Karışık Sinyaller

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Murat BERK-Yapı Kredi Yatırım

Son altı aydır,"reflasyon çabaları" diye tabir ettiğimiz küresel çapta merkez bankalarının tarihin en büyük parasal gevşeme operasyonları ve hükümetlerin mali tedbirlerle desteklediği canlandırma tedbirleri ile piyasalarda toparlanma zemini hazırlanmıştı.

Dünyanın birçok ülkesinde son zamanlarda açıklanan çoğu verinin ortak özelliği ise hem ekonomilerdeki düşüşte yavaşlamaya işaret etmeleri hem de henüz güçlü bir toparlanmayı göstermemeleriydi. Piyasaların bu görünüm ile yetinip yetinmeyeceği -zaten böyle bir görünümün fiyatlayıp fiyatlamadığı- ise soru işareti olma özelliğini hala koruyor. Örneğin Cuma günü ABD'de açıklanan GSYH verileri ikinci çeyrekte yüzde1 daralma gösterdi ve beklenenden olumlu geldi. Bunun yanında milli hâsıla gerçekleşmesine piyasaların tepkisi zayıf kaldı. Tabii ki bunda tüketim harcamalarının beklenenden kötü gelmiş olması ve ilk çeyrek verisinin yüzde 5,5 daralmadan yüzde 6,4 daralmaya revize edilmiş olması da etkili oldu.

Beklenenden olumlu gelen verilerin önceki haftalarda yarattığı olumlu sürpriz etkisinin azaldığı da bir gerçek. Bunun da sebebi Temmuz ayında, önceki rallilerin üzerine piyasaların güçlü yükselmeye devam etmiş olmasıydı.

Bilanço açıklamalarından da karışık sinyaller geldi. Genel itibariyle beklentilerden biraz iyi bir tablo çizmesine rağmen beklentilerden daha olumlu bilanço açıklamalarının kısmen gelir artışından ziyade maliyet azaltıcı tedbirlerden geldiğini görüyoruz. Bunun da uzun vadede çok kalıcı bir durum olmayacağını düşünüyoruz.

Yurtiçinde veri tarafında geçen hafta dış ticaret dengesi açıklandı. Haziran ayında 4,2 milyar dolar dış ticaret açığı oldu. Yıllık bazda ise ithalat yüzde 36 düşerek 12,5 milyar dolara geriledi. İhracat ise yıllık bazda yüzde 29 düşerek 8,3 milyara geriledi.

Piyasa açısından geçen haftanın en önemli gelişmesi bono ve tahvil getirilerindeki ciddi gerilemeydi. Bilindiği gibi bu gerilemede Merkez Bankası'nın son Enflasyon Raporu'nun en önemli etken olduğunu söylememiz gerekiyor.

Son Enflasyon Raporu'nun kısa, orta ve uzun vade için ilk defa belli bir perspektif sunması ve piyasada oluşan getirilerin politika faizlerinin orta vadedeki olası gelişimini daha iyi yansıtması amacını taşıdığının belirtilmesi, bono ve tahvil faizlerinde ciddi bir gerilemeye sebep oldu.

TCMB'nin son PPK toplantısında verdiği sinyaller aslında politika faizlerindeki indirime devam edeceği yönündeydi. Fakat piyasa gene de bu açıklamaları olumlu bir sürpriz olarak algıladı. Banka'nın bu son açıklamalarının bizim önceki yorumlarımızla uyumlu olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Haftanın geri kalanında yurtdışında önemli veriler açıklanacak. ABD'de tarım dışı istihdam ve hizmet sektörü ISM endeksi piyasalar açısından önem taşıyor. Ayrıca, İngiltere ve Avrupa Merkez Bankaları Perşembe günü faiz kararlarını açıklayacaklar. Her iki bankanın da faizleri sabit bırakması bekleniyorsa da karar sonrası yorumlar da piyasalar üzerinde etkili olabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017