“Kamutay bugün doğdu karanlıkları boğdu”
Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Bugün bu nedenle 23 Nisan’la ilgili iki anımı sizlerle paylaşmak istedim.
İlkokul öğrencisiyken 23 Nisan’larda bize öğretilen bir marşı, anlamını tam bilemeden, boyun damarlarımız şişerek, bağırarak söylerdik: “Bugün 23 Nisan/Neşe doluyor insan/Kamutay bugün doğdu/ karanlıkları boğdu.”
Yıllar sonra kamutay sözcüğünün 1930’ların öz Türkçe modasına uygun olarak Büyük Millet Meclisi anlamına kullanıldığını öğrenmiştim. 23 Nisan’ın biz çocuklara armağan edilmiş “Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olması daha o çocuk yaşta bizi çok mutlu ederdi.
1979 yılını UNESCO Dünya Çocuk Yılı ilan edince, TRT iki çalışanını Tekin Özertem ve Canan Meray’ı bugün geleneksel hale gelen Uluslararası 23 Nisan kutlamalarını hazırlamakla görevlendirdi. O hazırlık toplantılarına ben, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Yönetim Kurulu adına Başkanımız Aziz Nesin tarafından görevlendirildim.
Tören hazırlıkları yapılırken başka ülkelerden gelen misafir çocukları, stadyumdaki gösterisi sırasında stadın ortasına getirilen bir dünya maketinin içinden çıkan barış güvercinlerinin uçurulması kararlaştırıldı. Ve bir çocuğun barış bildirisi okuması düşünüldü.Toplantıda TYS adına katıldığım için bildiriyi yazma görevi bana verildi. O bildiri, hatırladığım kadarıyla şöyle başlıyordu: "Biz çocuğuz akılız/Güzelliğiz yarınız/Bizim beyinlerimizde / Çiçekler içerisinde/ Bir dünya barış bahçesi var.”
Ondan sonra yıllar yılı, 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenlikleri'nde, hep çocukların kuracağı yarınların mutluluk ve barış getireceği teması işlendi/ işlendi. Ülkemizde konuk edilen her yıl sayıları artan dünyanın çeşitli ülkelerinden ülkemize gelip, dünyadaki çocuklara armağan edilen tek bayramlarına katılıyorlar. Aralarında dostluklar kurarken, barışçıl söylemlerle ülkelerine döndüler/dönüyorlar.
İlk Meclis, Cumhuriyet ilanından üç yıl önce 23 Nisan 1920’de açılırken, Mustafa Kamal Paşa, bunun anlamını şöyle ifade ediyordu:
“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve milletin karşısında hiçbir kuvvet yoktur. Yalnız bir hakem vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
Mustafa Kamal, 1929 yılında 23 Nisan'ı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak çocuklara armağan etmiştir. Çocukların yarını daha sağlıklı ve daha barışçıl kurmaları için çalışmayı amaçlamasını istemiştir.
89’inci yılını kutlarken Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bütün çocuklara ve çocukluk neşesini ve saflığını kaybetmeyen büyüklere armağan olsun...