Katma değer yaratmada, AR-GE harcamalarında az gittik, uz gittik...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO), her yıl gerçekleştirdiği “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması” geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Bugünkü yazımda, araştırmanın katma değer yaratmada ve Ar-Ge harcamalarına ilişkin bölümlerinde yer alan bilgileri ve değerlendirmelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
Önce yaratılan katma değer verilerine bakalım...

Tabloda, teknoloji yoğunluklarına göre yaratılan katma değer bazında yer alan veriler incelendiğinde;  teknoloji ile yaratabildiğimiz katma değerin tatmin edici olmaktan uzak olduğunu gösteriyor.
Yaratılan katma değer itibarıyla en yüksek payı yüzde 45 ile düşük teknoloji yoğunluklu sanayii  grubu alıyor.
Bu grubun 2013 yılı payı yüzde 45,8’ti. 

İkinci 500 içinde yaratılan katma değer itibarıyla en yüksek ikinci pay yüzde 26,1 ile orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun.
Bu grubun 2013 yılı payı yüzde 26,2 olarak görülüyor.
2013 yılında orta-yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı yüzde yüzde 23,4 iken, 2014 yılında yüzde 24,6’ya yükselmiş durumda.

Yüksek teknoloji yoğunluklu sanayiler grubunun payı ise 2013 yılında yüzde 4,6 iken, 2014 yılında yüzde 4,3’e inmiş durumda.

İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’nda Ar-Ge harcamalarına bakarsak; sanayi kuruluşlarının  gelirlerinden AR-GE harcamalarına ayırdıkları pay, önceki yıla göre çok az artmış görünse de hâlâ oldukça düşük düzeyde.
Bir başka ifade ile şirketlerin üretimden satışlarından Ar-Ge harcamalarına ayırdıkları pay sadece yüzde 0,3 tekabül ediyor.

Oysa gelişmiş sanayi ülkelerinde şirketlerin üretimden satışlarından Ar-Ge harcamaları için ayırdıkları pay yüzde 6-8 arasında değişiyor.

Her iki  bilgi ve veriyi de bir önceki yıl verileriyle kıyasladığımızda; teknoloji yoğunluklarına göre yaratılan katma değer açısından ve gelirlerinden Ar-Ge harcamalarına ayırdıkları pay, önceki yıla göre çok cüzi bir miktar artmış görünse de hala oldukça düşük düzeyde. 

Örneğin, yüksek teknolojiyi ele aldığımızda yüzde 4.6’dan yüzde 4.3’e bir gerileme var.

Bir başka çarpıcı örnekte  Ar-Ge'de:Sanayi kuruluşlarının gelirlerinden Ar-Ge harcamalarına ayırdıkları pay  sadece yüzde 0.31.

Bu sonuçlara göre;  bu alanlarda az gitmişiz uz gitmişiz çıkan sonuçlara göre yol gitmişiz...

Dünya pazarlarında rekabet gücümüzün yüksek düzeyde sürdürülebilir olabilmesi için orta-düşük teknoloji yoğunluklu sanayii ile üretimin yerine yüksek teknoloji yoğunluklu sanayi üretimine geçebilmek ve Ar-Ge'de dünyada sanayide gelişmiş ülkelerin seviyelerine çıkabilmemiz için bu alanlarda İzlenen politika ve stratejileri gözden geçirmek gerektiğini kanıtlıyor...

etrbht.png
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar