Kamu harcamalarına fren, yatırıma destek
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 Bütçesinin detaylarını Genel Yayın Yönetmenimiz Hakan Güldağ ve Ankara Temsilcimiz Ferit B. Parlak’a açıkladı ve sorularını yanıtladı. Arkadaşımız Mehmet Kaya’nın haberinden Ağbal’ın 2017’de kamu harcamalarına fren, ihracat ve yatırımlara desteği amaçladıklarını ortaya koyduğunu görüyoruz..
Ağbal, bütçe açığını AB’ye uygun hesaplamayla 2017 yılında GSMH’nın yüzde 1.9’una kadar yükselteceklerini, ama bütçe disiplininin süreceğini, bütçe açığını artırarak ortaya çıkacak hasılanın, kamu harcamalarına değil, başta ihracat olmak üzere, yatırım, üretim ve Ar-Ge desteklerine yönlendirileceğini belirtiyor. Kararlarının kamuda cari giderleri kısmak olduğunu belirterek, kamuda yeni bina yapımı ve kiralamalarını frenleyeceklerini, buna karşılık önceliklerinin özel sektör yatırımlarıyla Türkiye’yi büyütmek olduğunu söylüyor. Kamunun altyapı yatırımlarıyla özel sektöre destek vererek rekabetçiliği artıracağını belirtiyor.
Ağbal,”Onun için yatırım harcamalarını bir büyüme aracı olarak görüyoruz, doğrudan doğruya harcamanın kendisini büyüme aracı olarak değil, özel sektör yatırımlarına kaldıraç etkisi yapacak faktör olarak görüyoruz ve bunların önemli olduğunu düşünüyoruz”açıklamasını yapıyor. 2017 yılında akaryakıttaki 20 kuruşluk vergi artışından elde edilecek 8 milyar liranın ortaya çıkardığı avantajı da yatırım için ayıracaklarını belirtiyor.
2016 yılında vergi kaybı olduğunu belirten Ağbal,”Mali disiplini biz özel sektöre kaynak noktasında bir kamu tasarrufu olarak görüyoruz. Bütçe açığı aynı zamanda istihdama, kalkınmaya büyümeye hizmet eden bir araç. Bu değişik faktörleri dengeleyen bir anlayış lazım”görüşünü ortaya koyuyor.
2016 yılında 34.6 milyar olan bütçe açığının 2017’de yaklaşık 13 milyarlık artışla 46.9 milyara yükseleceğini belirten Ağbal’dan, bu artıştan ortaya çıkan imkanın hiçbir şekilde kamu harcamalarına değil, 2016 vergi gelirlerindeki daralma ile özel sektörün yatırım, ihracat ve Ar-Ge teşviki gibi alanların desteklenmesine yöneltileceğini öğreniyoruz.
Ağbal’ın açıklamaları içerisinde ihracatçıların uzun süredir bekledikleri navlun desteğinin kısa bürede hayata geçeceği, özelleştirme gelirlerinin doğrudan Varlık Fonu’na aktarılmayacağını, gelirin GSMH’nın yüzde 5’ini aşması halinde aşan kısmın aktarılabileceğini, süper teşvikler konusunun Maliye ile Ekonomi Bakanlığı ortaklığıyla Bakanlar Kurulu’na sunmaya hazır hale getirildiğini, savunma harcamaları artışının risk içermediğini, 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için son güne kadar çalışılacağı ve 2023 hedeflerinin bir vizyon hedef olduğu bilgilerine yer veriliyor.
Büyüyen bütçe açığından ve akaryakıt vergi artışından doğan imkanın kamu harcamalarının genişlemesine değil, 2017 yılı içinde ihracat ve yatırımın desteklemesine yönlendirileceğini olumlu karşılarken, gerçekleşebilmesini umut ediyorum. 2017 yılı için buna ihtiyacımız var.