Kalyon, Kolin’le denizciliğe giriyor 1.5 milyarlık gemi suyla buluşuyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Enerjiden inşaata bir çok alanda yatırımı bulunan son dönemin gözde gruplarından Kalyon, denize giriyor. Kalyon’un ilk yatırımı ise bir çok projede ortaklık yaptığı Kalyon Grubu ile hayata geçiyor. Kalyon ve Kolin grupları, Türkiye’nin ilk yüzen LNG depolama ve gazlaştırma adı verilen FSRU gemilerinden birinin sahibi oluyor. Dünyanın en büyük gemi imalatçılarından biri olan Hyundai’nin Busan kentindeki tersanesinde imal edilen FSRU gemisi Türkiye’ye yola çıktı. Bu geminin adı ise Turquouise... 

2017’de Kolin tarafından sipariş edilen FSRU gemisi, 2019’da tamamlanacaktı ancak yapımı erken bir tarihe çekildi ve belirlenen tarihten bir yıl önce suya indirildi. Önümüzdeki aylarda geminin Türk sularına gelmesi bekleniyor. 

Türk gemisine Panama bayrağı

Turquouise isimli FSRU’nun boyu 295 metre. 6 metre genişliğindeki Turquouise, 180 bin cbm depolama kapasitesine sahip. Gelelim Turquouise’ın fiyatına. Hyundai’in yaptığı Turquouise’ın fiyatı 230 milyon dolar. Bugünkü kurla yaklaşık 1.5 milyar lira. Kolin ve Kalyon’un ayrıca bir adet daha FSRU gemisi sipariş vereceği ifade ediliyor. Geminin bayrağı ise edindiğim bilgilere göre Panama. Bir anlamda Türk şirketleri Kolin ve Kalyon, Turquouise adını verdikleri FSRU gemisine şimdilik Türk bayrağı takmayı tercih etmedi.

İlk terminal de bu şirketlere ait

Bilindiği gibi Türkiye'nin ilk yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) depolama ve yeniden gazlaştırma terminali, Aliağa'daki Etki Liman İşletmeleri'ne ait yüzer iskele sahasında. Bu tesisi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Aralık 2016 tarihinde hizmete açmıştı.
Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından Norveçli Hoegh LNG AS'den kiralanan ve aynı şirket tarafından işletilen FSRU NEPTUNE, Aralık-2016'da Aliağa Etki Limanı iskelesine demirleyerek, ulusal boru hattına gaz basmaya başlamıştı
Etki Liman İşletmeleri Doğalgaz İthalat ve Ticaret Anonim Şirketi'nin yüzde 50'si Kalyon, yüzde 30'u Kolin ve yüzde 20'si ise Önal kardeşlerin... Böylece Kalyon ve Kolin, FSRU gemisi Turquouise ile yatırımını tamamlayarak denizcilik sektörüne girmiş oldu.
Kısa bir hatırlatma daha...

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ), sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) taşımasında ve depolamasında kullanmak üzere iki gemi siparişi verdi. Botaş, haziran ayında da 450 milyon dolarlık bütçeyle Güney Koreli Hyundai’ye 2 adet FSRU siparişi verdi.

***

Dünya devi bankala Türkiye'den dijital CEO

Küresel finans sistemi şimdilerde en fazla dijitali konuşuyor. Son dönemde bu alanda ciddi yatırımlar gerçekleştiren devler, yönetimi ise Türk bankacılara emanet ediyor. Geçtiğimiz hafta sizinle bu konuyla ilgili bir haberi paylaşmıştık. O haberimizde Körfez’in önemli firnan kurumlarından Abu Dhabi Islamic Bank’ın dijital biriminin başına bir Türk’ün, Serhat Yıldırım’ın atandığını duyurmuştuk.

İşte bu konuda yeni bir haberi daha sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu kez hem banka hem de verilen görev daha dikkat çekici. 

663 milyar dolarlık varlığa sahip olan dünyanın en büyük bankalarından biri İngiltere Standart Chartered. Öyle ki varlıkları neredeyse Türkiye ekonomisi ile aynı boyutta. İşte bu bankacılık devi, dijital bankacılık birimleri için düğmeye bastı ve ilk bankasını Hong Kong’da kurmaya karar verdi. 

2017 yılından bu yana Standard Chartered’ın Müşteri Deneyimi ve Dijitalden Sorumlu Global Yöneticisi olarak çalışan Deniz Güven, Hong Kong’da kurulan dijital bankanın CEO’su olarak atandı. 2007-2017 yılları arasında Garanti Bankası’nda dijitalden sorumlu kıdemli yöneticiliği başta olmak üzere çeşitli görevlerde bulunan Güven, bir dönem Demirbank, HSBC ve Finansbank’ta da çalıştı. 

87  bin çalışanı var

Güven’in yeni göreviyle ilgili olarak Standart Chartered Hong Kong İcra Kurulu Başkanı Mary Huen ise şunları söylüyor: 

“Hong Kong’da gerçek anlamda dijital bir bankayı hayata geçirmek bizim için çok önemli bir adım. Finansal ürünlerde uzmanlığımızın yanında yeni dönemde, sunacağımız dijital servislerle de değer yaratmaya, teknoloji ve start-up dünyasından oyuncularla işbirlikleri yapmaya odaklanacağız.”

Standard Chartered, yaklaşık yarım asırlık bir geçmişe sahip. Dünyanın farklı coğrafyalarında bulunan bin 200 şubesinde 87 bin çalışanı var.

Küresel finans, dijitale dönüşüm yapıyor ve Türk bankacılar burada önemli görevler üstleniyor. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar