Karını realize eden altın yatırımcısı yeniden alıma döndü

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

1912.26 dolar/ons'luk tarihi zirveden sonra gelen kar satışlar ile 3 günde, ons'da 209 dolar eriyen altın, karlarını realize eden yatırımcıların alımları ile tekrar yükselişe geçti. Özellikle; geçen haftanın son günü, ABD'den açıklanan moral bozucu tarım dışı istihdam verisi ile coşan ve son 6 günde, kayıplarının yüzde 86'lık kısmını yerine koyan altın, ons'da 180 dolar yükselirken, 1882.60 dolar/ons'luk son işlem fiyatı ile haftalık bazda, 3.07 oranında değer kazandı. Altında ki bu yükselişe, grubu emtiaların tamamı eşlik ederken parite, doların lehine haftalık bazda yüzde 2.03 oranında geriledi.

Geçen  haftaya 1828 dolar/ons'dan giriş yapan altın, ilk işlem gününde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet'in açıklamalarıyla sarsıldı. Trichet, likidite krizinden söz etmenin ciddi yanlış olduğunu çünkü, Merkez Bankası'nın altı ay kadar sınırsız nakit önererek destek adımı attığını belirten konuşması altını, haftanın en kötü işlem fiyatı olan 1775.80 dolar/ons'a kadar geri çekti. Salı günü, ABD piyasalarının açılışına kadar, 1800 dolar/ons'un gerisinde seyreden altın, Açık Piyasa Komite tutanakları öncesinde özellikle; ABD'li yatırımcıların alım desteği ile karşılaştı. Toplantı tutanaklarına ilişkin beklentileri satın alan piyasa oyuncuları sarı madeni, 1840.23 dolar/ons'a kadar taşırken parite, doların lehine 1.4550'den 1.44 seviyelerine kadar  geriye çekildi. Toplantıda, yeni bir parasal genişleme paketinin ayrıntıları tartışılırken, daha somut bir adımın Eylül sonuna doğru gerçekleşecek başka bir toplantıda atılacağı beklentisi, altının yükselişinde rol oynadı. Çarşamba ve Perşembe günü, doların lehine 1.425 seviyelerine kadar gerileyen euro/dolar paritesinden bir ayrışma sergileyen altın, 1815-1830 dolar/ ons dar bandında fiyatlandı. Özellikle; Euro Bölgesi'nde, borç krizine karşılık güçlü bir birlikteliğin sağlanamamış olması nedeniyle yatırımcıların hem dolar, hem de altına olan ilgisinin sürmesi, yukarı yönlü istekli olduklarını gösterdi. Haftanın son günü, ABD'nin tarım dışı istihdam verisine odaklanan piyasalarda, kıymetli madenlerin yatay seyri, Avrupa piyasalarının açılmasıyla birlikte bozuldu. Avrupa ve ABD'ye yönelik zayıf beklentiler yatırımcıları, doların yanı sıra, altın ve grubu emtia alımlarına yöneltti. ABD'nin değişmeyen Ağustos ayı tarım dışı istihdam raporu hayal kırıklığı yaratırken, Eylül 2010'dan bu yana ki en kötü seviye kaydedildi. Şubat 1945'ten bu yana ilk kez tarım dışı istihdamın değişmediği ABD'de yatırımcıların altın ve dolar alımları hızlandı. Açıklamalar sonrasında, haftanın en yüksek seviyesi olan 1884.82 dolar/ons'a kadar yükselen altın, 1882.60 dolar/ons kapanışla haftalık bazda yüzde 3.07 oranında değer kazanırken, kendisini izleyen grubu emtialardan gümüş, yüzde 4.46' lık değer artışıyla 43.92 dolar/ons'dan haftayı kapattı. Platinin yüzde 2.76, paladyumun ise yüzde 2.08 oranında değer kazandığı haftada dolar, euro karşısında yüzde 2.03 yükselirken pariteyi de 1.42 seviyesine kadar çekti. Diğer taraftan; ham petrol fiyatları, son gün gelen düşüşe rağmen, haftalık bazda yüzde 1'in üstünde yükseliş kaydederken, temel metal fiyatları karışık bir seyir gösterdi.

Önceki hafta, karlarını realize eden yatırımcılar, düşen fiyatlardan oluşan yeni alım fırsatını değerlendirdi. Özellikle; zayıf beklentiler, bu alımları desteklerken, kayıplarda hızla kapatılmaya başladı. Üçüncü bir QE paketine kadar elindeki kozları oynayan altında yeni rekorlar gelebilir. Ancak; tatlı karlara alışan spekülatörlerden yeni kar satışları da göz ardı edilmemeli.Bu hafta altında bant seviyesinin 1850-1925.dolar/ons aralığında olacağını, yukarı yönlü trendin ise hız keseceğini düşünüyoruz. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018