Kayseri ve Çin arasında dijitalden ipek yolu!
Kayseri’de dijital bir yol kuruluyor… Hatırlayacaksınız, Türkiye’nin G20 2015 Dönem Başkanlığı sürecinde Türkiye ve Çin arasında imzalanan ‘Bilgi İpek Yolu’nun Gelişiminin Güçlendirilmesine İlişkin E-Ticarette İşbirliği Mutabakat Zaptı ’ çerçevesinde ‘Türkiye-Çin Sınır Ötesi Elektronik Ticaret Projesi’nin uygulanmasına karar verilmişti. Uygulama için ülkemizden Kayseri, Çin’den ise Chongqing pilot şehirler olarak seçilmişti.
Türkiye ile Çin KOBİ’lerinin e-ticaret kanalıyla birlikte çalışmasını sağlayacak projenin hayata geçirilmesi adına kamuya yansıyan ilk somut adım atıldı. Geçen hafta Çin Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve 25 milyon alıcıya ulaşan uluslararası e-ticaret şirketi DHGate Genel Müdürü Diane Wang’ın da aralarında yer aldığı bir heyet Kayseri Serbest Bölgesi’nde gerçekleştirilen iki günlük programa katılım sağladı. Kayseri Serbest Bölgesi’nin kurucu şirketi Kay-ser AŞ ile DHGate arasında iş birliği protokolü imzalandı. Bu adım Kayseri iş dünyasında ‘e-ticaret’ gündemini açmakla birlikte, dönüşüm peşinde olan iş çevreleri için yeni bir kapı açacak gibi gözüküyor. Üstelik ticaret ve tüccar denince akla gelen Kayseri böylece, yeni ticaret anlayışında da öncü konumunda olmaya devam edecek.
Projenin başarıya ulaşması dahilinde Kayseri’nin önemli kazanımlar elde etmesi bekleniyor. DHGate şirketi bu iş birliği kapsamında 3 milyon metrekare yatırıma uygun alan sunabilen Kayseri Serbest Bölgesi’ne ilk aşamada ürünleri depolayıp sevk edecek tesisler kurulacak. Daha sonra Çin ve Türk KOBİ’lerin iş birliği ile montaj ve üretim alanları oluşturulacak. DHGate e-ticaret ile dünya pazarına açılmak isteyen KOBİ’lere kuracağı platform aracılığı ile destek verecek. Önce Kayseri’deki daha sonra Türkiye’deki KOBİ’lerin uluslararası e-ticaret sistemine adaptasyonunu sağlayacak. Şirket, bu proje ile sadece Türkiye’nin değil Gürcistan ve Azerbaycan ülkelerinin de bu piyasaya girmesini sağlayacak. Tüm bu faaliyetlerin merkez üssü ise Kayseri olacak.
Yapılan iki günlük programın ardından Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri OSB, İncesu OSB ve Mimarsinan OSB’nin yanı sıra DEİK ve lojistik sektöründen temsilcilerin yer aldığı yaklaşık 15 kişilik ‘Türkiye ve Çin Çalışma Grubu’ oluşturulmasına karar verildi. Bu çalışma grubu tarafından Kayseri’den seçilecek uluslararası standartlara ulaşmış yaklaşık 50 KOBİ’nin hızlıca DHGate satış sistemine dahil edilecek. Yine önemli konulardan biri olan ülke gümrüklerinin e-ticaret kanalında bir birine uyumlu hale gelmesi için çalışma başlatılacak. Türk KOBİ’leri Çin’in belli merkezlerinde oluşturulacak özel showroomlar ile ürünlerini sergileyebilecekler. Dahası Çin ile başlayan alış veriş DHGate kanalı ile İspanya ve Yeni Zelanda’ya da uzanacak.
Proje ile tarihi İpek Yolu adeta dijital olarak yeniden hayat buluyor. Projenin kazanını KOBİ’ler Türkiye ve elbette Kayseri olacak…