Kayseri'de yatırımcısı KOBİ odaklı 3 proje
Kayseri'ye, yatırımcısını ağırlıklı olarak KOBİ kimlikli sanayicilerin oluşturacağı 3 yeni proje geliyor. Kentin ekonomik gelişimine katkı amaçlı bu projelerin isim babası yine Büyükşehir Belediyesi. Kayseri, belediyelerin geliştirdiği rutin dışı projeler sayesinde, gerek kültür ve turizm, gerekse sportif tesis ve ulaşım alanlarında önemli yatırımlara imza atmış bir kent. Şimdi de, kentin yatırım ajandasında 3 İhtisas OSB Projesi' yer alıyor. Dilerseniz, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne kulak verelim; bakınız Başkan Mustafa Çelik neler söylüyor bu konuda:
“Kayseri'ye ciddi anlamda ekonomik katkı sağlayacak 3 yeni proje geliştirdik. Şehrin Beydeğirmeni kesiminde Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB kurarak kent içinde sıkışıp kalan pastırma üreticilerini buraya taşıyacak, keza dağınık haldeki besicileri aynı yerde bir araya getirerek entegre olmalarını sağlayacağız. Bu sayede, hem yan sektörler gelişecek, hem de Kayseri'ye yılda 1 milyon lira kaynak girmiş olacak. İkinci projemiz Güneş Enerjisi OSB'si. Kayseri'de KOBİ ölçekli çoğu işletme güneş enerjisine çok duyarlı. Yatırıma şartlanan 300'e yakın firma, yatırım için uygun alanın bir an önce belirlenmesini istiyor. Bir diğeri ise Havacılık Kümelenmesi ve Savunma Sanayi OSB Projesi. Kayseri Hava İkmal Merkezi, Erkilet Havaalanı Fasbat Tesisleri'nin yanına taşınacak. Orada, kamulaştırma yoluyla yatırımlara açılacak 5 milyon metrekare alan, havacılık kümelenmesinin ve savunma sanayinin önünü açacak.Yeri gelmişken belirtmeliyim; gerek et ürünleri, gerekse savunma sanayi ve güneş enerjisi projelerinde, ulaşım yol ve su gibi temel altyapı hizmetlerini belediyemiz karşılayacak.”
Kayseri 150'den fazla ülkeye ihracat yapan bir kent. Çoğunluğunu KOBİ'lerin oluşturduğu 170 dolayında ihracatçı firma var. Bunların 14’ü Türkiye’nin ilk 500, 16'sı ikinci 500'leri arasında yer alıyor. 2014 yılında 1.9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kent, bu yılın 11 aylık döneminde, yaklaşık 300 milyon dolarlık kayıpla 1.5 milyar dolarlık ihracat yapabildi. Kısacası, kentlerin gelişip büyümesinde KOBİ'ler özel bir yere sahip. Özellikle Kayseri'de belediyelerin projeler üretip yatırım için altyapılar oluşturması, sinai üretime soyunanlar için en azından sevinç ve moral vesilesi oluyor. Sanayi Odası da memnun, yerel yönetimlerin sanayi sektörüne sağladığı katkıdan. Bakınız Başkan Mustafa Boydak ne diyor:
“Sektördeki gelişmeleri zevkle izliyoruz. Sanayicilerimiz hem istihdam oluşturuyor, hem de ihracat yaparak Kayseri'mizin topyekün kalkınması için mücadele ediyorlar. Bu mücadelede kısa, günübirlik işlerle uğraşılmıyor. Zira herkes bu işin uzun soluklu bir maraton olduğunun bilincinde. Artık sadece şirketlerin değil, şehirlerin de yarış halinde olduğunu görüyor, şehrimizin her yönden gelişmesini çok arzu ediyoruz. Bir şehirde sanayi güçlü olduğu zaman, gelişme hızı daha farklı oluyor. Daha derinlemesine gelişiyor. Kayserimiz bu yönü ile kamu bağımlılığı daha az olan, üreten ve katma değer sağlayan bir kent. Kayseri için kalkınma uğraşı verenlere müteşekkiriz."