Karadeniz Holding'den 1.2 milyar dolarlık feragat
Cammu Keşmir sorunu nedeniyle Türkiye ile Hindistan arasında yaşanan siyasi gerilim ekonomiye de olumsuz yansıyor. Hindistan'da Türk ürünlerine yönelik boykot çağrısı, Türk şirketlerinin kazandığı savaş gemisi ihalesinin iptalinin gündeme gelmesi bu gerilimin ilk sinyallerini veriyor. Son olarak Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Türkiye ziyaretini iptal edeceğine yönelik haberler iki ülke arasında gerilimi daha da artıracağa benziyor. Tüm bunlar olurken Hindistan'la arası açık olan Pakistan'dan Türkiye'ye ilginç bir haber geldi. Karadeniz Elektrik Üretim AŞ (KARKEY) ile Pakistan devleti arasında 2012'de yaşanan dava krizi tatlıya bağlandı. Bilindiği üzere Karkey'e 2’si yüzer elektrik üreten 4 geminin Pakistan tarafından alıkonulması nedeni ile 6 yıl önce yargı yoluna gidilmişti. Tahkim mahkemesi iki yıl önce Karkey’i haklı bulmuş, Pakistan’ı da tarihinin en yüksek tazminatını ödemeye mahkum etmişti. Bugün ise varılan anlaşma ile Karadeniz Holding, 1.2 milyar dolarlık alacağından feragat etmeye hazırlanıyor. Cammu Keşmir sorunu nedeniyle Türkiye ile Hindistan arasında yaşanan siyasi gerilim ekonomiye yansımaya başlıyor. Hindistan'da Türk ürünlerine yönelik boykot çağrısı, Türk şirketlerinin kazandığı savaş gemisi ihalesinin iptalinin gündeme gelmesi bu gerilimin sinyallerini veriyor. Son olarak Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Türkiye ziyaretini iptal edeceğine yönelik haberler iki ülke arasında gerilimi daha da artıracağa benziyor. Tüm bunlar olurken, Türkiye, bölge için önemli bir adım atmak üzere. Türkiye'nin en önemli enerji şirketlerinden Karadeniz Elektrik Üretim AŞ (KARKEY) ile Pakistan devleti arasında 2012'de yaşanan dava krizi tatlıya bağlandı. Bilindiği üzere Karkey'e 2’si yüzer elektrik üreten 4 geminin Pakistan tarafından alıkonulması nedeni ile 6 yıl önce yargı yoluna gidilmişti. Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları’nın Çözümü Merkezi (ICSID) 2013'te açılan davada kararını 2017'de açıklamıştı. Tahkim mahkemesi Karkey’i haklı bulurken, Pakistan’ı da tarihinin en yüksek tazminatını ödemeye mahkum etmişti.
2017 Ağustos ayında çıkan karar sonrası Pakistan tarafı ICSID kararının iptalini talep etti. Bu başvuru ile birlikte ICSID kararının yürütmesi durduruldu. Ancak davanın 2017 Haziran ayında yapılan duruşmasında, yürütmeyi durdurma kararı ortadan kalktı. Aradan geçen sürede Pakistan tarafı ödeme hükmünü yerine getirmeyince Karkey AŞ Washington'daki Columbia Bölgesi Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu.
İLK DAVA 845 MİLYON DOLARDI
845 milyon dolarlık tazminat ICSID tarihinde verilen en yüksek tazminat cezaları arasında yer alırken, tazminata gerekçe olarak, Pakistan'ın Türkiye ve Pakistan arasında imzalanan karşılıklı yatırım anlaşmasının maddelerini ihlal etmesi gösterilmişti.
İşte o 845 milyon dolarlık alacak, faiz ve hukuki harcamalar ile 1.2 milyar dolara çıkmıştı. Karadeniz Holding, 1.2 milyar dolarlık alacağından feragat etmeye hazırlanıyor. İki ülke arasındaki dostluğun da etkisiyle, Karadeniz Holding'e yeni yatırım ve projeler sunulacak ve Türk şirket 1.2 milyar doları almayacak. Karadeniz Holding'e bu konuyu sorduğumda ise çalışmaların yürütüldüğünü ifade ettiler.
PAKİSTAN PROJE VE YATIRIMA DAVET ETTİ
Karadeniz Holding’ten yapılan açıklamada, "An itibariyle, Karkey olarak, Pakistan ile uzun zamandır süregelen anlaşmazlığı çözmek adına bir sonuca ulaşmak için prensipte anlaştığımızı; bu prensip anlaşma kapsamında Pakistan’ın Karkey’i yeni projeler ve yatırımlar yapmaya davet ettiğini belirtmek isteriz. Türkiye ile Pakistan arasındaki dostluğun önemi ve devamlılığına olan saygımız dolayısıyla anlaşmanın detaylarının, iki devlet seviyesinde açıklanmasını doğru buluyoruz" denildi.
Karkey, yurt içi ve uluslararası enerji pazarında halen 2 bin 700 megavat kurulu güce sahip 13 yüzer elektrik üreten gemisiyle dünyanın en büyük enerji filosuna sahip bulunuyor. İnşa süreci devam eden ilave 5 bin 300 megavat gücündeki enerji gemileriyle açık denizlerdeki kurulu gücünü 8 bin megavata çıkarmayı hedefleyen şirket, Türkiye, Endonezya, Gana, Lübnan, Mozambik, Zambiya, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere 15 ülkede faaliyet yürütüyor.