Karanlıkta bir mum: Likidite
Serhan YENİGÜN / Finansinvest
ABD’de acil çözüm bekleyen ekonomi konuları Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in çıkar savaşları ve taviz koparma çabalarına kurban ediliyor. 1 Ekim’de netleşmesi gereken bütçe, bazı kamu faaliyetlerinin 16 gün askıya alınması gibi akla zarar bir sürecin ardından Ocak ayında tekrar görüşülmek üzere rafa kaldırıldı. Ocak’ta, dört ay önce yürürlüğe girmesi gereken kamu finansman paketleri yeniden görüşülecek ve kim bilir yine nasıl bir siyasi bilek güreşi izleyeceğiz. Bütçe kadar tartışma konusu olmadan kolaylıkla üzerinde uzlaşılabilecek ve nihai çözüme ulaştırılabilecek bir diğer konu olan borç tavanının artırılması ise Şubat ayına ertelendi. Bu konu da, Hazine’nin borçlanma esnekliğini artırmak isteyen Demokratlar’a karşı Cumhuriyetçilerin elinde koz olarak kalmayı sürdürecek.
Piyasa katılımcıları (yatırımcılar, traderlar, ekonomistler, analistler, stratejistler, portföy yöneticileri vb.) dünyanın lokomotif ekonomisi ve piyasası olan ABD’de oluşan bu belirsizlikten ve karanlıktan dolayı önünü görmekte zorlanıyor. Bu durum, piyasalar için normalde risk iştahını azaltan bir etki yaratırdı. Peki nedir iki haftadır yatırımcıları riskli varlıklarda (hisse senetleri, emtia, dolar harici para birimleri ve gelişen ülke tahvilleri) alıma iten. Cevap basit: Çünkü, Fed bu karanlıkta elinde bir mumla dolaşıyor ve bu da yatırımcıların önlerini tam olarak göremese de bir ışık bulmasına yardımcı oluyor. Fed’in elindeki mumun adı “Likidite”.
Hatırlatırsak, Fed’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarını Eylül ayında kısması bekleniyordu. Fed ise, bütçe ve borç tavanı konularında devam eden belirsizlikleri sebep göstererek Eylül toplantısında tahvil alımlarını değiştirmeme kararı almıştı. O dönem Aralık ayına ötelenen “ilk kısıntı” tahminlerinin, ABD’de 2014’ün ilk aylarına uzatılan belirsizlikler nedeniyle artık en erken Mart ayında başlayabileceği öngörülüyor. Bu da, kısa bir süre öncesine kadar Eylül’de başlayacağı fiyatlanan likidite desteğinde azalma senaryosunun en az altı ay daha ertelenmesi, başka bir ifadeyle 2012’de ve 2013’ün ilk beş ayında piyasalara ralli yaşatan Fed desteğinin en az altı ay daha sürmesi anlamına geliyor. Bu yeni senaryonun küresel risk iştahını ve gelişmekte olan ülke varlıklarını önümüzdeki birkaç hafta boyunca belirgin şekilde destekleyeceğini düşünüyoruz, ancak eninde sonunda yine ABD’li siyasilerin kaprislerini çekeceğini bilen piyasalarda bu sefer önceki 17 aylık döneme göre daha temkinli bir iyimserlik izlenecektir.