Kalyon, Sırbistan’da yol ihalesine talip oldu
Körfez ülkeleriyle yaşanan siyasi gerilim, petrol fiyatlarındaki gerileme, Kuzey Afrika’da devam eden istikrasızlık Türk inşaat şirketlerini Avrupa’ya yönlendiriyor. Slovenya, Kosova, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Makedonya gibi eski Doğu Bloku ülkelerinde altyapı projelerinde yarışan Türk şirketleri için en cazip konu başlıklarından bir tanesi yol inşaatları.
Cengiz İnşaat, Taş Yapı, MNG Holding, Limak İnşaat gibi Türk devlerinin ardından bu kez Kalyon Grubu, bölgede iddialı bir proje ile bulunabilme adına yoğun mesai yürütüyor. Grubun amiral gemisi Kalyon İnşaat, Sırbistan’ın en önemli yol projelerinden birine dahil olmak için kolları sıvadı.
Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi ziyarette bulunduğu ve toplu açılış yaptığı Sırbistan’a giden Kalyon İnşaat’ın üst yönetimi ülkenin başkenti Belgrad’da önemli bir görüşme yaptı.
2.4 milyar euroluk proje için görüştüler
Kalyon İnşaat yöneticileri, İnşaat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşme yaptı. Geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmeye Sırbistan Hükümeti tarafından Bakanlık Sekreteri Miodrag Podelica katıldı. Görüşmede ana konu ise Vozd Karadjordje Orman Koridoru adı verilen hat oldu. Avrupa Ulaştırma Koridoru X ile XI hattını bağlayan yol projesinin, 2.4 milyar euro yani yaklaşık 16 milyar liralık bir yatırımla hayata geçmesi hedefleniyor. Otoyol olarak kullanılacak hat, Sırbistan’ın Lazarevac, Mladenovac, Arandjelovac, Topola, Raca, Svilajnac, Despotovac ve Bor kentlerini birbirine bağlıyor.
Hindistan Başbakanı Modi ziyaretini iptal mi edecek?
1947’den bu yana Hindistan ve Pakistan arasında 3 kez savaş sebebi olan Cammu- Keşmir sorunu son olarak New York’taki BM Genel Kurulu’nda gündem oldu. Malezya ile birlikte Türkiye’nin Keşmir sorununu gündeme getirmesi Hindistan’da tepkilere yol açtığını bu sütunlarda daha önce yazı konusu yapmıştık. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Türkiye’nin sorun yaşadığı komşuları Güney Kıbrıs, Ermenistan ve Yunanistan devlet başkanları ve başbakanları ile görüşmesi tepkilerin siyasi kanadında yer alan diğer başlıklardan oldu. Hindistan kanadından Türkiye’ye gelen tepkilerin ilk somut yansıması, Türk şirketlerin mayıs ayında kazandığı 2.3 milyar dolarlık savaş gemisi ihalesinde görüldü.
İhalenin de iptali gündemde
Hindistan makamları, Sedef Tersanesi, Sefine Tersanesi ve Anadolu Tersanesi ortaklığında kurulan TAIS firmasının 4 ay önce kazandığı 5 savaş gemisi ihalesinin iptal edilebileceğini öne sürdü. Ardından Hindistan’da gözler ülkede iş yapan aralarında Limak, Doğuş, Fernas gibi önemli firmaların da olduğu Türk inşaat şirketlerine çevrildi. Son olarak ise Türk ürünlerine Hindistan’da boykot çağrısı yapıldı. Şimdi ise gözler Başbakan Narendra Modi’nin Türkiye ziyaretinde. Ancak bu ziyaretin büyük bir ihtimalle iptal edileceği konuşuluyor. Hindistan medyası bu yılın sonuna kadar yapılması muhtemel görüşmenin yapılmayacağını, Keşmir tepkisi nedeniyle Modi’nin Türkiye’ye gelmek istemediği ifade ediliyor.