Karabük’te kazanmak zor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’de bu sezon mücadele güçleriyle ön plana çıkan iki takım; Karabükspor ve Beşiktaş, 27. haftanın zorlu randevusunda Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda karşı karşıya gelecekler. Ligde 6 maçtır galip gelemeyen ev sahibi ekibin baskı altında olduğunu belirtmek gerekiyor ancak daha önce çeşitli vesilelerle yazdığımız gibi bu tür takımlar için büyük maçlar aynı zamanda “hedef maç” anlamına da gelebiliyor. Ligin ikinci devresinde oynanan dokuz hafta değerlendirmeye alındığında Karabükspor’un en az gol atan beş takımdan biri olduğu görülüyor. Eneramo’nun istikrarsız yapısı ve forvet özellikli oyuncuların formsuzluğu düşünüldüğünde ve teknik direktör Tolunay Kafkas’ın “önce savunma” tandanslı taktik anlayışı hatırlandığında bu durum çok sürpriz sayılmaz. İkinci devre puan tablosunda Fenerbahçe’nin ardından ikinci sırada bulunan Beşiktaş ise 9 maçta topladığı 18 puan ve +6 averajıyla başarılı bir periyot geçirdiğini belli ediyor. Gelelim iç saha/deplasman performanslarına. İç sahada oynadığı 12 maçta sadece 2 mağlubiyet alan Karabükspor, bu dikkat çekici başarısıyla maçın Beşiktaş açısından hiç de kolay geçmeyeceğinin sinyallerini veriyor gibi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda Bursaspor ve Gaziantepspor’a aynı sonuçla 1-0 kaybeden Karadeniz temsilcisi, kalesini gole kapamasıyla dikkat çekiyor. Öyle ki, iç sahada maç başına yenen gol ortalaması sadece 0,66 olarak gerçekleşmiş. Buna mukabil siyah-beyazlı takım konuk olduğu deplasmanlarda çok daha gollü maçlar oynuyor. Beşiktaş’ın dış sahada maç başına 2 gole yaklaşan bir skor üretimi var. (13 maç 25 gol) Ancak son haftalarda takım savunmasıyla öne çıkan Bilic’in talebeleri bu maçlarda 16 golü kalelerinde görmüşler. Ev sahibinde maç öncesi Hakan Özmert dışında önemli bir eksik bulunmuyor. Beşiktaş ise Ersan ve Holosko’dan gelen sakatlık haberleri sonrası iyiden iyiye revire dönmüş durumda. Teknik direktör Slaven Bilic bu sezon pek çok kez yaptığı gibi bu maçta da “kalan sağlar bizimdir” diyerek bir kadro çıkarmak zorunda kalacak. Maçta her iki takımın da kontrollü bir oyun sergileyeceğini düşünüyorum. Son dönemde savunmalarıyla dikkat çeken bu ekiplerin randevusundan az gollü bir sonuç çıkabilir. Orta alanda sert bir mücadele yaşanmasını bekliyorum, bu nedenle hakemin kart kararları da sonuç üzerinde belirleyici olabilir. Karabükspor bu sezon sahasında karşılaştığı büyük takımlara adeta kök söktürmüştü. Fenerbahçe’yi 2-1’lik skorla yendiler, Galatasaray ile berabere kaldılar. Muhtemelen ardı ardına yaşanan puan kayıplarının da etkisiyle Beşiktaş’a karşı da motive biçimde mücadele edeceklerdir. Tüm bu değerlendirmelerin ışığında karşılaşma siyah-beyazlıların puan kaybı yaşayabileceği bir maç olarak gözüküyor. Beşiktaş kazanmak ve yoluna devam etmek için ekstra işler yapacak futbolculara ihtiyaç duyabilir. Almeida, Oğuzhan, Olcay gibi isimlerin sorumluluk almaları ve son haftalardaki rutin oyunlarının üzerine çıkmaları gerekebilir.

27. HAFTANIN SEYRİ

FENERBAHÇE-BURSASPOR

Zirvede puan farkını açarak rahatlayan Fenerbahçe’nin rakibi, yeni teknik direktörüyle çalkantıdan kurtulmak isteyen Bursaspor. Sarı-lacivertli takımda Emre Belözoğlu, Volkan Demirel ve Cristian Baroni’nin çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Hafta arası Galatasaray ile kupada karşılaşan Bursaspor, o maçın fiziksel etkilerini lige dönüşte hissedebilir. Bir yandan teknik adam arayışlarını sürdüren Bursaspor, yardımcı antrenör İrfan Buz’da karar kıldı. İç sahada kolay kolay maç kaybetmeyen Fenerbahçe’nin bu maçtan 3 puanla ayrılmasını bekliyorum. Aynı haftada hem Galatasaray hem de Fenerbahçe ile oynamak Bursaspor’u etkileyebilir.

AKHİSAR BLD. SPOR - ÇAYKUR RİZESPOR

Her iki takım açısından da zor maç olması bekleniyor. Ege temsilcisi Akhisar Belediyespor 3 haftadır galibiyete hasret. Çaykur Rizespor ise düşme hattından bir an evvel kurtulmanın hesaplarını yapıyor. Ev sahibinde Bilal Kısa’nın sakatlığı devam ediyor. Karadeniz temsilcisinin sakatları hayli fazla: Hurşut, Abdi, LuaLua, Engin, Ahmet Görkem ve Eren. Bu isimlerden maça yetişebilen olacak mı hep birlikte göreceğiz. Oboabona’nın da cezası nedeniyle forma giymeyeceğini belirtelim. Son maçlarında defansif bir görüntüye bürünmüş olsalar da ben bu maçta her iki takımın da gol bulabileceklerini düşünüyorum. İlk bölümde bir gol gelirse maç epey hareketli olur.

SB ELAZIĞSPOR-TRABZONSPOR

Son maçlarında gözle görülür bir düşüş yaşayan Elazığspor, yeniden düşme tehlikesini hissetmeye başladı. Trabzonspor da Avrupa Kupaları’na katılma yolunda bu maça önem veriyor. Ev sahibinde İbrahim Kaş, Tanju ve Cangele’ninçeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Bordo-mavili ekipte Olcan cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Bourceanu’nun sakatlığı sürüyor. Son üç maçında yalnızca bir puan alan Elazığspor’un can havliyle oynayacağı karşılaşmalardan biri. Trabzonspor’un da dış sahada yalnızca iki galibiyeti var. Kâğıt üzerindeki veriler ev sahibinin bu maçtan puan çıkarabileceğini gösteriyor.

KASIMPAŞA-K.ERCİYESSPOR

Spor Toto Süper Lig'de yedinci sırada bulunan Kasımpaşa, 12 ve 26. haftalar arasında sadece bir galibiyete imza atabildi. Lacivert-beyazlılarda Sancak cezalı. Ryan Babel ve Orhan Şam’ın sakatlıkları var. Son iki maçında istediği sonuçları bir türlü alamayan Kayseri Erciyesspor, buna rağmen oynadığı futbolla göz dolduruyor.  Konuk takımda Numan Çürüksu ve Turgay Bahadır’ın sakat oldukları öğrenildi. Düşme hattından uzaklaşmak için mutlak puana ihtiyacı olanErciyesspor, rakibinin form düşüklüğünden yararlanabilirse maçtan puan ya da puanlarla ayrılabilir. Kasımpaşa kötü gidişe dur diyebilmek için form sıçraması yapmak zorunda.

SİVASSPOR-GAZİANTEPSPOR

Sivasspor, bu hafta farklı performans beklediğim takımlardan bir tanesi. Altı haftalık kötü gidişe son verme amacındalar. Ev sahibinde Manuel Da Costa, konuk takımda Gilles Binya cezalı. Kırmızı-beyazlı takımda sakatlığı bulunan MehdiTaouil’in tedavisine devam edilirken, Sergen Yalın’ın istifasıyla sarsılan Gaziantepspor’da ise Kemal Tokak ve Turgut Doğan Şahin’in sakat oldukları öğrenildi. Dış sahada skor üretmekte zorlanan ve savunmada sıkıntı yaşayan Gaziantepspor karşısında Sivasspor’un krizden çıkma gibi bir şansı var. Bakalım bunu değerlendirebilecekler mi?

KAYSERİSPOR-MP ANTALYASPOR

Umutların tükendiği bir anda çıkışa geçen Kayserispor, sahasında düşme tehlikesini hisseden MP Antalyaspor’u ağırlıyor. Sarı-kırmızılı takımda Okay, Yener ve Mouche cezalı. Sefa, Zurab ve Simic’in sakatlıkları var. Kırmızı-beyazlılar ise sakatlıkları devam eden Fornezzi ve Mehmet Sedef’ten bu karşılaşmada yararlanamayacaklar. Maçın önemine binaen her iki takım da kontrollü bir anlayışla oynayabilir. Fizik mücadelenin öne çıktığı bir karşılaşma izleyebiliriz. Her iki takımın da son iki maç alt tabir ettiğimiz 3’ten az golle bitti. Bu maç da benzer bir sonuca sahne olabilir.

ESKIŞEHİRSPOR - GENÇLERBİRLİĞİ

Hafta arası kupa maçında ter döken Eskişehirspor, lige dönüşünde Gençlerbirliği’ni ağırlıyor. Topladığı puanların büyük kısmını iç sahada hanesine yazdıran Eskişehirspor, bu haftaya kadar evinde sadece bir kez kaybetti. Kupa mesaisinden kötü etkilenmeyecek olurlarsa bu maçtan istedikleri sonucu çıkarabileceklerini düşünüyorum. Gençlerbirliği de savunma güvenliğini ön plana alarak oynayabilir. 

BU MAÇ KAÇMAZ!  

TORKU KONYASPOR - GALATASARAY

Düşme hattındaki takımlarla arasında 4 puanlık bir fark bulunan Torku Konyaspor, hafta sonunda zirveden kopmak istemeyen Galatasaray’ı ağırlıyor. Her iki takım açısından da bu maçtan elde edilecek puanlar çok önemli. Bu sebeple kıran kırana bir maç izlemeyi bekliyorum. Genel tabloda puanlarının büyük kısmını iç sahada kazandığı görülen Torku Konyaspor, içerideki son üç maçında galibiyete uzanamamıştı. Deplasmanda alınan Bursaspor galibiyeti bir nebze rahatlattı. Puan kaybettiği son haftalarda gol yollarında sıkıntı çektiğini gördüğümüz Konyaspor, Gekas’ın takıma dönmesiyle birlikte bu anlamda da sıkıntıdan kurtulmuşa benziyor. Galatasaray’ın dış saha grafiği pek parlak değil. Sarı-kırmızılılar, 13 deplasmanda sadece 3 kez galip geldiler. Bu maçlarda dikkat çeken husus, sarı-kırmızılıların savunmasında verdiği açıklar idi. Konyaspor'un etkili futbolculara sahip olması da hesaba katıldığında ev sahibinin gol bulma ihtimali yabana atılmayacak kadar fazla. Galatasaray’ın da puan kaybetme lüksü yok. Bu sebeple her iki takımın da gol bulabileceği bir maç izleyeceğimizi sanıyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016