Kayseri, Gül’ün siyaset kararı ile daha rahat...
Kayseri, iç politikada ağırlığı olan bir il. 27 Mayıs 1960 darbesinin gerekçeleri arasında gösterilen Himmetdede ve Yeşilhisar olaylarını, Yassıada mahkumlarının Kayseri günlerini, başsız kalan Adalet Partisi’nin, Kayseri teşkilatı öncülüğünde Süleyman Demirel’i keşfedip, ölen Ragıp Gümüşpala’nın yerine genel başkan seçilmesinde etkin rol oynamasını hatırlamamak ne mümkün?
Kayseri ticaret ve sanayide olduğu gibi, sahne-i siyasette de, hemen her dönemde etkin rol oynama becerisi gösterdi. Nitekim 27 Mayıs darbesini izleyen yıllarda Suat Hayri Ürgüplü, Kayseri’ye “başbakan bizden” diyebilme onurunu yaşatan ilk siyasetçi oldu. Ürgüplü’yü sonraki dönemlerde Prof. Turhan Feyzioğlu, Dr. Vedat Ali Özkan, Mehmet Yüceler, Ziya Müezzinoğlu, Mehmet Yazar, Cengiz Tuncer, Cahit Aral, Sebahaddin Çakmakoğlu gibi ünlü politikacılar izledi bakan olarak.
Kayseri’nin siyasetçileri kadar, siyasi yelpazesi de renkliydi o yıllarda. Kayserili, aşırı sağdaki Erbakan’a da oy vermişti, aşırı soldaki Mehmet Ali Aybar’a da… Yelpaze, 80’li yıllarda daralma sürecine girdi. Oylar, Özal’ın partisi ANAP’a aktı. Şimdi ibre ağırlıklı olarak AK Parti’den yana.
Gelelim şimdi bir başka etkin ve renkli duruşa…
İktisat doçentiydi. İslam Kalkınma Bankası’nda çalıştı bir müddet. Sonra siyasete atıldı. Yıldızı, Kayseri’den milletvekili seçilip, parlamentoya girmesinden sonra parladı. Evet; Meclis’te plan-bütçe ve dışişleri komisyonu üyelikleri… Sonra Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliği… Devlet ve dışişleri bakanlıkları… Derken başbakan yardımcılığı ve başbakanlık… Ve de cumhurbaşkanlığı… Evet, hizmet yarışında‘başarı’ trendi izleyen bir yükselişin kısa öyküsü..
Abdullah Gül’den söz ediyoruz. Sayın Gül, “köşk”e çıkışında olduğu gibi, “köşk”ten ayrılış sürecinde de gündemdeki saygın yerini korumasını bilen bir siyasetçi. Siyasette Kayseri etkinliğinin devam edip etmemesi, cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası Gül’ün takınacağı tavra bağlanıyordu. Ve Gül, “partime döneceğim” diyerek açıkladı merakla beklenen kararını. Hemen belirtmeliyim; “siyasete dönme” isteği, Gül’ün baba ocağı Kayseri’de sevinç yarattı… Bakalım bu kent, siyasi arenadaki etkinliğini yeni dönemde de, koruyabilecek mi?” Bekleyip göreceğiz.