Kâr transferleri

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 
 

Yabancıların özelleştirilen kamu kuruluşlarından satılan özel sektör şirketlerinden aldıkları paylarla ilgili kâr transferleri önemli boyutlara ulaşmaya başladı.
 

Türkiye'ye yatırım yapan bazı sermaye grupları kendi ülkelerinde yapamadıkları kârı Türkiye'den sağlıyorlar.
 

Yabancıların bazı bankaları kendi ülkelerinde zarar ederken hatta tasfiyeleri söz konusu iken Türkiye'de satın aldıkları bankalar önemli rakamlarda kâr sağlıyor.
 

BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Kuveyt Finance House'ın 2011 tüm kârının yüzde 40'ı Türkiye'den gitti. Albaraka Grubu'nun kârının yüzde 45'i de Albaraka Türk'ten. Arap bankalarının yatırım için cesaret göstermesini bekliyorum" dedi.
 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, şu anda Türk finans piyasasında hakim oyuncunun bankacılık sektörü olduğunu belirterek, "Türkiye'de 48 banka bulunuyor. Bunun içinde 3'ü katılım biri yatırım bankası olmak üzere 6 Arap bankası bulunuyor.

Sayı olarak bakıldığında Arap bankaları tüm sektörün içinde yüzde 13'e tekabül ediyor. Ancak aktifteki payları sadece yüzde 4 dolayında. Bu oran, yıllar itibariyle de değişmedi, büyümedi. Türkiye'de ilk 10 banka arasında hiçbir Arap kökenli banka yok" diye konuştu.
 

Bilgin "Ben genelde konuşmalarımda banka ismi vermem, ama burada vermek zorundayım. Kuveyt Finance House'ın 2011 tüm konsolide kârının yüzde 40'ı Türkiye'deki faaliyetlerinden gidiyor. Albaraka Grubu'nun Türkiye'deki bankası Albaraka Türk, 2011 kârının yüzde 45'ini bu ülke oluşturuyor. Dolayısıyla rakamlar, bu ülkenin bankalarının hem Avrupa'dan gelen yatırımcılar için, hem sizin bölgenizden gelecek bankacılar için Türkiye'deki bankacılık faaliyetinin performansını göstermektedir
 

"Sektörde 2011'de kârlılık, bir önceki yıla göre yüzde 10 düşerek 11.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bunun temel sebebi, Merkez Bankası'nın munzam karşılıklarla ilgili aldığı kararlar ve munzam karşılıklara faiz verilmemesidir. Bunları da eklediğiniz zaman aslında sektör, bir önceki yılın karını aşmaktadır. Türk bankacılık sektöründe bilançolar şeffaf. Türk bankaları yurtdışında 31 ülkede faaliyet gösteriyor."
 

Özelleştirilen kuruluşlardan Tekel, Petrokimya, Türk Telekom gibi önemli kamu kuruluşlarının bu yıl önemli miktarlarda kârı var. Bankalarımızda hele önde gelen bankalarımızda yabancı sermaye payı büyük. Ve bu bankalar kârlı sonuçlar veriyor.
 

Türkiye'de yatırım yapan yabancı sermayenin bu kârları yurtdışına çıkarmak hakkı. Ama bu tabloda ciddi bir değerlemeye de ihtiyaç var. Daha önce içeride kalan bu kârların dışarıya transferi karşılığı Türkiye'nin kazancı nedir? Ne geldi, nerede harcandı, ne çıkıyor?

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018