Karabükspor kazanamaz ama Fenerbahçe kaybedebilir

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Spor Toto Süper Lig'de son haftanın maçı olarak Karabükspor'un sahasında Fenerbahçe'yi ağırlayacağı karşılaşmayı seçtik. "Galatasaray - Trabzonspor" gibi ismen büyük bir maçın fikstürde olması nedeniyle bu karar yadırganabilir ancak küme düşen son takımın belirleneceği haftada Karabükspor ve Fenerbahçe'nin ortaya koyacakları mücadele hayli önemli. İşin aslı, sarı-lacivertlilerin ne bu maçı boşlama lüksleri var ne de yaklaşan kupa finali nedeniyle karşılaşmaya tam anlamıyla motive olma şansları. Bilindiği gibi İ.B. Belediyespor, Akhisar Belediyespor ve Karabükspor arasında amansız bir düşmeme yarışı var. Akhisar Belediyespor'un son haftada küme düşen Orduspor ile oynayacak olması ve Ege temsilcisine kümede kalmak için duruma göre bir puanın da yetebilmesi, gözleri Karabükspor ve İ.B. Belediyespor'a çevirmiş durumda. Bir başka önemli kupa randevusu öncesinde (32. hafta) Fenerbahçe'nin İ.B. Belediyespor ile oynadığını ve rotasyonlu diyebileceğimiz bir kadroyla mücadele ederek maçı 2-0 kaybettiğini biliyoruz. Aykut Kocaman'ın final öncesi yine rotasyon yapması beklenebilir ve bu durum Karabükspor'un maçtan puan çıkarma şansını arttırabilir. Ancak Karadeniz temsilcisinin kendi işini görmesi bakımından mücadeleden 3 puanla ayrılmak gibi bir hedefi var çünkü beraberlik anında İ.B. Belediyespor'un Kasımpaşa'yı yenmesiyle küme düşen takım olacaklar. Bu noktada kişisel tespitim, son haftalarda izlediğim Karabükspor takımının rotasyonlu da olsa Fenerbahçe'yi yenebilecek bir görüntü vermediğidir. Son beş maçında sadece bir galibiyet alan ve o maçta da küme düşen Mersin İdman Yurdu'nu 1-0'lık skorla mağlup eden kırmızı-mavililer, bu periyotta kalelerinde 6 gol gördüler, sadece 2 gol atabildiler. Karabükspor'un genel iç saha performansı da çok iç açıcı değil. Maç başına puan ortalaması 1,19 olan takım elindeki etkili hücum silahlarına rağmen 16 iç saha başında sadece 11 gol atabilmiş. Aykut Kocaman'ın üzerinde hassasiyetle durduğu "takım savunması" düşünüldüğünde, Cumartesi gecesi Karabükspor'un; LuaLua, İlhan, Shelton gibi hücum silahlarının sıçrama yapmasına şiddetle ihtiyaç duyacağı söylenebilir. Ligin ikinci yarısında deplasman karnesini bir nebze düzelten Fenerbahçe, 33 haftalık maratonun genelinde ise maç başına 1,44 puanlık bir ortalamaya sahip. Son iki deplasman maçını 2-0'lık skorla kaybeden sarı-lacivertlilerin, bu karşılaşmadan alacakları sonucu belirleyecek olan takım motivasyonu. Elbette sahada nasıl bir on bir olacağı da şimdiden merak konusu.
Gelelim her iki takımın son durumlarına. Fenerbahçe'de Volkan Demirel derbide gördüğü kırmızı kartla cezalı duruma düştü. Sanıyorum PFDK'ya sevk edilen Raul Meireles'in de bu karşılaşmada forma giyemeyeceği kabulünü yapabiliriz. Serdar Kesimal ve Selçuk Şahin'in sakatlıkları da devam ediyor. Aykut Kocaman'ın derbi sonrası oyuncularına 3 gün izin vermesi eleştiri konusu yapıldı ancak çok yoğun bir trafikten çıkan sarı-lacivertli oyuncuların Perşembe günü yeniden antrenmanlara başlamaları bence normal. Ev sahibi Karabükspor'da bu karşılaşma öncesinde önemli bir eksiklik bulunmuyor. Mesut Bakkal'ın istifasından sonra görevi yürüten Suat Sarıcan takımı tam kadro halinde maça hazırladı. Sonuç üzerine bir tahmin yapmak oldukça zor. Karşılaşmanın sonucunu Aykut Kocaman ve futbolcularının maça bakışları belirleyecek. Geçmiş örneklerde sarı-lacivertlilerin çıkıp kendi işlerine baktıklarını ve kazanmaya oynadıklarını görmüştük. Karabükspor'un formsuzluğu değerlendirildiğinde maç Fenerbahçe'ye daha yakın görünüyor.

34. HAFTAYA BAKIŞ

Galatasaray - Trabzonspor
Bir yanda şampiyon Galatasaray, diğer yanda kupa finaline odaklanacak Trabzonspor. Ev sahibinde Sabri Sarıoğlu, konuk takımda ise Volkan Şen cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Ayrıca Galatasaray'da Sneijder, Aydın, Melo ve Çağlar'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Bordo-mavililerde Emre Güral'ın sakatlığı sürerken, hafif rahatsızlığı bulunan Onur'un maçta forma giyebileceği öğrenildi. Bu sezon deplasmanda sıkıntılı sonuçlar alan Trabzonspor, muhtemelen bazı önemli oyuncularını riske etmeyecektir. Evinde alacağı bir galibiyetle şampiyonluğunu kutlamak isteyecek Galatasaray'ı öncelikli olarak düşünmek gerek.

Kayserispor - Beşiktaş
Bu maçın sonucu Beşiktaş'ın ligdeki nihai konumunu etkilemeyecek. Kayserispor ise beşinciliği kaybetmemek için oynayabilir. Beşiktaş'ta Emre Özkan, ev sahibinde Sefa Yılmaz kart cezaları sebebiyle oynayamayacaklar. Sarı-kırmızılılarda; Engin, Mouche, Abdullah ve Steinsson'un sakatlıkları var. Beşiktaş'ın sakat isimleri ise Uğur, İsmail, İbrahim Toraman ve Niang. İç sahada kolay gole giden Kayserispor'un bu maçta gol ya da goller bulması sürpriz olmaz. Beşiktaş da formda Mustafa ile birlikte Almeida'yı da kullanmayı planlıyor. Dolayısıyla Kayserispor'un sürpriz bir sonuç alabileceği maçın gollü geçmesi beklenebilir.

Mersin İ.Y. - Gaziantepspor
Takımların ununu eleyip eleklerini astıkları haftada maçlar üzerinde analiz ve tahmin yapmak epey zor. Mersin İdman Yurdu son maçında beklenmedik derecede iyiydi. Gaziantepspor'un da pozisyon yaratma konusunda sıkıntısı yok. Ev sahibinde Burhan Eşer kart cezalısı. Bicik, Boum, Aydın ve Mehmet Yıldız sakat. Konuk takımda ise Yasin, Wilton ve Muhammet'in sakatlıkları devam ediyor. Mersin ekibi rahat oyununu devam ettirecek olursa gol bulabilir, Gaziantepspor'un da son yedi deplasmanda gol atma becerisi gösterdiğini biliyoruz. Bu maçın üç ya da daha fazla golle bitmesi beni şaşırtmayacak.

İ.B. Belediyespor - Kasımpaşa
Düşme hattındaki İ.B. Belediyespor mutlak kazanmak zorunda. Takımda Metin Depe, Taner Yalçın, Turgay Bahadır ve Vittek'in sakatlıkları var. Form anlamında düşüş yaşayan Kasımpaşa'da ise İlhan Eker cezalı. El Yasa, Viudez, Fritzler ve Abdurrahman'ın sakatlıkları bulunuyor. Son maçta Trabzonspor'a yenilmesine rağmen oldukça gayretli bir futbol oynayan İ.B. Belediyespor'u, son altı maçında 1 galibiyet ve 1 beraberlik alabilen Kasımpaşa karşısında öne çıkarmak gerekiyor. Sezon genelindeki görüntüleriyle kıyaslayacak olsak Kasımpaşa öne çıkardı ancak İ.B. Belediyespor'un bu maçta can havliyle oynayacağı unutulmamalı.

Orduspor - Akhisar Bld. Spor
Düşmesi kesinleşen takımlardan Orduspor için karşılaşmanın prestijden öte bir anlamı yok. Akhisar Belediyespor ise bu maçta bir puan için değil galibiyet için oynayacaktır. Karadeniz temsilcisinde Selçuk Şahin kart cezalısı. Fornezzi ve Müslüm Yelken sakat. Mücadelesini son maça kadar taşımayı başaran Akhisar Belediyespor'da ise Sani ve Lima'nın sakatlıkları bulunuyor. Son sekiz maçından beş galibiyet ve 1 beraberlikle 16 puan çıkarmayı başaran Ege temsilcisi maçın favorisi konumunda. Orduspor Süper Lig'e bir galibiyetle veda etmek isteyebilir ancak mor-beyazlıların 9 maçtır galibiyet yüzü görmediğini belirtmek gerekiyor.

Elazığspor - Sivasspor
Ligde rahat konumda bulunan iki takımın mücadelesinde; ev sahibi sakatlıkları dolayısıyla Jake Jervis ve Emir Kujovic'ten yararlanamayacak. Sivasspor'da ise Adem Koçak ve Milan Cerny'nin sakatlıkları bulunuyor. Son altı deplasmanda galibiyet alamayan Sivasspor, lig genelinde de oynadığı 16 dış saha maçından sadece 3 galibiyet çıkarabildi. Öte yandan Elazığspor'un son 5 iç saha maçında mağlubiyet yaşamadığını da hesaba katacak olursak, galibiyet için ibrenin ev sahibinden yana olduğu görülüyor. İki ekibin oyun kurguları ve hücum performansları az gollü bir maç izleyebileceğimiz konusunda ipucu veriyor.

Gençlerbirliği - Bursaspor
Başkent temsilcisi bu maç öncesinde ritmini kaybetmiş görünüyor. Ramazan, Kulusic, Serkan, Hurşut ve Tomic'in sakatlıklarına, Fuat Çapa'nın yaklaşan vedası da eklendiğinde bu durum sürpriz değil. Geçtiğimiz hafta moral açıdan kötü günler yaşayan Bursaspor ise Eskişehirspor maçına konsantre olmakta zorlanmıştı. Bu hafta daha etkili bir futbol oynamaları beklenebilir. Yeşil-beyazlılarda Pinto kart cezalısı. Serdar Aziz, Maurice Edu ve Scott Carson'ın çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor. Bu futbolculardan hangilerinin oynayabileceğine maç günü karar verilecek. 16 dış saha maçında 26 gol bulan Bursaspor ile evinde maç başına 1,5 gol ortalamasına sahip Gençlerbirliği'nin randevusunda karşılıklı goller izleyebiliriz.

Eskişehirspor - Antalyaspor
Son 12 maçında yalnızca 2 galibiyet alan Eskişehirspor, bu maçta cezalı Servet'ten yararlanamayacak. Sakatlıkları bulunan Akaminko, Tello, Diego ve Necati ile ilgili son kararlar maç sabahı verilecek. Tıpkı Eskişehirspor gibi formsuz bir görüntü veren Antalyaspor'da ise İsmail Aissati cezalı. Hakan Arıkan, Janda ve Mehmet Sedef'in sakatlıkları bulunuyor. Muhtemel eksiklerine ve istikrarsız performansına rağmen 3 puan için Eskişehirspor'u daha şanslı görüyorum. Kırmızı-siyahlılar iç sahada kolay pozisyon buluyorlar. (16 maç 25 gol) Antalyaspor ise bu sezon dış sahadaki 16 maçında yalnızca 12 gol bulabildi.

 

cemtop17052013.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016