklı olarak büro hizmetleri olması tercih sebebi. En son KAYSO’da kamudaki yetkililerle konuştuk. ’Eleman bulamıyoruz, hiç değilse Suriyeli göçmenleri çalıştırabilelim , bunun için yasa üretimi esas alan ortam hazırlansın’ dedik. Bugüne kadar bize intikal eden gelişme olmadı. Yalnız çok iyi takip edilen bir husus var. Herkes seferber, aş evleri bedava yemek veriyor. Hayır kurumları ‘zekat’ adı altında para toplayıp onlara ulaştırıyorlar. Zannediyorum onlar da yeşil kartlılar gibi, çalışmadan geçinmenin yolunu bulmuş oluyor.
Üretmeden, çalışmadan zenginlik sağlanamayacağı ortadayken, biz bu üretimi, ihracatı nasıl artıracağız. Kayseri’deki fabrikaların bazılarında işçi eksikliğinden makineler kapatılıyor. Sanayicilerin muzdarip olduğu bu konuda meslek kuruluşlarından da yeterli uyarılar yapılmıyor.”
Kayserili işadamı dostumun yakınmalarının benzerlerini bütün önemli sanayi kentlerimizdeki işadamlarından da duyuyoruz. Üretim tezgahta üreten işçi olmadan yapılamayacağı için, üretim merkezlerindeki işadamlarının yakınmalarına ekonomi yönetiminin kulak vermesi ve soruna çözüm üretmesi gerekir. Çalışmadan kamu destekleriyle geçinen 11 milyon kişi olduğu yazılıp çiziliyor. Üretime katkı için emeğini ortaya koyan insan bulunamamasının büyük sorun olduğu bilinmeli, şikayetçi işadamlarıyla görüşülerek bir an önce üretimi esas alan çözüm üretecek adımlar atılmalıdır.