Karacadağ Kalkınma Ajansı ile bölgede değişen iklim
Aktif olarak 2009 yılında faaliyetlerine başlayan Karacadağ Kalkınma Ajansı TRC2 bölgesi olan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yatırım iklimin iyileşmesine ve gelişmesine ciddi katkılar sundu.
Bölgemizde ekonomimizin bel kemiği KOBİ’lerdir. Ancak gerek Diyarbakır ve gerekse Şanlıurfa’daki KOBİ’lerin çok büyük bir kısmı küçük işletmelerden oluşuyor.. Bu durum, işletmelerin rekabet, ihracat ve istihdam kapasitelerini sınırlıyor.
Karacadağ Kalkınma Ajansı, bölgedeki özel sektör yatırımlarının arttırılması ve işletmelerin üretim ve ihracat kapasitelerinin geliştirilmesi için KOBİ'lere yönelik önemli destekler sundu.. Ajans bu kapsamda bu güne kadar 268 projeye yaklaşık 52 milyon TL destek verdi. Bu desteklerin çok büyük çarpan etkileri oldu. Uygulaması tamamlanacak olan projelerle yaklaşık 2 bin 300 kişiye istihdam sağlanmış olacak.
Ajans, sanayi altyapısının geliştirilmesinin yanı sıra yenilenebilir enerji kullanımı konusunda da kolları sıvamış durumda.
Güneş enerjisi başta olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin olan bölgemizde bu kaynakların yeterince değerlendirildiğini söylemek mümkün değil. Küresel dünyanın en önemli sorunlarının başında çevreye zarar vermeyen, kesintisiz ve sürdürülebilir enerji temini geliyor. Ülkemizin en önemli sorunu olan cari açıkta da en büyük pay enerji kalemine ait. Yine bölgemizde kesintisiz ve sağlıklı enerji temininde sorunlar yaşanıyor. Bu sorunların çözümüne katkı sağlanması için alternatif enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor. Ajans bölgemizin potansiyeli olan güneş ve diğer yenilenebilir enerji kaynaklarını değerlendirmek, sağlıklı, kesintisiz ve çevre dostu enerji temin etmek amacıyla yürüttüğü Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında bu güne kadar 16 projeye toplam 8 milyon TL hibe desteği verdi.
Turizm altyapısının gelişimine de önemli katkılar sunan Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın 2010 yılından itibaren uyguladığı destek programları kapsamında TRC2 bölgesinde kullanıma sunduğu teknik ve mali desteklerin tutarı 108 milyon TL'ye ulaştı. Yararlanıcıların eş finansmanı ile birlikte toplamda 202 milyon TL'lik bir kaynak harekete geçirildi.
Genç, dinamik ve uzman kadrosu ile Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın gelişmesine ciddi katkılar sunan Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın kalkınma kurulu ve yönetim kuruluna, yatırım destek ofislerine ve tüm çalışanlarına bir teşekkür borçlu olduğumuzu düşünüyorum .
Geçirdiği rahatsızlık nedeni ile bir yılı aşkın süredir tedavi gören Genel Sekreter Dr. İlhan Karakoyun'un da ajansın bugünlere gelmesinde her yönü ile rolü çok büyük. Karakoyun(a acil şifalar diliyor, bir an önce aramıza dönmesini bekliyoruz.