Karbon emisyonlarındaki artış son 10 yıldır ilk kez durdu

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Dünyada iyi şeyler de oluyor. Ülkelerin yenilenebilir enerjilere yönelmesi ve kömürden vazgeçmesinin etkisiyle, 2015 yılında karbon emisyonlarındaki artış durdu. 

BP tarafından yayınlanan istatistikler, karbon emisyonlarındaki artışın son on yıldır ilk kez durduğunu gösteriyor. 

Bu tabloda en büyük rol Çin’e ait; çünkü Çin 2015 yılında Almanya ve ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük solar enerji üreticisi oldu. 

Karbon emisyonlarındaki artış sadece 2009’da, finansal krizin hemen ardından, ekonomik faaliyetlerin azalması ile, hafif bir gerileme kaydetmişti. 2015 yılında yaşanan yüzde 0.1’lik büyüme oranı ise 25 yıldır izlenen en düşük büyüme oranı. 

Yenilenebilir enerjilerde ise ciddi bir büyüme söz konusu. 2015 yılında rüzgar enerjisi kapasitesi yüzde 17.4; güneş enerjisi kapasitesi ise yüzde 32.6 oranında artış kaydetti. 

BP Baş Ekonomisti Spencer Dale’e göre, karbon emisyonlarındaki düşüşe neden olan en önemli etkenlerin başında, düşük karbon ekonomisine geçiş gibi, yapısal unsurlar geliyor. 

Geçtiğimiz Aralık ayında Paris’te gerçekleşen İklim Zirvesi sonrasında, dünya hükümetlerinin düşük karbon ekonomisine geçişe verdikleri destek de önümüzdeki günlerde oldukça etkili olacak. Dale, ülkelerin düşük karbonlu yakıtları destekleyen yeni politikalara imza atacaklarını ifade ediyor ve bu sürecin galibinin yenilenebilir enerjiler ve doğalgaz olduğunu söylüyor. 

Bu arada Dale’in dikkat çektiği bir diğer konu da, BP’nin iş modelini değiştiriyor olması. Petrolden yavaş yavaş uzaklaşmaya ve bunun yerine doğalgaza odaklanmaya başlayan BP, bu sayede karbon emisyonlarının düşmesine katkı sağlayacak. BP’ye göre, doğalgaz, düşük karbon ekonomisine geçişte “köprü” rolü üstlenen bir yakıt. BP aynı zamanda, Brezilya’da biyoyakıt; ABD’de ise rüzgar enerjisine yatırım yapıyor. 

BP istatistiklerinin ortaya koyduğu bir diğer veri de, 2015 yılında dünya genelinde kömür tüketiminin yüzde 1.8 oranında gerilemesi ve fiyatların yüzde 20 düşüş göstermesi. Bu düşüşteki temel neden ise ABD’nin elektrik üretiminde kömür yerine kaya gazı kullanmaya başlaması. 

Paris ruhuna ihanet 

Son olarak, bir not daha: Her ne kadar karbon emisyonlarına yönelik olumlu bir tablo izlense de, Birleşmiş Milletler İklim Özel Temsilcisi Mary Robinson, İngiltere ve Almanya’yı Paris İklim Anlaşması’nın ruhuna ihanet etmekle suçladı. Bunun nedeni her iki ülkenin fosil yakit endüstrisini desteklemeye devam etmesi. 

Robinson, İngiliz hükümetini 2015 yılında petrol ve gaza uyarlanan vergi indirimleri nedeniyle eleştirirken, yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliğine verilen desteğin kısıtlanmasının yanlış olduğuna dikkat çekti. 
İklim değişikliği konusunda her zaman lider konumda bulunan İngiltere’nin, bu liderliği kaybetmeye başladığını da söyledi Robinson.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar