Kasa hesabında yüksek bakiye bulunmasının sakıncaları

Rüknettin KUMKALE
Rüknettin KUMKALE [email protected]

Kasa hesabı bakiyesinin hiçbir zaman basiretli bir tüccar anlayışıyla firmanın normal ihtiyacı dışında olmayacağı kabul edilmektedir. Kasa hesabında normal miktarının üstünde bulunan tutar işletmenin gelir kalemlerine intikal ettirilmeyen miktar olarak kabul edilmektedir. 

Kasa hesabında yüksek bir bakiye görünüyorken, bankadan kasaya para çekilmesi veya banka kredisi kullanılması gibi durumlar kasa hesabında görünen paranın aslında fiilen bulunmadığının kanıtı. 

Yüksek bakiyeli kasalara adat yöntemiyle sürekli faiz hesaplamak vergisel yönden oluşabilecek tüm eleştirileri ve olumsuz sonuçları engellemeyecektir. Ancak kasa bakiyesinin sürekli olarak kabul edilemeyecek derecede fazla olan işletmelere vergisel açıdan kesinlikle kayıt dışı işlemleri olan işletme gözüyle bakılacaktır. Bu nedenle mali işlemleri, ortakları ile olan ilişkileri, ortaklarının şahsi vergi beyanları daha detaylı bir incelemeye tabi tutulacaktır. Olması gereken kasa hesabında yüksek tutarların bulundurulmaması, işletme nakdinin mümkün olduğunca bankada tutulması ve tahsilat ve ödemelerde kesinlikle banka kanalının tercih edilmesidir. (Güray ÖĞREDİK, SMMM, Mazars&Denge Denetim YMM A.Ş. Vergi Denetimlerinde Adat Yöntemiyle Faiz Hesaplanması Ve Muhasebe Kayıtları,  Lebib Yalkın Mevzuat Dergisi, Mart 2006)

Bu durumda Maliye Bakanlığı vergi inceleme elemanları kasa hesabında görülen yüksek nakit tutarları üzerinden faiz tahakkuk ettirmek suretiyle, örtülü kazanç iddiasıyla vergi hesaplamaktadırlar. 

 Dönem sonu işlemleri yapılırken kasa hesabının bakiyesine özellikle dikkat edilmelidir.

Bu sebeple kasa hesabının olması gereken bakiyesinin üstündeki miktar için faiz hesaplanması gerekmektedir. 

Faiz hesabının formülü : 

Faiz = (Gün x Kapital x faiz oranı) / 36.000

ÖRNEK

Fazlalık Tutarı : 20.000,00 TL

Faiz Oranı : % 10

Fazlalığın Kasada durduğu gün : 3 Gün 

Faiz = 3 gün x 20.000,00 x %10/36000 = 16,67 TL 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İnovasyon 16 Ekim 2019
İşletme sermayesi 16 Temmuz 2019