Kaskonuzu nasıl istersiniz?

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

"Orijinal yedek parçaya orijinal prim" başlığı ile kasko sigortalarında genel şartların değişeceği haberini, 14 Mart 2012 tarihinde bu sütunlarda yazmıştım. Haberi yazdığımızdan bu yana bir yıl geçmiş. 1 Nisan'da yürürlüğe girecek "Yeni Kasko", sigortalı ile sigortacı arasındaki birçok sorunun baştan çözümü olacak gibi. Şimdi artık kaskolar dört çeşit; Dar Kasko-Kasko-Genişletilmiş Kasko- Tam Kasko. Buyurun siz seçin...

Sigortalı ile sigortacı arasında hasar sonrası bazı sorunlar yaşanırdı. "Yeni Kasko", buna çözüm olacak. Kaza sonrası aracınıza eşdeğer parça değil, orijinal parça takılmasını istiyorsanız elinizi cebinize atmanız gerekecek. Bu işe en çok eksperler sevinecek. Çünkü eksperler, sigortalı ile sigortacı arasında parça kullanımı konusunda arada kalıyordu. Servisler sigorta şirketlerinin ödemelerini öne sürerek eşdeğer parça kullanmak için çok çaba sarf ederlerdi. Hatta bir dönem, eksper görene kadar araca takılmak için orijinal parça kiralama pazarı oluştuğu da söylentiler arasında. Yani servis eksper görene kadar piyasadan orijinal parça kiralıyor, sonra eşdeğeri ile değiştiriyor. Şirketler de onarım sonrası araçları geri çağırıp parça kontrolü yapıyorlardı.

Poliçeler şeffaf olacak

Aslına bakarsanız, aynı üretim bandından çıkan parçalardan birine marka vuruluyor, diğerine vurulmuyor ve arasında ciddi bir fiyat farkı oluşuyor. Ama sigortanın önemi, hasar öncesi döneme döndürmekse sigortalının da orijinal parçayı istemesi kadar doğal bir şey yok. Şimdi bunu isteyen biraz daha fazla prim ödeyecek. Yeni uygulamada, aracın hasar anındaki rayiç bedeli baz alınacak. Bu da önemli bir gelişme. Bunların yanı sıra poliçeler daha açık ve şeffaf olacak. Sigortalının poliçeleri kolay kıyaslayabilmesi için bir düzen getiriliyor. Bütün şartlar, teminatlar bir sırada olacak. Sigortalının kafası karışmayacak.

Kemirgenlerin zararı da kapsamda

Tam kasko istendiğinde, teminatlar arasında yok yok. İstenirse eklenebilecek birçok madde var. Aracın bakımsızlığından dolayı bir hasar oluşmuşsa teminat kapsamında olacak. Bunlara ek olarak anahtar kaybı, terör, çekicilerin araca verdiği hasar hatta aracınızı bir kemirgen hayvan zarar vermişse bu da "Tam Kasko"dan ödenecek... Geçmiş yıllarda "full kasko" vardı buna şirket yöneticileri hep itiraz ederdi. Artık bu gerçek oldu denilebilir.

Bence en önemli konu, bütün bunların sigortalıya doğru anlatılması. Sigortalı doğal olarak Dar kasko fiyatına Tam Kasko yaptırmak isteyecek. Sigorta aracıları öncelikle bu konuda doğru bilgilenmeli ve sigortalıyı da doğru bilgilendirmeli. Hazine, sigortalının bu durumda aldatılmaması için kasko seçeneğinin en az 16 punto ile poliçede yer almasını zorunlu kılıyor. Siz sigortalılara da, bir zahmet aldığınız poliçeyi bir okumanız kalıyor. Fiyat konusundaki rekabet ise merak konusu. Sütten ağzı yanmış sigorta yöneticilerine ihtiyacımız olacak. Aksi halde, şimdiden gözümün önüne geliyor: "DAR fiyatına TAM kasko bizde"...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar