Kayseri, kendine yakışır bir fuar alanı istiyor
Teknoloji geliştikçe iletişimin önemi artıyor; satışlar bile birebir iletişim ile daha verimli hale gelebiliyor. Alıcılar, firmayı görüyor, ürünlere dokunuyor. Daha kolay ikna olup alışverişini gönül rahatlığıyla yapabiliyor. Tabi, bu ortamı sağlayan fuarlar da, giderek daha çok önem kazanıyor.
Kayseri iş dünyasının şu sıralar üzerinde durduğu konulardan biri şehre yakışır büyüklükte, günün koşullarına uygun teknolojiyle donatılmış bir fuar alanına sahip olmak.
Çünkü 2004’ten bugüne kadar fuar etkinliklerinin düzenlendiği 20 bin metrekarelik fuar alanına sahip Dünya Ticaret Merkezi bu şehre yetmiyor. Kayseri’nin mobilyası da, tekstili de, çelik kapısı da artık sere serpe sergilenip görücüye çıkmayı, yeni yeni müşteriler pazarlar bulmayı istiyor.
Kayseri’de uluslararası standartlara sahip fuar özlemi son birkaç yıldan beri gündemde. Fuar yalnızca sanayici ve işadamlarının bağlı olduğu ticaret ve sanayi odalarının değil, öteki STK’lar ile Büyükşehir Belediyesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Defterdarlık gibi kurumlarında gündeminde.
Fuar projesi bir kez de Kayseri Ticaret Odası yeni hizmet binasının geçenlerde yapılan temel atma töreninde öne çıktı. Temel atma töreni öncesi TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla yapılan bir toplantıda şehrin fuar talebi masaya yatırıldı. Yükümlülüğü ortaklaşa paylaşılmak istenen fuar oluşumuna TOBB’un da katılması istendi. Yansımalara bakılırsa
TOBB da desteğe sıcak bakıyor. Kayseri’yi gerek yurtiçi gerekse yurtdışında afişe edecek fuar işyerlerinin de gündeminde. Yaptığımız hemen her firma ziyaretinde fuar sohbet konusu oluyor.
Örneğin, Kayseri OSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Milkay Tekstil’in sahibi Tahir Nursaçan'a göre, Kayseri’nin işlevini çağdaş standartlarla yerine getirecek bir fuara ihtiyacı var. Bu iş sadece fuar alanı ile bitmeyecek. Aktif bir fuara düzenli bir ulaşım sağlandığında konaklama gibi unsurlar da önem kazanacak. Dahası Kayseri böylesi bir fuarda istediği havaalanına, otoyola, hızlı trene daha erken kavuşacak. Sosyal alanlar çoğalacak, ticaret canlanacak, sanayi sektörü daha da büyüyecek.
Görüldüğü kadarıyla fuar projelendirilme aşamasında. Nitekim Vali Orhan Düzgün fuarın Kayseri için önemine vurgu yaparak, "Kayseri hızlı kalkınan bir kent. Gerek ticari hareketlilik gerekse sanayi üretiminden elde edilen kazanımlar uluslararası standartlarda bir kongre ve fuar merkezini zorunlu hale getiriyor. Bu konudaki olumlu gelişmelerin OSB’lerin, belediyelerin, meslek odaları ve TOBB’un da destek vermesiyle daha da hızlanacağına inanıyorum" diyor.