Kanarya yüksekten uçuyor

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Galatasaray ve Beşiktaş’ın puan kaybı yaşadığı haftada, hiç şüphesiz Fenerbahçe’nin amacı zirvedeki yerini sağlamlaştırmaktı. Bu motivasyonla sahaya çıkan Fenerbahçeli futbolcuların karşılaşmanın ilk yarısında sergiledikleri futbolu beğendiğimi söyleyemem. 

İkinci yarıyı izledikten sonra gördüm ki, ilk 45 dakikadaki etkisiz futbol büyük oranda taktik anlayıştan kaynaklanıyormuş. Diziliş itibariyle Mehmet Topal’ın çapa görevine soyunduğu, Emre ve Alper’in hücumları organize etmesinin beklendiği Fenerbahçe, ilk devrede çoğunlukla iki kanada uzun toplar atarak Caner ve Gökhan Gönül’ün bu bölgelerdeki etkinliklerini kullanmaya çalıştı. Hal böyle olunca top kayıpları fazlalaştı. Emenike, Sow ve Kuyt’ın etkisizleştiklerini gördük. Bu anlamda Kuyt’ın tamamen kişisel becerisiyle takımına kazandırdığı gol çok önemliydi. Bu tespitimizin bir sağlaması olarak sorumluluk aldığında çok önemli işlere imza attığını gördüğümüz Alper Potuk’un Erciyesspor maçında sahadan silinmesini de gösterebiliriz. Fenerbahçe yerden, hızlı ve dikine oynadığında Alper Potuk sarı-lacivertli takımda farkını belli ediyor çünkü sahip olduğu meziyetler bu anlayışa çok yatkın. İlk 45 dakikadaki oyunda ise uzun pasların dağıtımını yapan Emre Belözoğlu’nun ön plana çıkması doğal. Maçın ikinci yarısında ileride çok adamla şok presler yapan Fenerbahçe, rakibine oyun kurma fırsatı vermeyerek bu sezonki gerçek görüntüsüne yaklaştı. Bu bölümde forvetler biraz daha becerili olabilse farkın Fenerbahçe lehine açılması işten bile değildi. Beraberliğin hemen ardından golün bulunması takımdaki olası bir krizin önüne geçerken, kaçan goller Sow’u duygusal bir krizin içine itti. O dakikada Ersun Yanal’ın verdiği kararı çok yadırgamamak gerekiyor çünkü tecrübeli teknik adam “3 puan” ile “Sow’un gözyaşları” arasında kaldığı bir ikilemde doğruyu bulmak zorundaydı. Hikmet Karaman gerek göreve geldiği andan itibaren yaptıkları, gerek Kadıköy’deki oyun anlayışı, gerekse de yenik duruma düştükten sonraki takım yönetimi sebebiyle alkışı hak ediyor. 

Ligimiz son haftalarda giderek “0-0’lık maçlar silsilesi” halini almaya başladı. Hikmet Karaman da pekâlâ takımıyla aşılması zor bir set çekmeye ve “Çanakkale geçilmez” tarzı bir oyun denemeye meyledebilirdi. Üstelik Kayseri temsilcisi 25 puanla ligin dibindeyken, kimse de bu taktik anlayışı yadırgamazdı. Oysa Kadıköy’e gelip, maçı 0-0’a bağlamaya istekli nice takımların evlerine başları önde döndüğü su götürmez bir gerçek. 1-1’den sonra 5 dakika oyunu tutabilse, etkili kontratak silahlarıyla Kayseri Erciyesspor’un Fenerbahçe’ye tam bir kabus yaşatması da olasıydı. Bu nedenle Hikmet Karaman’ı cesur futbol anlayışı nedeniyle kutluyorum. Son bir iki kelâm da hakem Çağatay Şahan için edelim. Maç içinde Mangane ve Emre Belözoğlu’nun kırmızı kartla oyundan atılması gerekiyordu. Ayrıca el kol hareketlerini de sadece seyredecek ise bundan sonraki maçlarda da aynı standardı tutturmak zorunda.

 

25. HAFTANIN SEYRİ

Karabükspor –Galatasaray

Kilit açılmadı - Galatasaray, 25. haftanın açılış karşılaşmasında Karabükspor ile 0-0 berabere kaldı ve kritik bir puan kaybı yaşadı. İlk devrede birçok net gol fırsatından yararlanamayan Galatsaray, ikinci yarıda etkili futbolunu sürdüremeyince mücadele başladığı gibi golsüz şekilde 0-0’lık beraberlikle sona erdi. Bu sonucun ardından Galatasaray’ın bu sezon deplasmanlarda kaybettiği puan 22’ye yükselirken sarı kırmızılı ekip ise ligde puanını 49 yaptı. Karabükspor ise 35 puana yükseldi. Galatasaray 26. haftada sahasında Kayserispor’u ağırlarken, Karabükspor ise deplasmanda Medical Park Antalyaspor ile mücadele edecek.

Kasımpaşaspor -Gençlerbirliği

Deplasman galibiyeti - Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu’nda oynanan Abdullah Yılmaz’ın yönettiği mücadelede, sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-1’lik skor ile Gençlerbirliği oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 32. dakikada Jimmy Durmaz ve 84. dakikada Mervan Çelik kaydederken, Kasımpaşa’nın tek sayısı ise 42. dakikada Tabare Viudez’den geldi. Bu sonucu ardından Kasımpaşa 35 puanda kalırken, konuk ekip Gençlerbirliği ise puanını 31’e yükseltti. Ligde önümüzdeki hafta Gençlerbirliği sahasında Elazığspor’u konuk ederken, Kasımpaşa ise zorlu Trabzonspor deplasmanına gidecek.

Akhisar Belediyespor -Medical Park Antalyaspor’

Yenişemediler- Çekişmeli geçen mücadele 0-0’lık eşitlikle son buldu. Hakan Arıkan kalede başarılı kurtarışlarıyla dikkat çekerken, 30. dakikada Isaac Promise’in bir şutu direkten döndü. Antalyaspor bu skorla 26 puana yükselse de küme düşme potasından uzaklaşma şansını gelecek haftalara bıraktı. Süper Lig’in 25. haftasında Akhisar Belediyespor, Beşiktaş ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Medical Park Antalyaspor ise evinde son haftaların formda takımı Kardemir Karabükspor’u konuk edecek.

Torku Konyaspor -Gaziantepspor

Konyaspor ateşle oynuyor - Her iki takım için de büyük öneme sahip mücadelede gülen taraf konuk ekip Gaziantepspor oldu. Konuk ekibe 3 puanı getiren golü ise 20. dakikada Cenk Tosun kaydetti. Bu sonucun ardından Gaziantepspor ligdeki puanını 35’e çıkarırken, Konyaspor ise 28 puanda kaldı. Yeşil-beyazlılar son haftalarda aldıkları başarısız sonuçların ardından düşme korkusunu yeniden hissetmeye başladılar. Gelecek hafta Gaziantepspor evine Spor Toto Süper Lig’in zirvesinde bulunan Fenerbahçe’yi ağırlayacak. Konyaspor ise Bursaspor deplasmanına konuk olacak.

Eskişehirspor-Elazığspor

5 hafta sonra gelen 3 puan- Eskişehir Atatürk Stadı’nda oynanan mücadelenin galibi 1-0’lık skorla Eskişehirspor oldu. Eskişehirspor’a galibiyeti getiren tek golü 17’inci dakikada Kamerunlu golcü Henri Bienvenü attı. Kaleci Ruud Boffin de yaptığı hayati kurtarışlarla takımına galibiyeti getiren isimlerden biri oldu. Bu sonucun ardından Eskişehirspor puanını 36 yaptı. Eskişehirspor, bu galibiyetle birlikte Avrupa kupalarına katılım yarışında önemli bir adım attı. Elazığspor ise altın değerinde bir üç puan bırakıp 27 puanda kaldı ve alt sıralardan kopamadı.

 

1234-004.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016