Karadeniz’in iki yakasına Arkas Lojistik’ten ticaret köprüsü
Türkiye ile Ukrayna arasındaki ticaret hacmi giderek büyüyor. 2000 yılında 1.2 milyar dolar olan, 2016’da 3.8 milyar dolara yükselen iki ülke arasında ticaret, geçen yıl 4.1 milyar dolara çıkmış durumda. Yani 18 yılda neredeyse 4 kat büyüyen Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkileri bu yıl da çift haneli bir büyüme beklentisi içerisinde. Beklenen hedef ise kısa zamanda 25 milyar dolarlık bir ticari ilişki.
Son dönemde başta Koç Holding olmak üzere bir çok Türk şirketin yatırım için fırsat peşinde olduğu Ukrayna ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin gelişiminde ise en önemli görevi lojistik sektörü üstlenmiş durumda.
Karadeniz’in iki kıyısını birleştirmek için lojistik köprüsünü kuran şirketlerin başında ise dünyanın en büyükleri arasına girmeyi hedefleyen Arkas Lojistik öne çıkıyor.
1989 yılında kurulan Arkas Lojistik’in 14’ü Türkiye’de toplam 26 ofisi var. Rusya, Yunanistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve Çin’de bulunan bu ofisler arasında sunduğu hizmet çeşitliliği; gerçekleştirilen yatırımlar bakımından ise Ukrayna Arkas Lojistik yurtdışı ofislerinin en büyüğü konumunda. Grup Başkanlığını Diane Arcas’ın Genel Müdürlüğü'nü ise Onur Göçmez'in yürüttüğü Arkas Lojistik’in Ukrayna’daki birimini ise Ülke Müdürü ünvanıyla Ayhan Akbaba yönetiyor.
Arkas Lojistik’in Turkiye'de 524 dorse, 520 çekici, bin 117 ekipmana sahip olduğunu dile getiren Akbaba, “Türkiye genelinde 16 depo ve elleçlenen 125 bin TEU denizyolu, 236 bin ton demiryolu, 20 bin ton hava kargoluk bir hacimle sektörüne yön veren lider şirket olduğunu anlatıyor önce.
Arkas Lojistik’in 2008’de Ukrayna’da operasyona başladığını dile getiren Akbaba, “Bu yıl 10’uncu yılımızı kutluyoruz. Bu kısa sürede 2 ofis ve 52 personelimizde Ukrayna’da kendi sektöründe bu yıl itibariyle en büyük 5’inci şirket olmayi planliyoruz” diyor.
"Sektörden 3 kat daha hızlı büyüyoruz"
Son 2 yıl Ukrayna’da en hızlı büyüyen lojistik firması olan Arkas Lojistik’in kısa vadede hedefi daha üst sıralara çıkmak. Akbaba bunu ise şöyle anlatıyor: Bu yıl sonu denizyolu konteyner hacim hedefimiz 10 bin TEU. Tüm dünya ülkelerine konteyner taşımacılığı hizmeti sunuyoruz. 3 yıl içerisinde hedefimiz Ukrayna’daki ilk 3 şirketten biri olmak. Sektörümüz yüzde 15 büyürken biz yüzde 50’yi aşıyoruz. Örneğin yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 büyüdük...”
"Avrupa'ya transit taşımacılık yapıyoruz"
Türk şirketlerinin Ukrayna’ya, Ukraynalı firmaların ise dünyaya ulaşmasında köprü görevi gören Arkas Lojistik’in ülkede 24 çekicisi ve 40 dorsesi var. Yıllık 3 binden fazla araçlık taşımalar ile hem yurtiçi hem de Türkiye arasında mekik dokuyor. Akbaba, “Sadece iki ülke arasında değil, Belarus, Polonya ve Moldova’ya da Ukrayna üzerinden transit taşıma gerçekleştiriyoruz” diyor. Akbaba, “Ulaştırma dışında, yıllık 125 bin tonluk taşıma yapan bir demiryolu hizmetimiz var. Ayrıca 15 bin ton kapasiteli silolarımız bulunuyor. Terminal hizmetimizi verdiğimiz bu silolarda yıllık 60 bin ton hububat elleçlemesini gerçekleştiriyoruz. Kiev’deki 20 bin metrekarelik depolarımızda e-ticaret lojistigi, depolama ve dağıtım da gerçekleştiriyoruz” diye anlatıyor... Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkiler giderek artıyor. Vizesiz seyahat, kimlikle geçiş gibi kolaylıklar var. İki ülke ortak anlaşmalar imzalıyor. Yakın dönemde umutla beklenen serbest ticaret anlaşmasının da devreye girmesi bekleniyor.
Abraaj’ın Türkiye’deki şirketlerine Türk fon yöneticisi talip oldu
Türkiye’de en fazla yatırımı bulunan Körfez fonu; Abraaj. Dubaili merkezli Abraaj, 2007 yılında girdiği Türkiye pazarına şimdiye kadar 1.17 milyar dolarlık yatırım yaptı. Aralarında hastane zinciri Acıbadem’in de bulunduğu bu yatırımlardan Abraaj’ın portföyünde kalan ise Fibabanka, Netlog, Hepsiburada, Yörsan, Republika ve Biletall gibi Türk şirketleri. Son dönemde yönetim krizi yaşayan, Dubaili özel sermaye fonu Abraaj’ın sahibi veya ortaklığı bulunan şirketler vitrine çıkmış durumda. Latin Amerika, Sahra Altı Afrika, Kuzey Afrika ve Türkiye’deki fonların işletmesini ise ABD’li Colony Capital’in alacağı konuşuluyordu. Ancak geçtiğimiz hafta Abraaj’ın şirketlerinin satışıyla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı.
Londra merkezli fonun kurucusu Dalınç Arıburnu
Toplamda 14 milyar dolarlık fonu yöneten Abraaj’ın birimlerine farklı farklı firmalar teklifte bulundu. ABD’li Colony Capital, Abraaj’ın sadece Latin Amerika portföyünü istiyor. Fonun Sahra Altı birimine ise Londra merkezli Helios Capital Management talip. Abraaj’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika şirketlerine Kuveytli NBK Capital teklif vermeye hazırlanırken, Türkiye ve Güney Doğu Asya birimine de tanıdık bir şirket talip. Bu şirket ise Londra merkezli yatırım firması Centricus. Her ne kadar Centricus İngiltere merkezli olsa da kurucusu Türk. Bir dönem Goldman Sachs’ta da çalışan Dalınç Arıburnu ile Nizar Al-Bassam’ın kurduğu bu fon anlaşma sağlanırsa Abraaj’ın Türkiye’deki şirketleri Fibabanka, Netlog, Hepsiburada, Yörsan, Republika ve Biletall’in yeni ortağı olacak.
Türk piyasasının yakından tanıdığı Arıburnu, son olarak Japonya’nın en önemli finans kurumlarından SoftBank’ın oluşturduğu Vision Fund’un dikkat çeken bir ismi. 100 milyar dolarlık bu fon ve Arıburnu, yakın dönemde adından daha sık konuşturacak gibi görünüyor.