Kalkınmada başarıda kadının rolü ve bizde kadın istihdamı....
İSO’nun “Vasatlıktan çıkış için İnsan ve Kültür –Geleceği birlikte kuralım” başlıklı 13. Sanayi Kongresi'nde Bütünsel Kalkınma için Finlandiya Modeli tartışılırken, Finlandiya Ticaret Sanayi Odası Başkanı Risto E.J.Penttila, ülkelerinin başarısının beş maddeye dayandığını, bunun ilk maddesinin kadınların işgücüne katılımı olduğunu belirterek, “Finlandiya kalkınmayı kadınlar sayesinde başardı. Dünyanın en fazla kadın yöneticisi olan ülkesi biziz. Başarıda temel unsurlarımız kadınlar, mühendisler ve öğretmenlerdir” değerlendirmesini yapıyor.
Penttila, kalkınmada Finlandiya’nın başarısının beş unsuru şöyle sıralıyor: “Beş maddenin ilki kadınlar. Kadınların iş gücüne katılması önemli. Finlandiya en çok kadın yöneticisi olan ülkedir. İkinci unsur sanayi. Başarıda yüzde 20’lik rolü var. Mühendis ülkesiyiz. Başbakanımız da mühendis. Ülkeyi şirket yönetir gibi yönetiyor. Üçüncü unsur, herkes için eğitim.Öğretmenlerimiz öğrencilerden daha akıllıdır. Dördüncü unsur hiyerarşi çok düşüktür. Herkese bir-iki telefon görüşmesiyle ulaşabilirsiniz. Ve son olarak ülkemizde güven kültürü çok önemlidir. Ülkemizde çok fazla yolsuzluk yoktur. Oldukça şeff afız.Sonuç olarak başarıda temel unsurlarımız, kadınlar, mühendisler ve öğretmenlerdir.”
Penttila eğitimdeki başarılarından söz ederken de, “Eğitimde başarımızda homojen popülasyonun katkısı büyük. Çocuklar 7 yaşında eğitime başlıyorlar. Çok uzun yaz tatilleri ve daha az ev ödevleri var. Ama gençlerimiz 15 yaşına geldiğinde Uluslararası Öğrenci Değerlendinrme Programı PİSA sınav sonuçlarında diğer ülkelerden çok iyiler. Çünkü tüm çocuklar okula aynı bilgiyle geliyor. İlköğretim öncesi kreş ya da ana okuluna gitmiş oluyorlar.”
Penttila’nın konuşması dünkü yazımda yer verdiğim Ali Babacan’ın 'Fert fert daha iyi eğitime ihtiyacımız var. Eğitimde kolay reform yapamadık. Eğitim de ilk üç önceliğimiz öğretmen, öğretmen, öğretmen” şeklindeki itiraf içeren sözlerini hatırlatı bu bir...
İkinci olarak da kadın istihdamı rakamlarımızı.... Kadın istihdamı AB’de yüzde 73.2, Danimarka'da yüzde 71.8 , Hollanda'da yüzde 69.6 iken dördüncü sıradaki Finlandiya'da bu oran yüzde 68.5 gibi çok yüksek düzeyde. Bizde ise son on yılda yüzde 20.8’den, yüzde 26.7’ler seviyesine yükselmesine karşın 15 yaş üstü yüzde 65.2’lik erkek istihdamımızın çok altında. Erkek istihdamımız kadın istihdamımızın 2.4 katı. Oysa kadın erkek nüfusumuz yüzde 50’ler seviyesinde ve eşit..
Bütün bunlar ülkemizde kadının istihdama katılımının artırılması çabasının zorunluluğunu da, eğitimde başarımızı PİSA sonuçlarına göre değerlendirmemiz gereğini de ortaya koyuyor...
“Övgülerle değil, şikayetlerle gelişiyoruz...”
“Kur yükselirken ihracat düşüşünü ihracatçı nasıl değerlendiriyor?” başlıklı yazımda, ihracatçı dostlarımın değerlendirmelerinin de içinde yer aldığı “İki yıl önce Eximbank ihracatçı desteğinde atılım yaparak yeni pazarlara girişlerinde onlarla birlikte hareket etti. Son dönemde sigortalama ve ödemelerde desteği artırmayı kestiği gibi azalması da ihracatçıların şikayetçi oldukları bir konu” değerlendirmesine yer vermiştim. Eximbank’tan üç üst düzey yönetici arayarak bilgi verdi. Duyarlıklarını, “Övgülerle değil, şikayetlerle gelişiyoruz” değerlendirmesiyle ortaya koyup, bütün sektör temsilcilerinin sorunlarını bire bir dinleyerek, hareket ettiklerini, kapılarının, bütün ihracatçılara açık olduğunu bildirdiler. Son dönemde zora düşen metal firmaları nedeniyle o sektörde daha seçici davrandıklarını belirttiler. Kredi ve sigorta konusunda bütün sektörel rakamları paylaşmayı önerdiler. Duyarlıklarına teşekkür ettim.