Kayseri ve turizm
Kayseri, tarihsel doku zenginliğinin yanı sıra, yeniliklere açık bir ticari sektöre, gelişim trendi izleyen düzenli bir sanayi sektörüne sahip. Ancak gerek ticaret gerekse sanayileşmede gösterdiği performansı, tarihsel değerlere, doğal ve kültürel zenginliklere sahip olmasına karşın, alternatif bir gelir kapısı fırsatı sunan turizm sektörüne yansıtmaktan çok uzak.
Turizm, Kayseri için gelecek vadeden bir sektör. Zira il zengin bir turizm potansiyeline sahip. Getiri açısından dikkate alındığında, turizm ve hizmet sektörü ön plana çıkıyor. Ne var ki, kentte bu potansiyeli gereği gibi değerlendirememiş olmanın sıkıntısı yaşanıyor. Oysa iyi bir planlama ve de çeşitlendirilmiş yatırımlarla sektörü ayağa kaldırmak hiç de zor olmasa gerek.
Erciyes Dağ ve Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi sayesinde turist transferinde bir kıpırdanma başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin gerek Erciyes, gerekse kentte hayata geçirdiği sosyal, kültürel ve sportif içerikli tesislerin turizme ivme getirdiği bir gerçek. Ancak yeterli olduğu söylenemez. Zira bir an önce diğer doğal değerlerin, örneğin Aladağlar Milli Parkı’nın ‘tracking’e, Zamantı Irmağı’nın ‘rafting’e, Sultansazı Kuş Cenneti’nin‘safari’ turizmine açılması gerek.
Erciyes projesi, kentte turizm adına çok şeyi değiştirme özelliğine sahip bir proje. Öngörü; turist gelecek kente para girecek. Dolayısıyla yüzler gülecek; sosyal hayat renklenecek.Sektörde kalite yükselecek. Proje sadece Kayseri için değil, bölge turizmi için de ‘lokomotif proje’ olma özelliği taşıyor. Nitekim Kapadokya’ya gelen turistin büyük bölümü, havayolunu kullanarak bölgeye Kayseri üzerinden giriş yapıyor. Yani, Erciyes için gelenler Kapadokya’yı, Kapadokya için gelenler Erciyes’i görmeden gitmeyecek’ anlamı taşıyor.Dolayısıyla, getiri sadece Kayseri için değil, Kapadokya ile iç içe olan öteki kentler için de geçerli.
Evet; Kayseri Kapadokya’ya açılan önemli bir kapı. Özellikle havayoluyla gelenler bölgeye Kayseri üzerinden giriş yapıyor. İlginçtir; bu turistlerin hemen hepsi, havaalanı kent merkezi ile iç içe olmasına rağmen, birileri tarafından kenti görmelerine fırsat verilmeden yollarına devam etmek zorunda bırakılıyorlar. Araştırılması gereken bir sorun. Çözüm bekleyen bir diğer önemli sorun da, giderek kronikleşen hava alanı sorunu… Alan, gerek altyapı gerekse yer hizmetleri bakımından ihtiyaca cevap vermekten çok uzak. Kayseri’nin, ulaşımın rahatlıkla yapılabileceği yeni bir havaalanına ihtiyacı var. Keza kentin ‘hızlı tren’ beklentisi ile uluslararası standartlara uygun karayolu bağlantılarının da göz ardı edilmemesi gerek.
Erciyes projesi şu sıralar turistik otel yatırımlarıyla taçlanıyor. Otellerden 11’nin inşaatı başladı. 21 yatırımcıdan 3’ü Kayseri kökenli. Gönül isterdi ki; bunların arasında Palandöken’e yatırım yapan Kayserili işadamları da bulunsun. Ama olmadı. Ne denir? Sağlık olsun…
Kapadokya’da ‘doğa ve kültür’, Kozaklı‘da ‘termal su’ etkinliği var. Geç keşfedilmiş de olsa Erciyes farklı bir turizm ortamı sunuyor insanlara. Kısacası; doğa, kültür ve termal turizmiiçin geçerli en ideal ortam Erciyes’le koyun koyuna. Derim ki; bilinçli yaklaşım ve düzenli bir planlama ile birbirine kapı komşusu Kayseri-Kapadokya- Kozaklı üçlüsünün, turizmde ‘entegre’ olmaları sağlanmalı ve de her mevsim işlerlik kazanmaları için çaba harcanmalı…