Kargalar ve tilkiler
La Fontaine -1
Meşhur La Fontaine masalını bilirsiniz. Ağaçtaki karganın ağzında bir peynir kalıbı vardır. Peynire göz koyan tilki, ağacın altından kargaya seslenir: “Karga kardeş, sesin ne kadar güzel. Bir şarkı söylesen de dinlesek.” Bunu duyan saf karga şarkı söylemek için ağzını açar ve ağzındaki peyniri düşürür; tilki de peyniri kapıp kaçar.
Kargalar
Yaşamımızda bir sürü karga karakterinde kişi vardır. Bunların en önemli özelliği saf olmalıdır, temiz olmalarıdır. Söylenenlere hemen inanırlar. Cin fikirli değildirler. Sözlerin ve davranışların altında bir hinlik aramazlar. Çabuk inanırlar ve kanarlar. Bir diğer özellikleri ise masaldaki karga gibi, kendilerini bilmemeleridir. Birileri onları pohpohladığında hemen gaza gelirler, havaya girerler. Bu tiplere yönetimlerde çok rastlanır. Örneğin, özellikle elinde güç bulunduran kargaları, organizasyonun daha alt kademelerindeki kurnaz tilkiler yıkarlar, yağlarlar. Kargada olmayan özellikleri ona yüklerler. “Sen şöyle akıllısın”, “Sen şöyle cesursun”, “Sen şöyle büyük lidersin”, “En büyük lider, bizim lider; başka büyük yok” diye överler. Bu övmelerin karşılığı karga yöneticinin elindeki imkânlardan yararlanırlar. Normal durumda elde edemeyecekleri ganimetlerden nasiplenirler. Karga yönetici de kendini kartal zannederek şişinir, ona buna sataşır; boyundan büyük işlere girerek işletmenin geleceğini söndürebilir.
Tilkiler
Bunlara politikada çok rastlanır. Tilki karakterler, kurnaz kişilerdir. Adımlarını dikkatli atarlar. Her şeyde kendi çıkarlarını ön planda tutarlar. Her durumda hep bir dümen çevirerek bir şeyler elde etmeye çalışırlar. Çevresindekilerden zekidirler, ancak zekâlarını hep kötüye kullanırlar. Bunların her attığı adıma dikkat etmek gerekir. Ahde vefaları yoktur. Dostlukları çıkar üstüne kurulur. En ufak çıkarları için kişileri hemen satabilirler. Bunlarla işbirliğiniz varsa, arkanızı kollamanız gerekir. Kendilerinin mahallenin en akıllısı olduğuna inanırlar. Bu, karşılarındaki kişileri hep karga gibi görme alışkanlıklarından kaynaklanır. Bu durumda sonunda hep hüsrana uğrarlar.
Karga mı, tilki mi?
Yaşamda ille de karga, ya da tilki karakterinden birisini seçme şartı yoktur. Karga gibi iyi niyetli olabilirsiniz; ama saf olmanıza gerek yoktur. Kendini bilmek, haddini bilmek çok büyük bir erdemdir. Sizi, olduğunuzdan daha üstün göstermeye çalışan kişilerden şüphelenmek gerekir. (Bu toleransı sadece annenize tanıyabilirsiniz. Çünkü annelerin, çocuklarını hep olduğundan fazla görme güdüleri vardır.)
La Fontaine-2
Dünya değişiyor. La Fontaine masalları da değişiyor. Yeni anlatımda yine aynı sahne ortaya çıkar. Dalda ağzında peynir ile karga ve altta kurnaz tilki vardır. Tilki yine seslenir: “Karga kardeş; sesin ne kadar güzel. Bir şarkı söylesen de dinlesek.” Karga, ağzındaki peyniri dala koyup o sesiyle şarkı söylemeye başlar. Tilki, beynini tırmalayan bu sesin sahibi kargaya şaşkın şaşkın bakar. Karga şarkıyı kesip yerdeki tilkiye göz kırpar ve şöyle der: “Herhalde biz de La Fontaine okuduk.”
Sonuç
Kargalar, kurnaz tilkilere dikkat etmelidir. Aslında kargalar okusa, öğrense, kurnaz tilkilere iş kalmaz; peynirlerini kaptırmazlar.