Karaman ve Konya'da iki gün…

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

Bu hafta başında Pazartesi ve Salı günleri Karaman ve Konya'daydım. Pazartesi günü Karamanda yenilebilir enerji konusunda bir ortak akıl toplantısına katıldım. Salı günü Konya'da 85. Garanti Anadolu sohbetini yönettim. Söyleyeceğimin özeti bölgede var olanla yetinilmediğini, önemli arayışlarla tarım ve sanayide daha yüksek katma değer arayışında olduklarını gördüm.  
Bir ay kadar önce Karaman'da 84. Garanti Sohbetini gerçekleştirdiğimiz gün toplantı sonrası vali Murat Koca "Yenilenebilir enerji konusuna da değinilseydi iyi olurdu. Güneş tarlaları kurmayı amaçlıyoruz. Yer seçimini tamamladık" dedi. Bir ay sonra Konya'da 85. Garanti Anadolu sohbetini gerçekleştireceğimizi ondan bir gün önce gelip, doğrudan ilgili 20-30katılımcıyla bir Ortak Akıl toplantısı yapabileceğimizi söyledim. Toplantı organizasyonu görevi Bilim Teknoloji Bakanlığı il müdür vekili Vehbi Konarılı'ya verildi.
Onunla Pazartesi sabahı Konya Havaalanında buluştuk. Yenilebilir Enerji uzmanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar'la birlikte üçümüz Karaman'a hareket ettik. Sohbet sırasında Konarılı, bir yandan Karaman-Ayrancı arasında yaklaşık 3 bin hektarlık alanı Enerji İhiyaç Entegre bölgesi olarak saptayıp bakanlığa başvurup onay beklediklerini anlattı. Bir yandan da İslihisar kooperatifinin kendi kullanımları için kurdukları 100 KW'lık güneş panellerinden söz etti. Toplantı öncesi görüp göremeyeceğimizi sorduk. Yolumuz üzerinde Karabekir yakınında deyince önce oraya gittik.
Köy muhtarı ve kooperatif Başkanı Şevket Çiçek'le buluşup güneş panellerinin olduğu bölgeye gittik. Şevket Çiçek, tarım için yer altı sularından yararlandıklarını, elektrik parasının yüksek olması nedeniyle çare ararlarken bir fuarda Alman BAF Solar şirketi yetkilileriyle tanıştıklarını ve onların kendilerinin gösterdiği alana 100 KW'lik panelleri kendilerinden para almadan bir dış fondan yararlanarak gerçekleştirdiklerini, orada ürettikleri elektrikle kooperatif üyelerine büyük imkan kazandırdıklarını, ancak, henüz ana sisteme bağlanamadıkları için yapılan işten tam sonuç alamadıklarını, buna karşılık 400 KW 'lık yeni katkı ile 500 KW'ya yükseltme amaçladıklarını, sistemin bilgilerinin doğrudan Almanya'da toplandığını söyledi. Prof. Uyar, bilgilerin bir kopyasını mutlaka istemelerini ve bu kooperatif modelinin çok önemli olduğunu belirtti.
Karaman'da yaptığımız ortak akıl toplantısı haberi önümüzdeki günlerde  yayınlanacak.
Konya Garanti Sohbetinde ise üç temel konu dile getirildi. Bunlardan biri Konya Ovası projesi KOP'tu  Aksaray, Niğde, Karaman,Konya'yı içeren 65 bin kilometrekarelik az yağışlı alanda yapılabilecekleri KOP danışmanı Prof. Dr. Bayram Sade anlattı.
İkinci temel konu olarak KOP'ta lojistik konusunu onun yaratacağı imkanları, yapılması gerekenleri Atilla Yıldıztekin anlattı.
Üçüncü temel konu olarak "Konya için yeni bir fırsat Güneş Tarlaları projesi ve yenilebilir enerji" konusunu Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar ele aldı. Uyar, dışa bağımlı enerji yapımızı ortaya koyup çözüm için enerjinin etkin kullanımı konusuna değinip, çözüm için yenilebilir enerji kaynaklarının önemini ortaya koydu.
Konya Sanayi Onası Başkanvekili Tahir Şahin ve Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk'ün kısa değerlerdirme konuşmalarının ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, KOP'un önemine, tarıma katkısına değindi, lojistik açısından aşılması gereken konulardan söz etti ve Karapınar'da sadece güneş enerjisi tarlası kurmayacaklarını Ar-Ge merkezi de oluşturacaklarını çalışmaları kümelenme modeli içersinde gerçekleştireceklerini açıkladı.
Karaman ve Konya'da iki günlük toplantılarda bölgede çok önemli bir devinim olduğuna ve olanla yetinmeyerek hem tarım da, hem sanayide,hem lojistikte, hem de enerjide önemli arayışlarla girişimlerde bulunma kararında olduklarını gördüm.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar