“Kamutay bugün doğdu karanlıkları boğdu”
Mustafa Kemal 1921’de 23 Nisan’ı bayram olarak ilan ederken, “Hakimiyeti milliye bayram ilan edilmiştir” der. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk milli bayramıdır. 1927 yılında bu bayram ilk kez Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanır.
Mustafa Kemal, bu bayramı çocuklara armağan ederkan, "Türk milletinin istikbali bugünkü çocukların isabetli görüşları ve yorulmak bilmeyen çalışma azmi ile büyük ve parlak olacaktır. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” görüşünü ortaya koyar.
1930’lu yıllardaki yeni Türkçecilik akımı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi için Kamutay sözcüğü kullanılmıştır.
1940’lı yılların sonunda ilkokula başladığımız sırada 23 Nisan bayramlarında söylediğimiz bir marş vardı: “Kamutay bugün doğdu karanlıkları boğdu” diye başlardı.
1948 yılında Ankara’da İnönü İlkokulu’nun birinci sınıfındayken bu marşı söylerken kamutay sözcüğünün manasını bilmediğim anlamadığım için, çocuk aklımla değiştirme yapıp “Komutan bigün doğdu karanlıkları boğdu” diye söylemiştim. Tabii burada yer verdiğim komutan Mustafa Kemal’di...
İlkokul döneminde her yıl, 23 Nisan’ı çoşku ile keyifli olarak kutlayan bir çocukluk yaşadım.
1970 yılında Türkiye Yazarlar Sendikası’nda yönetim kurulu üyesiyken, TRT 23 Nisan Şenlikleri'ni uluslararası hale getirdiği ilk yılda ben de hazırlık çalışmalarına TYS adına Başkan Aziz Nesin tarafından görevlendirildim.
1979’daki toplantıda TYS’den katıldığım için TRT’ci dostlar benim çocukların okuyacağı ilk bildiriyi yazmamı istedeler.
Ben de bu bildiriyi yazma şerefini alınca, “Biz çocuğuz akılız, güzelliğiz, yarınız; mutluluk muştusu var, bizim beyinlerimizde...” diye başlayan bir bildiri yazdım. Stadyumda bir dünyadan çıkarılan barış güvercinlerini, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çocuklar uçururlarken, bir çocuğumuz benim yazdığım bu bildiriyi okudu. Yıllar yılı bu bildirinin benzeri 23 Nisan Uluslararası Şenlikleri'nde okundu.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlarken dün aklıma gelenler bunlardı...