Karsan'a destek verebilseydik...
New York'un 1 milyar dolarlık taksi ihalesinde yarışmanın yıldızı olmasına, teknik yeterliğine karşın elenen Karsan'a yeterince destek veremediğimiz görülüyor. O nedenle ülkemizdeki bazı belediyelerin Karsan taksilerini kendi kentlerinde kullandırarak başarılı "Numune" den, "Seri üretilmiş örnek" haline gelmesine öncülük etmeleri gerekir. Ülkemizde kullanılan özellikli bir ürün olması, Karsan'ın New York ihalesinde önüne konan engelleri aşmasını ve dünyanın başka ülkelerinin kentlerinde kullanılmaya başlamasını sağlayacaktır. Elbirliği ile Karsan'a destek vermek gerekir.
New York Belediyesi'nin tahmini 1 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan taksi ihalesini New York Limuzin-taksi kurulunun kararıyla Nissan kazanırken, medyada ve anketlerde çok önde görülen, kazanmasına garanti gözüyle bakılan Karsan elendi.
Karsan'ın ihale şartnamesinde yer alan taleplere uygun bir model olduğu, teknik yeterliığinin değerinin uygun olduğu komisyon tarafından da kabul edilirken, olumsuzluğu olarakta,"Karsan daha önce Amerikan pazarında tecrübesi bulunmayan bir şirket, yeni tasarımını güvenilir şekilde bu pazara sunup sunamacağıyla ilgili endişelerimizi gideremedik. Yeni bir numuneyle yeni bir üretici olması, Amerikan piyasasındaki düzenlemelere uzak bulunması ve satış yada destek altyapısının bulunmaması kararda etkili oldu" değerlendirmeleri basına yansıdı.
Ancak, Karsan'ın özellikle engelliler tarafından çok beğenildiği biliniyordu. Dün gelen haberlerde engellilerin Karsan'ın ihaleyi kazanamamasını New-York belediyesi önünde protesto ettiklerini, bu protestolara bazı belediye meclisi üyelerinin de katıldığını öğreniyoruz.
Karsan'ın başarılı projesinin önde gitmesine, şehir halkı tarafından desteklenmesine karşın, ihaleyi kaybetmesi, bu konunun irdelenip yapılabileceklerin ortaya konması gerekir.
Bana göre ilk yapılacak şey, Karsan'ın bu projesindeki "Denenmemişlik" konusuna son verecek bir çalışma yapılmalıdır. Yani Karsan'ın modelinin bir an önce "Numune" olmaktan çıkarılıp, kullanılan bir model haline getirilmesi gerekir. Bir ürünün dünya pazarında sağlam ve sağlıklı bir şekilde yer almasının ilk adımı kendi pazarında kullanılmakta ve kabul edilmiş olmasına bağlıdır.
Bu nedenle hiç vakit kaybetmeden ülkemizdeki bazı belediyelerin Karsan ile ilişki kurup en az üç-dört kentte uygulanan bir proje haline getirilmesidir. Antalya, Mersin, İzmir, İstanbul, Ankara gibi kentlerde bu uygulamanın başlatılması önemli olacaktır. Milyonlarca turistin geldiği bu kentlerde Karsan taksileri kullanan özellikle engelli turistler ve yakınları kendi ülkelerinde bu taksilerin rahatlığını anlatıp propagandasını yapacaklardır. Böylece birçok Avrupa ve Rusya kentinden Karsan taksilere talep gündeme gelebilecektir.
Sözünü ettiğim belediyelerimizin hiç vakit kaybetmeden kendi kentleri açısından konuyu ele alıp, Karsan ile görüşmelere başlamaları, bu yerli firmamızın başarılı projesinin, "Numune" olmaktan çıkıp, kullanılan bir model olmasına, projenin hayata geçmesine yol açacaktır.
Ayrıca, Türkiye'nin kendi otomotiv markasını üretmesi gerektiği konusunu gündeme getiren Başbakan Erdoğan'ın da Karsan'ın bu projesini ele alıp, nasıl bir destekle numuneden, hayata geçen bir proje olabileceğini sektör temsilcileriyle irdelemesi de önemli bir diğer adım olacaktır. Teknik yapısı ve tasarım özellikleriyle New York ihalesinde yeterli bulunan Karsan Taksi modelinin önce yurt içinde bazı kentlerde kullanılmaya başlanması, bunun ardından uluslar arası pazarda önüne konulan engelleri aşıp, ihracatının başlamasına yol açacaktır.
Karsan deneyinin ilerde "Başarısına rağmen New York ihalesinde elenen bir model" olarak anılmaması için, şimdi ihalenin bütün yönleriyle ele alınıp, orada ortaya çıkan engelleri ortadan kaldırmak için kamu, belediyeler ve üretici firma olarak çalışmalar başlatılmalıdır.
Karsan'a dün veremediğimiz desteği bugün vererek, başarısının önündeki engellerin kaldırılmasına elbirliği ile yardımcı olmamız, dünyada sesimizi duyurmamıza imkan yaratmamız gerekir.