"Kara para"nın ilacı "Nereden buldun" uygulaması
Günümüzde Batı ülkeleri, özellikle Avrupa ülkeleri “kara para” konusuna büyük önem veriyorlar.
Kara para deyimi, sadece kaynağı belirsiz, kanun dışı işlerden gelen para için değil, vergi dışı (kayıtdışı) kalan para için de kullanılıyor.
Kara para izlemede her ülkenin sorumlu kamu kuruluşu etkili oluyor, ama banka sistemi de kara para konusunda sorumluluk taşıyor.
Avrupa bankaları kaynağı belirsiz paraları sisteme sokmamaya çalışıyor.
Türkiye için de kara para konusu önemli. (1) Türkiye uyuşturucu trafiği üzerindeki bir ülke. (2) Yerel ve uluslar arası terör örgütlerinin para trafiği önemli. (3) Vergi sisteminde büyük boşluklar var.
Türkiye’nin olumsuz yanı “Nereden buldun?” uygulamasının olmaması. Olumlu yanı “Türk banka sisteminin duyarlılığı”. Nakit yabancı para ve külçe altın trafiği dışındaki işlemler Türk banka sisteminde gereken denetimden geçebiliyor.
Avrupa ülkeleri kara para ile ilgili değerlemelerde Türkiye üzerindeki uyuşturucu trafiği ve terör örgütlerinin para trafiği nedeniyle hassas davranıyorlar.
Fakat son zamanlarda öne çıkan, Türkiye’de vergi sisteminin kara para konusundaki boşlukları.
Kara paraya karşı alınacak tedbirleri görüşmek için Belçika’nın başkenti Brüksel’de toplanan AB üyesi ülkelerin maliye bakanları, vergi cennetleriyle ilgili kara liste konusunu tartışırlarken Türkiye’nin vergi sistemindeki boşluklar da gündeme geldi.
AB Komisyonu’nun Maliye'den sorumlu üyesi Pierre Moscovici, kara listede, aylarca süren görüşmelere rağmen vergi yasalarındaki boşlukları kapatmayan 17 ülkenin bulunduğunu belirtti. Ancak bu ülke ve bölgelere yönelik bir yaptırım öngörülmediği ifade edildi.
Almanya Maliye Bakanı Peter Altmaier, “Ülkelerin işbirliği yapması yönünde harekete geçmesi için bu listede yer almak yeterli olmalı” diye konuştu. Altmaier, “Bu daha yolun başı ve eğer yaptırımların gerekli olduğu ortaya çıkarsa, ucu açık olarak bu konuda görüşmeler yapacağız” dedi.
Kara listede, Amerikan Samoası, Bahreyn, Barbados, Grenada, Guam, Güney Kore, Makao, Marshall Adaları, Moğolistan, Namibya, Palau, Panama, Saint Lucia, Samoa, Trinidad ve Tobago, Tunus ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. Vergi politikaları AB standartlarına uymayan ancak gereken yasal düzenlemeleri yapma sözü veren 47 ülke ise gri listede yer aldı.
Türkiye de bu 47 ülkenin bulunduğu listede.
Listeyi hazırlayanların bekleyişleri doğrultusunda gri listeden kara listeye değil de beyaz listeye geçmek için bize verilen “ev ödevi” vergi kanunlarında düzenleme. Vergi kanunlarında düzenleme ucu açık bir anlatım. Kısa anlatım ise, Türkiye’de “Nereden buldun?” uygulamasının başlatılması.
Dr.Hayri Ürgüplü öldü
(Kuruluş yıllarında TÜSİAD ve İKV’de çalışmıştı)
Dr.Hayri Suat Ürgüplü vefat etti. Galatasaray’dan sonra eğitimini London School of Economics ve Almanya’da Köln Üniversitesi’nde sürdüren, ekonomi dalında doktorası olan Dr.Hayri Suat Ürgüplü, bir süre gazetecilik yaptı. Ayrıntılı Haber gazetesinde köşe yazıları yazdı.
1976-1980 yıllarında TÜSİAD’da “Genel Sekreter Yardımcısı” görevinde bulundu. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKSV)’nin kuruluşundan itibaren (1984 -1994 yılları arasında) on yıl İKV’nin Brüksel Temsilciliği görevini yürüttü. İKV’nin ilk Brüksel temsilcisi olarak Avrupa kurumları ile ilişkiler kurulması ve Türkiye özel sektörü adına ilişkiler yürütülmesinde öncü görev üstlendi.
Ciddi bir hastalıkla yirmi yılı aşkın süredir, yılmadan mücadele eden, Dr.Hayri Suat Ürgüplü, Osmanlı devletinin son dönem Şeyhülislamlarından Hayri Efendinin torunu, T.C. 11. Başbakanı Dr. Suat Hayri Ürgüplü’nün oğlu idi. İlk evliliğini son Osmanlı Padişahı Vahdettin’in torunu Prenses Hanzade’nin kızı Prenses Fazıla ile yapmıştı, 15 Yıl süren bu evlilikten Ali Suat (28 Eylül 1967) ve Selim (31 Ekim 1968) adlarında iki oğlu var.
İyi insan, iyi dost, iyi arkadaş idi. Allah rahmet eylesin.