Kaya gazımız var mı?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Şimdiye kadar petrol rezervlerimizi bilememekten yakınırdık. Şimdi kaya gazı modası çıktı.Araştırma çalışmaları tamamlanmadan bol keseden kaya gazı rezervi rakamı veriliyor. Türkiye'nin 1,8 trilyon m3 dolayında kaya gazı rezervi olduğu söylenir oldu.

İnce taneli ve tabakalı bir yapıya sahip olan ve de kerojen adı verilen organik madde içerdikleri için ısıtıldığında petrol ve gaz üretilebilen tortul kayalar içerisindeki gazlara 'kaya gazı' deniliyor. Kaya gazı sondajı, klasik petrol ve doğalgaz aramacılığına göre daha kolay, fakat daha pahalı bir iş. Diyarbakır'daki aramalarda 4.500 metre derine inileceği belirtiliyor. Bu derinlikteki kaya katmanlarının arasına tazyikli su ve su ile birlikte katkı maddeleri enjekte ediliyor. Katmanlar basit anlatımla kırılınca kayaların arasındaki gaz açığa çıkıyor. Bu gazlar başka borularla yeryüzüne çekiliyor. Kaya gazı yerin 4-5 bin metre derinliğindeki kayaların parçalanması sonucu ortaya çıkan gazın yer yüzüne çekilmesiyle elde ediliyor.

Çok kişi kaya gazına ümit bağlıyor. Kaya gazının ülkenin enerji sorununu çözeceğini iddia edenler var. Nedir bu kaya yazı ?Petrolün ve doğalgazın alternatifi olarak gündeme gelen "kaya gazı", belli özelliğe sahip kayaların gözeneklerinde bulunan küçük miktardaki doğalgaz birikimleridir..

ABD'de 2000'li yılların başından beri kaya gazı üretiliyor.

ABD'de kaya gazı üretiminin 200 milyar m3'ün üzerine çıktığı belirtiliyor.

(ABD'nin yıllık doğalgaz üretimi 610 milyar m3 dolayında). Büyük petrol tüketicisi olan ABD ve Çin'in kendi kaynaklarından kaya gazı çıkararak ihtiyaçlarını karşılamalarının petrol üreten ülkelerin gelirlerinde azalmaya, petrol fiyatlarında ucuzluğa yol açması bekleniyor.

Tekrarda yarar var, ciddi sondaj çalışmalarının yapılmamasına rağmen Diyarbakır, Trakya ve Erzurum'da kaya gazı rezervi olduğuna inanılmaya başlandı. Rezerv konusundaki rakamlar da "açık artırmaya "çıkarıldı. Önceleri 1.8 trilyon m3 rezervden söz edilirken bu bölgelerde 20 trilyon m3 doğalgaz ve 500 milyar varil petrol rezervi taşıyan kaya yapıları bulunduğu yazılıp çizilir oldu. (ABD'nin kaya gazı rezervinin 24.5 trilyon m3, Çin'in 36 trilyon m3 olduğu belirtiliyor.)

Medyada yer alan haberlere göre Shell ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Diyarbakır'da Sarıbuğday-1 sahasında kaya gazı arama çalışmalarını başlatmış durumda.

Yıllardır, Diyarbakır'da petrol bulundu. Karadeniz'de ümit var. Akdeniz'de arama başladı haberleri ile kafamız karıştı. Bu haberlere inanamaz hale geldi. İşte bunun için Türkiye'de kayagazı rezervi büyük şeklindeki haberler ile kaya gazı sondajı başladı şeklindeki haberler tereddüt yaratıyor. Ama bu demek değil ki aramayalım. Arayalım da bulursak sevinelim.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018